Visual Browsing
 Financial Times: Στο μικροσκόπιο ελεγκτών η Aegean Marine του Δημήτρη Μελισσανίδη

Financial Times: Στο μικροσκόπιο ελεγκτών η Aegean Marine του Δημήτρη Μελισσανίδη

Τι αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα

«Ελεγκτές ερευνούν πιθανή απάτη 200 εκ. δολαρίων από την Aegean Marine». Αυτός είναι ο τίτλος δημοσιεύματος των Financial Times, το οποίο αναφέρεται στην εταιρεία που έχει ιδρύσει ο Δημήτρης Μελισσανίδης.

Αναλυτικά, το δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει:

«Έρευνα διεθνών ελεγκτών εξετάζει αν υπήρξε απάτη ύψους 200 εκατ. δολαρίων στην Aegean Marine Petroleum Network, ιδρυτής της οποίας είναι ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Η έρευνα σύμφωνα με τους Financial Times αφορά σε επίπλαστες συναλλαγές με εταιρείες "σφραγίδα" (brass-plate companies).

Σχετικα
Γιατί αγαπάμε τόσο τη μουσική του παρελθόντος (μας);
Γιατί αγαπάμε τόσο τη μουσική του παρελθόντος (μας);

Ομάδα ελεγκτών διορίστηκε από διαχειριστές hedge funds των ΗΠΑ που προσχώρησαν στο διοικητικό συμβούλιο της Aegean Marine Petroleum Network το Μάιο, προκειμένου να κάνει έλεγχο στην εταιρεία. Τα τρία funds - με επικεφαλής τον Tyler Baron της Sentinel Rock Capital με έδρα το Σαν Φρανσίσκο - διαθέτουν το 13% περίπου της Aegean Marine Petroleum Network.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλούνται οι Financial Times, αλλά και πηγές από την  Αθήνα με γνώση της έρευνας, οι ελεγκτές διερευνούν εάν τέσσερις εταιρείες – μια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δύο στις Νήσους Μάρσαλ και μια στη Φλόριντα - συμμετείχαν σε συναλλαγές προκειμένου να παραποιηθούν εμπορικές συναλλαγές και να καλυφθεί υπεξαίρεση κεφαλαίων. Οι εταιρείες είναι οι Abdul Azim Trading, Savina Maritime, South Seas Maritime και Miami Exports Group.

'Αυτές ήταν επιχειρήσεις κελύφη - είχαν μια ταχυδρομική θυρίδα στο Φουζαϊράχ (στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) αλλά δεν είχαν καμία πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα', δήλωσε ένα πρόσωπο που είναι εξοικειωμένο με τον έλεγχο».

Σχετικα
Ένας χρόνος μάχης με τον κορωνοϊό. Πώς νιώθουν οι Έλληνες
Ένας χρόνος μάχης με τον κορωνοϊό. Πώς νιώθουν οι Έλληνες

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης αρνείται κάθε αδίκημα και δεν απάντησε σε αιτήματα για περαιτέρω σχόλια. Ο γενικός σύμβουλος της Aegean, Σπύρος Φωκάς, δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν θα μπορέσει να σχολιάσει θέματα που χειρίζονται οι ελεγκτές.

Το δημοσίευμα συνεχίζει: «Ο Μελισσανίδης ήταν επικεφαλής της Aegean Marine Petroleum από το 2006 μέχρι το 2016, οπότε πούλησε το μερίδιό του, 15%, στην εταιρεία για 100 εκατ. ευρώ. Μετέπειτα έμεινε ως σύμβουλος με διευθυντικές ευθύνες, αλλά παραιτήθηκε όταν οι διαχειριστές αμερικανικών hedge funds προσχώρησαν στο διοικητικό συμβούλιο.

Αρκετά ανώτερα στελέχη της Aegean Marine Petroleum, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής οικονομικός διευθυντής, ο υπεύθυνος εφοδιαστικής και προμηθειών αποχώρησαν από την εταιρεία όταν ξεκίνησε ο έλεγχος. Ο δε γενικός διευθυντής και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου αντικαταστάθηκαν.

Oι ελεγκτές εξέτασαν επίσης τη σχέση της Aegean Marine Petroleum με την Oil Tank Engineering and Consulting, εταιρεία με έδρα της Νήσους Μάρσαλ που υπέγραψε σύμβαση με την Aegean Marine  το 2010 για την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού τροφοδοσίας καυσίμων στο Φουτζαϊράχ. Το έργο χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί και υπερκάλυψε τον προϋπολογισμό του κατά περίπου 100 εκατ. δολάρια.

Η Oil Tank δεν είχε προηγούμενη εμπειρία κατασκευής πετρελαϊκού σταθμού και δεν έχει πραγματοποιήσει άλλα έργα από το 2014. Οι ελεγκτές εξετάζουν κατά πόσον η Aegean πραγματοποίησε πληρωμές μέσω της Oil Tank σε άλλες επιχειρήσεις στις οποίες συμμετείχε ο κ. Μελισσανίδης.

Τραπεζικά πιστοποιητικά που έλαβαν οι ελεγκτές από την Εθνική Τράπεζα της Φουζαιράχ δείχνουν ότι οι πληρωμές από την Aegean Marine Petroleum προς την Oil Tank συνεχίστηκαν για αρκετά χρόνια μετά την ολοκλήρωση του τερματικού σταθμού.

Οι ελεγκτές διερεύνησαν εάν οι πληρωμές αυτές αποκρύπτονταν με τη χρήση πλαστών λογιστικών εγγραφών και παραποιημένων εγγράφων. Προέκυψε πως από τον Ιούλιο του 2015 έως τον Ιανουάριο του 2018, η Aegean μεταβίβασε στο Oil Tank συνολικά 185,3 εκατ. δολάρια.

Το 2016 η Oil Tank πραγματοποίησε μεταφορά 2,77 εκατ. ευρώ στην ΑΕΚ. Η μεταφορά αυτή καταγράφηκε ως άτοκο δάνειο προς την ομάδα προκειμένου να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της κατασκευής ενός νέου γηπέδου. Πιστεύεται ότι η Oil Tank έκανε επίσης πληρωμές σε μεμονωμένους παίκτες της ΑΕΚ.

Οι ελεγκτές της ΕΥ εργάστηκαν για την έρευνα τους στο πρώην κεντρικό γραφείο την Aegean Marine Petroleum στο λιμάνι του Πειραιά. "Η ομάδα ελέγχου αντιμετώπισε σημαντικά εμπόδια ενώ εργάζονταν", δήλωσε στην εφημερίδα ένα άτομο με γνώση της έρευνας. "Πραγματοποιήθηκαν προσπάθειες να απαγορευτεί στους ελεγκτές να έχουν πρόσβαση σε σχετικά έγγραφα", ανέφερε».

Το δημοσίευμα επισημαίνει στο τέλος πως «καμία κατηγορία δεν έχει απαγγελθεί».

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5