Πολιτικη & Οικονομια

Εγκαίνια αλλά χωρίς άδεια λειτουργίας στη Ρεβυθούσα

Δεν παρευρέθη τελικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
revithousa.jpg
© ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Mε καθυστέρηση άνω των 2,5 ετών και χωρίς ακόμη να είναι σε θέση να μπει σε εμπορική λειτουργία, εγκαινιάστηκε η τρίτη δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ρεβυθούσας, έργο που ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας ως κόμβου φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή και συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας σε περιόδους ενεργειακής κρίσης.

Επί του παρόντος και σε διάστημα ενός μήνα από σήμερα πάντως, που η τρίτη δεξαμενή θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία –εάν βέβαια ο ΔΕΣΦΑ δεν πέσει ξανά έξω στον προγραμματισμό του–, η εγχώρια αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού είναι εκτεθειμένη σε πιθανή κρίση εφοδιασμού, ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλεισθεί λόγω των συνθηκών των χαμηλών θερμοκρασιών σε όλη την Ευρώπη σε συνδυασμό με το έλλειμμα ισχύος στο Βέλγιο από την απόσυρση σημαντικής πυρηνικής παραγωγής.

Αυτό, γιατί ο αρχικός σχεδιασμός των αρμόδιων αρχών για την έλευση ενός φορτίου LNG, που θα παραμένει έξω από το λιμάνι της Ρεβυθούσας ως εφεδρεία του συστήματος σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, ανετράπη ύστερα από δέσμευση του ΔΕΣΦΑ ότι η τρίτη δεξαμενή της Ρεβυθούσας θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει μέσα στον Νοέμβριο. Βάσει μάλιστα αυτού του σχεδιασμού, η ΔΕΠΑ έχει παραγγείλει για τον επόμενο μήνα ένα φορτίο 130 χιλιάδων κ.μ. αερίου και στην περίπτωση που η τρίτη δεξαμενή δεν λειτουργήσει, θα επιβαρυνθεί με κόστος που θα μετακυλίσει στους καταναλωτές.

Στην τελετή των εγκαινίων, η οποία συνοδεύθηκε από την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης τόσο για την καθυστέρηση του έργου όσο και για τη βιασύνη που επέδειξαν η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ και η κυβέρνηση, αφού δεν έχει ακόμη διασφαλίσει την απαραίτητη άδεια λειτουργίας, δεν παρευρέθη τελικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Τα εγκαίνια του αναβαθμισμένου τερματικού σταθμού LNG της Ρεβυθούσας χαιρέτισε εκ μέρους της Ε.Ε. η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, επισημαίνοντας τον γεωστρατηγικό ρόλο του για την ασφάλεια εφοδιασμού της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. «Χάρη σε αυτό το έργο της πολιτικής συνοχής, οι πολίτες εξοικονομούν χρήματα στους λογαριασμούς ενέργειας και η Ελλάδα επιβεβαιώνει τη θέση της ως πύλη για την παροχή φυσικού αερίου σε μια ασφαλή και διασυνδεδεμένη ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας», τόνισε η επίτροπος.

«Το έργο που εγκαινιάζεται σήμερα αποτελεί μέρος της μετατροπής της Ελλάδας σε ένα προνομιακό hub στην ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην υπό διαμόρφωση αγορά του φυσικού αερίου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, επισημαίνοντας παράλληλα πως η ολοκλήρωση της τρίτης δεξαμενής συμπίπτει με την αλλαγή σελίδας του ΔΕΣΦΑ, με την είσοδο της κοινοπραξίας των Snam, Fluxys και Enegas στο μετοχικό του κεφάλαιο.

Για ένα μεγάλο ενεργειακό έργο που ξεκινάει από την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μοναδικό στη Βαλκανική και ένα από τα 13 τέρμιναλ στην Ευρώπη, μίλησε ο πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ Σωτήρης Νίκας. Οπως τόνισε ο ίδιος, η τρίτη δεξαμενή κόστισε 143 εκατ. ευρώ, με το 75% να καλύπτεται από το ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο με δάνειο από την ΕΤΕπ και ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ.

Με την αναβάθμιση καθίσταται δυνατή η υλοποίηση του εξαγωγικού χαρακτήρα του ΔΕΣΦΑ, καθώς από τα 7 δισ. κ.μ. αερίου που είναι η δυναμικότητά του, τα 2 δισ. επαρκούν για την εσωτερική αγορά, ενώ τα 5 δισ. θα μπορούν να κατευθυνθούν προς τα Βαλκάνια και την Ουκρανία. Επιπλέον, θα δώσει τη δυνατότητα εισόδου LNG από τις ΗΠΑ και μελλοντικά από το Ισραήλ και την Κύπρο. Mε την προσθήκη της τρίτης δεξαμενής, η χωρητικότητα της Ρεβυθούσας αυξάνεται από 130.000 στις 250.000 κ.μ. αερίου.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ