1821 Digital Gallery
Ντομπρόβσκις: Μέχρι τον Ιούνιο η συμφωνία για το χρέος

Ντομπρόβσκις: Μέχρι τον Ιούνιο η συμφωνία για το χρέος

«Ολοκληρώνεται το ελληνικό πρόγραμμα και σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα πάει καλά»
© EUROKINISSI

Η τελική συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup του Ιουνίου θα περιλαμβάνει και το χρέος ξεκαθάρισε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Β. Ντομπρόβσκις απάντησε σε παρέμβαση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα και την Ένωση Κεφαλαιαγορών.

Απευθυνόμενος προς τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο Δ. Παπαδημούλης τόνισε την ανάγκη «να εφαρμοστεί το pacta sunt servanta από όλες τις πλευρές», σημειώνοντας ότι «κάθε καθυστέρηση στην υλοποίηση αυτού του συμφωνημένου πακέτου είναι επιζήμια, γιατί ο χρόνος είναι χρήμα, και έτσι η καθυστέρηση προσθέτει αβεβαιότητα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δ. Παπαδημούλης ζήτησε από τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής να διευκρινίσει τη δήλωσή του ότι οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους στη συμφωνία είναι ζήτημα που θα λήξει μέσα στους «επόμενους μήνες» καθώς και αν η Κομισιόν εργάζεται για μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το χρέος μέχρι τις 21 Ιουνίου.

Σχετικα
Η συμφωνία που σφράγισε την τύχη του Γιώργου Παπανδρέου
Η συμφωνία που σφράγισε την τύχη του Γιώργου Παπανδρέου

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, απηύθυνε ερώτημα σχετικά με το πώς σκοπεύει η Κομισιόν να «συμβάλλει ώστε οι διαφορές μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαίων δανειστών να μην οδηγήσουν σε καθυστερήσεις σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις απάντησε στον Δημήτρη Παπαδημούλη ως εξής:

«Όντως είμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο. Ολοκληρώνεται το ελληνικό πρόγραμμα και σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα πάει καλά. Η Ελλάδα υπερέβη τους φορολογικούς της στόχους και μάλιστα με ουσιώδη τρόπο, όπως διαπιστώσαμε ακόμη μια φορά πέρυσι.

Σχετικα
ΕCOFIN: Μειωμένος ΦΠΑ σε νησιά, ακίνητα και αγροτικά μηχανήματα
ΕCOFIN: Μειωμένος ΦΠΑ σε νησιά, ακίνητα και αγροτικά μηχανήματα

Και έχει αρχίσει η αξιολόγηση –η αποστολή είναι ήδη στην Αθήνα και οι διαπραγματεύσεις γίνονται αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

Συνολικά θα έλεγα ότι υπάρχει σαφής δέσμευση από όλες τις πλευρές, από τους θεσμούς και από τις ελληνικές αρχές, να καταλήξει επιτυχώς το ελληνικό πρόγραμμα. Συζητάμε κάποιες εκκρεμούσες πρότερες δράσεις και ορισμένα άλλα στοιχεία.

Και στα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε είναι και τα μέτρα για το χρέος.

Όπως είπα και δημοσίως πριν από μερικές μέρες, αυτή η εργασία συνεχίζεται και όταν μίλησα για τους μερικούς επόμενους μήνες, εννοούσα τον Μάιο και τον Ιούνιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για να διευκολυνθεί αυτή η συμφωνία και να τηρήσει το χρονοδιάγραμμά της. Και πιστεύω ότι είναι εφικτό, με βάση τις παραμέτρους που καθόρισε το Eurogroup, τους οποίους κι εσείς αναφέρατε. Δεν θα υπάρξει δηλαδή ονομαστικό κούρεμα, αλλά οι συνθήκες εξυπηρέτησης του χρέους θα αλλάξουν ούτως ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στις χρηματαγορές και να σταθεί στα πόδια της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λοιπόν, είναι πλήρως δεσμευμένη να υπάρξει αυτή η συμφωνία, η οποία πρέπει να επιτευχθεί πριν από τη λήξη του προγράμματος.

Τώρα το πώς εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε με το ΔΝΤ: συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά, διότι έχει συμμετάσχει μέχρι τώρα στο πρόγραμμα, όχι μέσω απευθείας οικονομικής συμμετοχής, αλλά με βάση κάποιες προληπτικές ρυθμίσεις. Συζητάμε λοιπόν, για το τι μορφή συνεργασίας ή δέσμευσης θα μπορέσουμε να επιτύχουμε σε αυτή την τελική φάση του προγράμματος.».

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5