Πολιτικη & Οικονομια

Credit Suisse: Οι πλούσιοι της Κίνας ξεπέρασαν αυτούς των ΗΠΑ

Ωστόσο, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βγαίνουν πρώτες στους υπερ-πλούσιους

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
america-3582772_1920.jpg
© Mohamed Hassan

Η έρευνα της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse αναλύει τα δεδομένα του παγκόσμιου πλούτου για το 2019

Ο αριθμός των πλούσιων Κινέζων ξεπέρασε για πρώτη φορά τον αριθμό των πλούσιων Αμερικανών, σύμφωνα με αναφορά της Credit Suisse. Η ετήσια έρευνα της τράπεζας ανακάλυψε ότι στο top 10% των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο 100 εκατομμύρια τους συναντάμε στην Κίνα και 99 εκατομμύρια στις ΗΠΑ.

Στην αναφορά καταγράφεται ότι η «ταχεία μεταμόρφωση της Κίνας από ένα αναδυόμενο έθνος σε μεταβατικό στάδιο σε μία πλήρως αναπτυγμένη εμπορική οικονομία» συνέβαλε στη δημιουργία ενός αριθμού ρεκόρ από πλούσιους ανθρώπους. «Παρά την ένταση που είδαμε στις εμπορικές συναλλαγές των ΗΠΑ και της Κίνας τους τελευταίους 12 μήνες, οι δύο χώρες έχουν συμβάλει τρομερά στη δημιουργία πλούτου, συνεισφέροντας με 3,8 τρισεκατομμύρια και 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια η κάθε μία», σχολιάζει η Nannette Hechler-Fayd’herbe, επικεφαλής οικονομικών και έρευνας της ελβετικής τράπεζας παγκοσμίως.

Για να βρεθεί κάποιος στο top 10% των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου απαιτείται προσωπικό κεφάλαιο ύψους 109.430 δολαρίων (98.350 ευρώ). Αν και σε αυτή την κατηγορία η Κίνα ξεπέρασε την Αμερική, οι ΗΠΑ έχουν ακόμα την πρωτοκαθεδρία όσον αφορά τους υπερ-πλούσιους, με το 40% των εκατομμυριούχων του κόσμου να βρίσκονται σε αυτές.

Ο αριθμός των εκατομμυριούχων στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 675.000 τον περασμένο χρόνο, φτάνοντας του 18,6 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι περίπου ένας στους 14 ενήλικες στην Αμερική είναι εκατομμυριούχος.

Στην Κίνα, υπάρχουν 4,4 εκατομμύρια εκατομμυριούχοι, αριθμός που ισούται με μία αύξηση της τάξεως των 158.000 μέσα στο 2018, αλλά και με το 10% του παγκόσμιου συνόλου, σύμφωνα με την αναφορά. Είναι, βέβαια, χαρακτηριστικό ότι στην Κίνα συναντάμε περίπου 1,1 δισεκατομμύρια ενήλικες.

Το Brexit οδήγησε στην πτώση της αξίας της λίρας, με αποτέλεσμα ο αριθμός των εκατομμυριούχων του Ηνωμένου Βασιλείου να πέσει κατά 27.000, δηλαδή στους 2,46 εκατομμύρια. Το Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, πίσω από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία, όπου συναντάμε 3 εκατομμύρια εκατομμυριούχους – το 5% του παγκόσμιου συνόλου.

«Οι υπολογισμοί μας υποδεικνύουν μία αύξηση της τάξεως του 2,2% στον πλούτο ανά ενήλικα από το τέλος του 2018 μέχρι τα μέσα του 2019. Ωστόσο, τόσο το χρηματιστήριο όσο και η συναλλαγματική ισοτιμία έδειξαν αυξημένη μεταβλητότητα εντός του καλοκαιριού, γεγονός που αντικατοπτρίζει της αυξανόμενες ανησυχίες γύρω από το Brexit».

Σε όλο τον κόσμο 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι μπήκαν στο κλαμπ των εκατομμυριούχων, φτάνοντας στο σύνολο τους 46,8 εκατομμύρια. Συνολικά, κατέχουν 158,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρή θέση, το 44% δηλαδή του παγκόσμιου συνόλου. Η αναφορά υπολογίζει ότι 55.920 ενήλικες έχουν αξία τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δολαρίων και 4.830 έχουν καθαρή θέση άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Ως καθαρή θέση ορίζουμε τα ρευστοποιημένα κεφάλαια πλην των οφειλών και χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε την αξία των ακινήτων.

Η Credit Suisse προβλέπει ότι ο παγκόσμιος πλούτος – που αυξήθηκε κατά 2,6% τον τελευταίο χρόνο – θα αυξηθεί κατά 27% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, φτάνοντας τα 459 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2024. Ο αριθμός των εκατομμυριούχων αναμένεται να ανέβει μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα στους 63 εκατομμύρια.

Ο οικονομολόγος και συγγραφέας της αναφοράς, Anthony Shorrocks, αναφέρει: «Διαθέτοντας δεδομένα περίπου δύο δεκαετιών, μπορούμε να διακρίνουμε δύο ξεκάθαρες φάσεις στην αύξηση του πλούτου. Ο αιώνας ξεκίνησε με μία «χρυσή εποχή» ευρωστίας και συνολικής δημιουργίας πλούτου. Ωστόσο, η ανάπτυξη του πλούτου κατέρρευσε στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης και η ανάπτυξη ποτέ δεν επανήλθε στα προηγούμενα επίπεδά της. Υπήρξε μία καταλυτική αλλαγή στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όταν η Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες μετατράπηκαν σε μηχανές παραγωγής πλούτου. Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ έχει διατηρήσει ένα απίστευτο 11ετές σερί στην αύξηση του πλούτου ανά ενήλικα».

Η αναφορά λέει ότι οι millennials – όσοι γεννήθηκαν από τις αρχές των 80s μέχρι τα τέλη των 90s – είναι η λιγότερο πλούσια ηλικιακή ομάδα. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Όχι μόνο χτυπήθηκαν σε μία ευαίσθητη ηλικία από την οικονομική κρίση, την επακόλουθη ύφεση και τις ελάχιστες επαγγελματικές προοπτικές, αλλά σε πολλές χώρες έχουν βρεθεί σε μειονεκτική θέση εξαιτίας των υψηλών τιμών των ακινήτων, του χαμηλού επιτοκίου και των χαμηλών εισοδημάτων, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο για αυτούς να αποκτήσουν κάποια ιδιοκτησία ή να συσσωρεύσουν πλούτο. Έρευνες σε πολλές χώρες έχουν υποδείξει ότι οι millennials θα βρεθούν σε χειρότερη θέση από τους γονείς τους».

Το άρθρο αρχικά δημοσιεύτηκε στη The Guardian
Επιμέλεια: Νικολέττα Σταμάτη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ