Visual Browsing
Εφορία

Εφορία: Μέσα σε 4 χρόνια, μισό εκατομμύριο κατασχέσεις

Έρχονται αυτόματες κατασχέσεις σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσίες για χρέη στο Δημόσιο
Εφορία © INTIMENEWS / ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στην επίσπευση των ενεργειών και των διαδικασιών για τη δημιουργία του νέου πληροφοριακού συστήματος που θα ενεργοποιεί αυτόματα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των χρεών προς το Δημόσιο από την πρώτη στιγμή που αυτά θα καθίστανται ληξιπρόθεσμα προχωρεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Πρόκειται για το σύστημα μέσω του οποίου η αποστολή των κατασχετηρίων και η επιβολή κατασχέσεων σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων που δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους προς το Δημόσιο θα γίνονται μαζικά και αυτοματοποιημένα. Αμέσως μόλις μια οφειλή γίνεται ληξιπρόθεσμη, το σύστημα θα ενεργοποιεί αυτόματα τη διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίου σε όλες τις τράπεζες για τη δέσμευση και την κατάσχεση του ποσού της οφειλής από τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη, ώστε το Δημόσιο να μην χάνει καθόλου χρόνο στη διεκδίκηση των οφειλών. Διαδικασίες-εξπρές θα δρομολογούνται και για απλήρωτα χρέη άνω των 500 ευρώ για τα οποία επιτρέπονται κατασχέσεις κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων.

Η λειτουργία του συστήματος αυτού αποσκοπεί στην επιτάχυνση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, με τη βελτίωση του τρόπου συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης πληροφοριών από πηγές εκτός φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης σχετικά με το οικονομικό προφίλ και την περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών κυρίως όμως με την μαζικοποίηση και αυτοματοποίηση της αποστολής κατασχετηρίων και της επιβολής κατασχέσεων σε βάρος όσων εξ αυτών δεν εξοφλούν τις οφειλές τους εμπρόθεσμα.

Το νέο αυτό πληροφοριακό σύστημα θα έχει τη δυνατότητα διασύνδεσης και αμφίδρομης επικοινωνίας με συστήματα τρίτων φορέων (Εθνικό Ληξιαρχείο/Δημοτολόγιο, Εθνικό Κτηματολόγιο, Δικαστικές Αρχές, Γενικό Εμπορικό Μητρώο -ΓΕΜΗ, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφοι, το Ελληνικό Χρηματιστήριο και το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ) των οποίων οι πληροφορίες κρίνονται απαραίτητες για να σχηματιστεί μιας πλήρης εικόνα σχετικά με τη συμπεριφορά του κάθε οφειλέτη και να οργανωθεί αποτελεσματικότερα ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης από τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση.

Σχετικα
Τέλος οι ουρές στις εφορίες για ληξιαρχικές πράξεις
Τέλος οι ουρές στις εφορίες για ληξιαρχικές πράξεις

Το πλήρες αντικείμενο του έργου «είναι η αυτοματοποίηση και κεντρικοποίηση των διαδικασιών είσπραξης οφειλών και η βελτίωση της λειτουργίας της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης στον τομέα των εσόδων, μέσω της ανάπτυξης και λειτουργίας ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης, διαχείρισης και αυτοματοποίησης των διαδικασιών που συνεπάγονται οι οφειλές και η παροχή αυξημένης ποιότητας υπηρεσιών προς τους συναλλασσόμενους με αυτήν πολίτες».

Το έργο βρίσκεται σε φάση υλοποίησης με τελικό σκοπό την έναρξη της λειτουργίας του νέου πληροφοριακού συστήματος στο τέλος του 2019, δηλαδή το αργότερο σε 11 μήνες.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στη νέα φοροκαταιγίδα της κυβέρνησης με αποτέλεσμα να τους επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, τις γνωστές κατασχέσεις.

Σχετικα
Φοροτεχνικοί: Το πρώτο νομοσχέδιο χωρίς διατάξεις νέων φόρων
Φοροτεχνικοί: Το πρώτο νομοσχέδιο χωρίς διατάξεις νέων φόρων

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

  • στο τέλος του 2015, χρονιά στην οποία πραγματοποιήθηκαν σημαντικές αυξήσεις φόρων ο αριθμός των φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων, εναντίον των οποίων η φορολογική διοίκηση είχε επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ήταν  695.074
  • τον Νοέμβριο του 2018 ο αριθμός των φορολογούμενων εναντίον των οποίων η φορολογική διοίκηση είχε επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης είχε εκτοξευτεί στους 1.162.736.

Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 67,2% ή 467.662 φορολογούμενων. Η συντριπτική πλειονότητα των φορολογούμενων εναντίον των οποίων επιβλήθηκαν κατασχέσεις είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι χρωστούσαν ποσά από 5.000 έως 15.000 ευρώ. Πρόκειται δηλαδή για φορολογούμενους που ανήκουν στη λεγόμενη μεσαία τάξη και οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολύ μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις που δεν μπόρεσαν να εκπληρώσουν.

Η αύξηση οφείλεται, παράλληλα, και στην βελτίωση των διαδικασιών επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης από τη φορολογική διοίκηση, όπως είναι η μερική αυτοματοποίηση της αποστολής κατασχετηρίων τραπεζικών λογαριασμών στις τράπεζες.

Τα κυριότερα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνει η φορολογική διοίκηση εναντίον όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 500 ευρώ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων έως έξι μηνών είναι τα εξής:

  • κατάσχεση του υπολοίπου των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη, με ακατάσχετο ποσό 1.250 ευρώ για έναν λογαριασμό που δηλώνεται στο taxisnet
  • κατάσχεση μισθών και συντάξεων. Ισχύει ακατάσχετο 1.000 ευρώ μηνιαίως. Για ποσό από 1.000 έως 1.500 ευρώ κατάσχεται το 50% και για ποσό πάνω από 1.500 ευρώ κατάσχεται το σύνολο
  • δέσμευση και πώληση με πλειστηριασμό ακινήτων του οφειλέτη
  • την κατάσχεση εισοδημάτων του οφειλέτη στα χέρια τρίτων, όπως είναι τα ενοίκια και οι απαιτήσεις από πελάτες.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Memoirs are the pixels of my life
Memoirs are the pixels of my life
Αίθουσα Περιτεχνών Καρτέρης
13.12.2019
Memoirs are the pixels of my life
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5