Visual Browsing
Ξεπερνούν τα 12 εκατ. ευρώ τα χρέη του ομίλου Λαυρεντιάδη στη ΔΕΗ

Ξεπερνούν τα 12 εκατ. ευρώ τα χρέη του ομίλου Λαυρεντιάδη στη ΔΕΗ

Ο ρόλος των θυγατρικών

Υπέρογκα μοιάζουν τα χρέη, των εταιρειών που ανήκουν στον όμιλο Λαυρεντιάδη προς τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Ήδη προ διετίας η «Ελληνικά Λιπάσματα» του ομίλου Λαυρεντιάδη, χρωστούσε 12 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ. Άγνωστο παραμένει το ποσό που αγγίζει σήμερα το συγκεκριμένο χρέος.

Όπως αναφέρει το liberal.gr, ωστόσο το ζήτημα δεν σταματά εκεί. Και αυτό γιατί από την μία «η ΔΕΗ είχε επιχειρήσει να τραβήξει την «πρίζα» από τα ELFE, δίχως επιτυχία» και από την άλλη τον τελευταίο περίπου χρόνο, «η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, πληρώνεται για το ηλεκτρικό ρεύμα που παρέχει στην ELFE, μέσω μιας από τις πολλές παρένθετες εταιρείες του ομίλου Λαυρεντιάδη, την «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης».

Την εταιρεία δηλαδή που σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά της ΔΕΠΑ (Δεκέμβριος 2017), εμφανίζει ως έδρα μια άδεια πολυκατοικία επί της οδού Παπαφλέσσα 9, στην Καλλιθέα.

Σχετικα
ΔΕΗ: Πώς από τη χρεοκοπία έγινε «αγαπημένο παιδί των αγορών»
ΔΕΗ: Πώς από τη χρεοκοπία έγινε «αγαπημένο παιδί των αγορών»

Πιο συγκεκριμένα, η τακτική που ακολουθείται είναι η ίδια με εκείνη που ακολουθήθηκε στη περίπτωση της ΔΕΠΑ.

Δηλαδή, η «Λιπάσματα Νέας Καρβάκης» εμφανιζόταν να μισθώνει τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της ELFE και να αντισυμβάλλεται εμπορικά μαζί της, ακριβώς για να μην κληρονομήσει τα χρέη της.

Και όπως ακριβώς συνέβαινε τόσα χρόνια με τη ΔΕΠΑ που τα χρέη διογκώνονταν, έτσι και στην περίπτωση της ΔΕΗ, σύμφωνα με τα πρακτικά της δίκης που διεξήχθη τον Αύγουστο 2017 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας, κατόπιν αίτησης της ELFE. 

Σχετικα
Οριζόντια έκπτωση 15% σε όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου
Οριζόντια έκπτωση 15% σε όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου

Πώς ξεκίνησαν όλα

Αναλυτικά αναφέρει το liberal.gr, «Η ιστορία ξεκινά κάπου στα τέλη του 2014, όταν η ELFE υποχρεώνεται να συνάψει με τη ΔΕΗ, σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλου πελάτη με διακανονισμό χρέους και τόκων. Η πλευρά Λαυρεντιάδη αθετεί τη συμφωνία, και το 2016 η ΔΕΗ, με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, εκδίδει σε βάρος της διαταγή πληρωμής (υπ' αριθμ. 2574/2016), για ποσό, ύψους 12.181.211,58 ευρώ, πλέον τόκων και δικαστικής δαπάνης. Εναντίον της διαταγής πληρωμής, η ELFE ασκεί ανακοπή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. 

Στα δικαστήρια η ΔΕΗ

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα πρακτικά της δίκης που διεξήχθη τον Αύγουστο του 2017, όταν κατόπιν αίτησης της ELFE, η πλευρά Λαυρεντιάδη πήγε τη ΔΕΗ στα δικαστήρια, κατηγορώντας την ότι καταχράστηκε τη θέση της. Η δίκη διεξάγεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας, στην «έδρα» δηλαδή της ELFE.

Την ίδια εποχή πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για κυβερνητική ανοχή απέναντι στην υπόθεση.

Σε εκείνη τη δίκη που αφορά ασφαλιστικά μέτρα, η πλευρά Λαυρεντιάδη υποστηρίζει ότι αναγκάζεται να προμηθεύεται αποκλειστικά από τη ΔΕΗ τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που καλύπτουν τις ανάγκες της, και οι οποίες είναι ιδιαίτερα υψηλές, καθώς ανέρχονται σε 160.000 με 180.00 MWh ρεύματος ετησίως, γεγονός που κατατάσσει τη βιομηχανία στην κατηγορία του μεγάλου πελάτη. 

Κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα

Σύμφωνα με το σκεπτικό που αναπτύσσει στο δικαστήριο η πλευρά Λαυρεντιάδη, η ELFE έχει υποχρεωθεί από την 1η/12/2014 να συνάψει με τη ΔΕΗ σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλου πελάτη με διακανονισμό χρέους και τόκων, την οποία και αθέτησε. Και αυτό επειδή η ΔΕΗ παραβίασε τις συνθήκες περί ελεύθερου ανταγωνισμού, δηλαδή καταχράστηκε τη θέση της. 

Επικαλείται μάλιστα η ELFE επείγουσα περίπτωση, που συνίσταται στον κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας της, και ζητά από το δικαστήριο της Καβάλας να συνεχίσει η ΔΕΗ να την προμηθεύει με ηλεκτρικό ρεύμα. 

Το δικαστήριο τη δικαιώνει (απόφαση 306/2017), η ELFE κερδίζει τα ασφαλιστικά μέτρα, και η ΔΕΗ υποχρεώνεται να πληρώνεται από τη «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης», ένα από τα πολλά παρένθετα σχήματα του οικοδομήματος Λαυρεντιάδη. Στη δίκη παρεμβαίνουν υπέρ της ELFE εκτός από τη «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης», και η επίσης «εξωτική» εταιρεία PFIC LTD. Έκτοτε η ΔΕΗ έχει εκδώσει νέα διαταγή πληρωμής για το χρέος της ELFE, με την υπόθεση ακόμη να εκκρεμοδικεί. 

Με άλλα λόγια, ακόμη και μετά απ’ όσα έχουν συμβεί, παρά τις δικαστικές αγωγές, και πέρα από τις πολιτικές διαστάσεις που έχει προσλάβει το θέμα, η ELFE και τα παρένθετα σχήματα του ομίλου, συνεχίζουν να λειτουργούν ανενόχλητα. Τροφοδοτούνται κανονικά με φυσικό αέριο και ρεύμα, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο όμιλος έχει χρέη απέναντι και σε άλλες κρατικές εταιρείες.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5