Πολιτικη & Οικονομια

Η χρήση κατοικιών για μίσθωση στο Airbnb θα πρέπει να μειωθεί με παρέμβαση τους κράτους;

Τι απαντούν οι πολίτες στην ερώτηση της εβδομάδας από την Prorata για την Athens Voice

341646-710462.jpg
Γιάννης Κωνσταντινίδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
airbnb_uffici-di-design-arredati-lago.jpg

Η επικαιρότητα τρέχει. Ακούτε για αυτήν. Τώρα έχετε τη δυνατότητα να μιλήσετε για αυτήν. Κάθε εβδομάδα και για ένα διαφορετικό θέμα. Η Prorata θέτει κάθε Παρασκευή μία και μόνο ερώτηση για ένα θέμα επικαιρότητας στους εγγεγραμμένους στη λίστα ηλεκτρονικών διευθύνσεών της και παρουσιάζει κάθε Δευτέρα τις απαντήσεις τους στην Athens Voice. Αν επιθυμείτε και εσείς να εγγραφείτε στη λίστα της Prorata, πατήστε εδώ.

Παίζοντας τους «μικρούς ξενοδόχους» στο σπίτι μας

Ψάχνουμε εκεί μανιωδώς το σπίτι των ονείρων μας προκειμένου να περάσουμε λίγες μέρες στην αγαπημένη μας μεγαλούπολη. Κοιτάζουμε εκεί επίμονα τα σπίτια της γειτονιάς μας που προσφέρονται ήδη προς φιλοξενία γιατί σκεφτόμαστε ότι και το δικό μας θα μπορούσε να είναι ανάμεσά τους. Έχουμε προσθέσει τη σελίδα του airbnb στα «Αγαπημένα» μας. Και χαιρόμαστε την ελευθερία επιλογών της διαμονής και την ελευθερία χρήσης του σπιτιού μας. Είναι όμως πράγματι το airbnb η φανταστική ιδέα της δεκαετίας ή χάνουμε κάτι από την εξίσωση; Η φρενίτιδα του airbnb έχει, κατά τη γνώμη πολλών, δημιουργήσει τουριστικά γκέτο σε συγκεκριμένες περιοχές των δημοφιλών προορισμών, στα οποία η εύρεση οικίας από τον σταθερό πληθυσμό της πόλης μοιάζει αδύνατη λόγω εκτόξευσης των τιμών των ενοικίων και ελαχιστοποίησης της προσφοράς ακινήτων, ενώ παράλληλα έχει συμπιέσει την απασχόληση στον κλάδο του τουρισμού λόγω ανταγωνισμού με τις ξενοδοχειακές μονάδες στην υπηρεσία της φιλοξενίας. Προσλαμβάνονται ως σημαντικοί αυτοί οι κίνδυνοι από την κοινή γνώμη;

Η Ερώτηση της Εβδομάδας έθεσε το ερώτημα της θεσμικής ρύθμισης της λειτουργίας της πλατφόρμας airbnb στους συμμετέχοντες στις online έρευνες της Prorata. Την ανάγκη παρέμβασης για μείωση της χρήσης κατοικιών στην πλατφόρμα του aribnb συμμερίστηκε μόνο το 34% των συμμετεχόντων, ενώ το 56% την απέρριψε και το 10% δυσκολεύτηκε να εκφράσει γνώμη, ποσοστό υψηλό για τα δεδομένα των Ερωτήσεων αυτής της μορφής και πιθανή ένδειξη της άγνοιας του ακροατηρίου για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της συγκεκριμένης κοινωνικής εξέλιξης.

iete30-221018_1-3.jpg

Η διαφωνία με την προοπτική της παρέμβασης καταγράφηκε εντονότερα στα λεγόμενα δυναμικά στρώματα του πληθυσμού, δηλαδή στους ερωτώμενους ηλικίας 35 έως 54 ετών και πανεπιστημιακής μόρφωσης, εύρημα που ίσως αποδεικνύει ότι το ζήτημα εντάσσεται στη γενικότερη θεματική της ελεύθερης αγοράς για την οποία οι συγκεκριμένες δημογραφικές κατηγορίες του πληθυσμού εμφανίζουν μια θετική στάση λόγω της δυνατότητάς τους να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα.

iete30-221018_1-4.jpg

iete30-221018_1-5.jpg

iete30-221018_1-6.jpg

iete30-221018_1-7.jpg

Την ιδεολογική χροιά του θέματος αποδεικνύει και η μεγάλη διαφορά στην κατανομή των απαντήσεων εκείνων που αυτό-τοποθετούνται στον αριστερό πόλο του κλασικού άξονα «αριστερά-δεξιά» και εκείνων που αυτό-τοποθετούνται στον δεξιό: μεταξύ των πρώτων, το ποσοστό συμφωνίας με την προοπτική παρέμβασης φτάνει στο 56%, ενώ παραμένει πολύ χαμηλά, περίπου στο 30%, μεταξύ των κεντρώων και των δεξιών ψηφοφόρων.

iete30-221018_1-8.jpg

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, τέθηκε –σε όσους συμφώνησαν με την προοπτική θεσμικής παρέμβασης– μια σειρά δυνητικών μέτρων περιορισμού της χρήσης των κατοικιών για βραχυχρόνια μίσθωση, τα οποία έχουν δοκιμαστεί σε ευρωπαϊκές πόλεις που επιχείρησαν την παρέμβαση στο θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών. Από αυτά, τη μεγαλύτερη αποδοχή συγκέντρωσε το μέτρο του περιορισμού των κατοικιών που μπορούν να δίνονται ανά περιοχή για χρήση airbnb (70%), ενώ εξίσου υψηλό καταγράφηκε και το ποσοστό αποδοχής του μέτρου του περιορισμού των ημερών ανά μήνα που μια κατοικία θα μπορεί να διατίθεται για μίσθωση μέσω της πλατφόρμας airbnb. Αντίθετα, πολύ χαμηλό ήταν το ποσοστό αποδοχής του μέτρου της υποχρεωτικής συγκατοίκησης του ιδιοκτήτη με τους χρήστες της κατοικίας που μισθώνεται μέσω του airbnb, ενός μέτρου που παραπέμπει και στην αρχική ιδέα της πλατφόρμας airbnb που δεν ήταν άλλη από τη φιλοξενία σε στρώματα αέρος που τοποθετούνταν εντός κατοικημένων διαμερισμάτων επισκεπτών «μίας μέρας». Το μέτρο αυτό απορρίφθηκε εντονότερα από τις γυναίκες, τους ερωτηθέντες τρίτης ηλικίας και τους κατοίκους της  επαρχίας, κατηγορίες του πληθυσμού που προφανώς αισθάνονται εντονότερη ανασφάλεια έναντι αγνώστων.

iete30-221018_1-9.jpg

iete30-221018_1-10.jpg

iete30-221018_1-11.jpg

iete30-221018_1-12.jpg

iete30-221018_1-13.jpg

iete30-221018_1-14.jpg

Η χρήση της δημοφιλέστατης πλέον πλατφόρμας μοιάζει να έχει αλλάξει πλήρως ανά την υφήλιο, όμως στην ελληνική περίπτωση φαίνεται να έχει παραλλαχθεί ακόμα εντονότερα. Η βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών μέσω της airbnb αντιμετωπίζεται καθ’ υπερβολή στην ελληνική περίπτωση ως μοχλός ουσιαστικής ανάπτυξης και για αυτόν ακριβώς τον λόγο κάθε σκέψη για ρύθμιση της σχετικής δραστηριότητας αντιμετωπίζεται αρνητικά. Ειδικά όταν η εμπιστοσύνη στο κράτος-ρυθμιστή παραμένει μηδενική. Ποια όμως είναι η λύση για την αντιμετώπιση της υπερβολής σε μια μυωπική κοινωνία στην οποία κανείς δεν έχει στο νου του το συλλογικό συμφέρον;

iete30-221018_1-2.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ