Visual Browsing
Μαρινάκης και W. Ross ενώνουν τις δυνάμεις τους στη ναυτιλία

Μαρινάκης και W. Ross ενώνουν τις δυνάμεις τους στη ναυτιλία

Το deal υπολογίζεται στα 1,65 δισ. δολάρια
©EUROKINISSI/ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ

Επιχειρηματική κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα και τις ισορροπίες στη διεθνή ναυτιλία αποτελεί η σύμπραξη της Capital Product Partners L.P., συμφερόντων Ευάγγελου Μαρινάκη, με την Diamond S Shipping του Wilbur Ross, υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ.

Οι δύο επιχειρήσεις συγχωνεύουν τους στόλους τους, δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες τάνκερ στον κόσμο. Η συναλλαγή αποτιμάται στα 1.65 δισ. δολάρια και πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και πιο εντυπωσιακές συμφωνίες των τελευταίων ετών.

Η Capital Product Partners L.P. (CPLP) προχωρά στη συνένωση μέρους του στόλου των δεξαμενόπλοιών της, που αριθμεί συνολικά 25 πλοία, με τον στόλο της Diamond S Holdings L.P., δημιουργώντας έτσι μια από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες τάνκερ στον κόσμο με 68 δεξαμενόπλοια υψηλών προδιαγραφών.

Όπως έγινε γνωστό, η CPLP θα διαθέσει 22 τάνκερ τύπου MR και τρία Suezmax σε μία νέα εταιρεία, η οποία με τη σειρά της θα συγχωνευτεί με την Diamond S Shipping, ενώ παράλληλα θα διανείμει τις κοινές μετοχές της νέας εταιρείας σε όλους τους μετόχους της CPLP. Οι μέτοχοι της CPLP θα λάβουν premium περίπου 11% της καθαρής αξίας του στόλου, δεδομένου ότι η συγχώνευση αυτή επιτρέπει στην Diamond S να εισαχθεί άμεσα στο NYSE.

Σχετικα
H κρίση των τσιπ «χτύπησε» μέχρι και την Toyota
H κρίση των τσιπ «χτύπησε» μέχρι και την Toyota

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, το premium αυτό είναι από τα υψηλότερα που έχουν πληρωθεί σε εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία. Επίσης να σημειωθεί ότι στη νέα κοινή εταιρεία θα συμμετέχουν εκτός του Ευάγγελου Μαρινάκη, οι Γεράσιμος Καλογηράτος και Γεράσιμος Βεντούρης.

Η DSS Holdings L.P. με την οποία έχει έρθει σε συμφωνία η Capital Product, αποτελεί μία από τις κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τάνκερ καθώς διαχειρίζεται συνολικά 33 δεξαμενόπλοια τύπου Medium Range και 12 πετρελαιοφόρα τύπου Suezmax.

Η νέα εταιρεία αναμένεται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το ΔΣ θα αποτελείται από 7 μέλη, τρία από τα οποία θα ορίζονται από την WR Ross & Co και δύο από την Capital.

Σχετικα
Το μέλλον της μόδας: Πώς η ψηφιακή μόδα έχει γίνει βασική τάση
Το μέλλον της μόδας: Πώς η ψηφιακή μόδα έχει γίνει βασική τάση

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η Capital Product Partners θα αναδυθεί ως μία εταιρεία διαχείρισης πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ξηρού φορτίου με μέσο όρο ηλικίας 6,6 έτη.

Όλα τα πλοία της θα είναι υπό μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη χρονοναύλωση με την υπολειπόμενη διάρκειας ναύλωσης να ανέρχεται σε 5,3 έτη, ενισχύοντας ως αποτέλεσμα την προβλεψιμότητα των ταμειακών ροών για τους μετόχους της. Η Capital Product θα συνεχίσει επίσης να διατηρεί ισχυρό ισολογισμό και θα προσανατολιστεί στην ανάπτυξη με εξαγορά πλοίων με χρονοναυλώσεις διαρκείας.

Ο Craig Stevenson, διευθύνων σύμβουλος της DSS Holdings, σχολίασε μεταξύ άλλων: «Ο οργανισμός μας είναι στην ευχάριστη θέση να δημιουργήσει με την CPLP μία από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες δεξαμενόπλοιων παγκοσμίως. Η συναλλαγή αυτή θα γίνει σε μια πολύ καλή στιγμή στον κύκλο της αγοράς τάνκερ και θα δημιουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους και υψηλότερης ποιότητας στόλους, καθώς και μία από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες ναυτιλιακές εταιρείες στην αγορά. Ανυπομονούμε να εκμεταλλευτούμε την εξέχουσα εμπειρία και τη φήμη της CPLP, για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας»

Από τη μεριά του ο διευθύνων σύμβουλος της CPLP, Jerry Καλογηράτος, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για αυτήν την συγχώνευση με την Diamond S. Η συναλλαγή αυτή αντιπροσωπεύει ένα στρατηγικό βήμα για τη δημιουργία υπεραξίας για τους μετόχους μας και μας δίνει την ευκαιρία να ενώσουμε τον στόλο μας με την Diamond S Shipping, η οποία διαθέτει άριστο μάνατζμεντ με εξαιρετική πορεία στον χώρο της ναυτιλίας».

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5