Πολιτικη & Οικονομια

Τι θα προβλέπει το πλαίσιο για την προστασία της α’ κατοικίας

Την Πρωτομαγιά αναμένεται να ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ακίνητα
Ακίνητα © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Αύριο, Πρωτομαγιά, αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το πλαίσιο για την προστασία της α’ κατοικίας. Τι θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες.

Αν και ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ωστόσο αύριο, Πρωτομαγιά, αναμένεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να προβεί σε ανακοινώσεις για το νέο πλαίσιο προστασίας, καθώς σήμερα λήγει το προηγούμενο σχέδιο.

Οι διαβουλεύσεις με τους εταίρους βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για το πώς δεν θα βγουν ακίνητα πρώτης κατοικίας σε πλειστηριασμό.

Κρατική επιδότηση δόσης – Ποιοι θα τη δικαιούνται

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, το κυβερνητικό σχέδιο που έχει προταθεί στους δανειστές και φαίνεται να λαμβάνει το «πράσινο φως» θα δίνει σε όσα νοικοκυριά έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊούθ να λάβουν κρατική επιδότηση δόσης δανείου για πρώτη κατοικία. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τραπεζικούς κύκλους το σχέδιο προβλέπει μεταβατικό πλαίσιο εννέα μηνών, που θα δίνει τη δυνατότητα σε δανειολήπτες με ενήμερα προ πανδημίας δάνεια να εξασφαλίσουν επιδότηση δόσης από το Δημόσιο. Προϋπόθεση ένταξης θα αποτελεί, όμως, να έχουν πληγεί τα εισοδήματα του δανειολήπτη από την πανδημία και τα μέτρα περιορισμού της, ενώ το ύψος της επιδότησης θα είναι φθίνον ανά τρίμηνο. Δηλαδή, όποιος ενταχθεί, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου ισχύος του μεταβατικού πλαισίου, θα λάβει για τη διάρκεια του εννεαμήνου το ανώτατο ύψος της προβλεπόμενης επιδότησης.

Τελευταία ευκαιρία

Στο αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης ήταν να βρεθούν εκτός προστασίας και μάλιστα από την Πρωτομαγιά, δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, αλλά και όσοι ιδιωτικοί υπάλληλοι ή αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν πληγεί από τα διοικητικά μέτρα περιορισμού της πανδημίας. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αναμένεται να υπάρξει μία ακόμη ευκαιρία η τελευταία και για αυτούς για δύο συγκεκριμένους λόγους. Ο ένας είναι ότι ούτως ή άλλως δεν γίνονται πλειστηριασμοί, αφού τα δικαστήρια είναι κλειστά, αλλά και να ανοίξουν οι τράπεζες πολύ δύσκολα θα πάρουν το βάρος να προχωρήσουν σε μαζικούς πλειστηριασμούς. Υπό αυτή έννοια η παράταση, μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι μάλλον ανέξοδη. Επίσης για κάποιους υπάρχει και πραγματικός λόγος που πιθανότατα να μην έχει συγκεντρώσει τα απαραίτητα, έστω και αν το ήθελε αφού κάποιες υπηρεσίες ήταν κλειστές π.χ. υποθηκοφυλακεία.  

Με το παραπάνω πλαίσιο, εφόσον εφαρμοσθεί, επιβραβεύονται για πρώτη φορά από την εκδήλωση της κρίσης χρέους οι συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι θα λάβουν επιδότηση δόσης, ενώ θα ενισχυθεί η κουλτούρα πληρωμών. Υπό το παραπάνω πρίσμα, εκτιμάται ότι οι δανειστές θα δεχθούν το κυβερνητικό σχέδιο. Συνολικά εκτιμάται ότι περίπου 90.000. δανειολήπτες θα μπορούν να κάνουν χρήση του υπό εξέταση πλαισίου, ρυθμίζοντας τα δάνειά τους με εξασφάλιση κρατικής επιδότησης επί της μηνιαίας δόσης.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ