Πολιτικη & Οικονομια

Κλείδωσε ο συμβιβασμός ΔΝΤ και Ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος

Τα βασικά σημεία σύγκλισης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
merkel-lagarde.jpg
©EPA/FELIPE TRUEBA

Έκλεισε ο συμβιβασμός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωζώνης για το χρέος και το πλαίσιο για τη μεταμνημονιακή «ενισχυμένη εποπτεία». Σύμφωνα με το capital.gr, ο συμβιβασμός κλείνει οριστικά την Πέμπτη 21 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, βασικό στοιχείο της ολοκλήρωσης ήταν η επίτευξη ενός συμβιβασμού της Ευρωζώνης με το ΔΝΤ, όσον αφορά τις εγγυήσεις που θα διαμορφώσουν τη στάση του Ταμείου απέναντι στον χαρακτηρισμό του ελληνικού χρέους ως βιώσιμο. 

  • Το ΔΝΤ έχει αποσπάσει την προεξόφληση του δανείου (κατά το μεγαλύτερο μέρος του) με κεφάλαια από τα χρήματα που θα αποδοθούν στην Ελλάδα πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος. Η προεξόφληση αυτή αξιολογείται ως επωφελής και για τις τρεις πλευρές (ΔΝΤ, Ευρωζώνη, Ελλάδα):  
  • Το ΔΝΤ θα μειώσει στο ελάχιστο το άνοιγμά του απέναντι στην Ελλάδα έτσι ώστε αυτό να είναι χαμηλότερο του τριπλάσιου της ποσόστωσης συμμετοχής της χώρας στο Ταμείο (αυτό επιτρέπει μία περισσότερο ελαστική αξιολόγηση για το χρέος).
  • Η Ευρωζώνη θα διατηρήσει με το εναπομείναν χρέος την παρουσία και συμμετοχή του ΔΝΤ στο πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας» μετά την 21/8 και ταυτόχρονα βελτιώνει την μεσοβραχυπρόθεσμη εικόνα του χρέους (μέχρι το 2022).
  • Η Ελλάδα θα απαλλαγεί από τις ετήσιες "ακριβές” (επιτόκιο 3,85%) δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους προς το ΔΝΤ στο κρίσιμο διάστημα των επόμενων τεσσάρων ετών.

Πέρα αυτών όμως διαμορφώνεται ένα πλαίσιο «ελάφρυνσης» του χρέους που δεν επιβαρύνει τις ενδοκυβερνητικές δυσκολίες του κ. Σολτς στο Βερολίνο. Συγκεκριμένα έχει ετοιμασθεί ένα σχέδιο επιμήκυνσης υποχρεώσεων από το δάνειο του EFSF (δηλαδή από το δεύτερο μνημόνιο) το οποίο χαμηλώνει ευδιάκριτα για τις αγορές τις δανειακές υποχρεώσεις την περίοδο 2034 – 2040. Η περίοδος αυτή είναι η πλέον πιεστική καθώς τότε συμπίπτουν οι αποπληρωμές των δανείων και των τριών μνημονίων, ήτοι το διακρατικό δάνειο (GLF) από το πρώτο μνημόνιο, το δάνειο από τον EFSF (δεύτερο μνημόνιο) και το δάνειο από τον ESM (τρίτο μνημόνιο). 

Εφόσον η πρόταση αυτή γίνει τελικά αποδεκτή, όπως έχει συμφωνηθεί και με το ΔΝΤ, τότε οι συνολικές ετήσιες υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους περιορίζονται ετησίως στο 7,5% (μεσοσταθμικά) του ΑΕΠ, ήτοι θα είναι οι χαμηλότερες από κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ