Πολιτικη & Οικονομια

Private Eqiuity και χρηματοδότηση για αρχάριους

Μη χάσετε την ενημερωτική εκδήλωση του EquiFund στις 16 Απριλίου

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
investors_hd.jpg

Εάν είστε ερευνητής, επιχειρηματίας ή απλά επιδιώκετε να γίνετε ένας, δεν πρέπει να χάσετε την ενημερωτική εκδήλωση του EquiFund στις 16 Απριλίου.  Επιχειρηματίες και επενδυτές θα βρεθούν στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα για να συζητήσουν και να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες σχετικά με το τι είναι τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (equity financing), πώς λειτουργούν και πώς μπορούν να σας στηρίξουν να μετατρέψετε την ιδέα σας σε επιχείρηση.

Επιτυχημένες startups από την Ευρώπη και την Ελλάδα και Fund Managers που υποστηρίζονται από το EquiFund, θα είναι εκεί για να σας συναντήσουν.

Το EquiFund ξεκινά τη λειτουργία του με κεφάλαια τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund, EIF). Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (μητρική του EIF) οριστικοποίησε τη συμμετοχή στην επενδυτική αυτή πρωτοβουλία με ένα ποσό που μπορεί να ανέλθει στα 40 εκατ. ευρώ. Συνολικά 9 ταμεία κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, τα οποία συνεπενδύουνιδιωτικούς πόρους μαζί με τους πόρους τουEquiFund, αναμένεται σε πρώτη φάση να λάβουν το πράσινο φως για τη διαχείριση των χρημάτων αυτών, τα οποία μέσωτης προαναφερθείσας μόχλευσης μπορεί να φτάσουν ακόμα και το μισό δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία. 

Τι είναι όμως τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών;

Είναι ο όρος που χρησιμοποιείται, όταν επενδυτές επενδύουν σε ένα ποσοστό μιας εταιρείας με απώτερο σκοπό, μέσω της ανάπτυξης της εταιρείας, την απο-επένδυση με υψηλότερο τίμημα μακροπρόθεσμα. Με το πέρασμα αυτού του χρονικού διαστήματος, ο επενδυτής προσμένει στην επιστροφή των κεφαλαίων του μαζί με κάποιο κέρδος, όταν υπάρξουν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την προσοδοφόρα πώληση του ποσοστού του ή μέσω δημόσιας προσφοράς στο χρηματιστήριο.

Υπάρχουν διαφορετικές στοχεύσεις των επενδύσεων επιχειρηματικών συμμετοχώνανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται μια εταιρεία: επενδύσεις σε εταιρείες στο αρχικό ή και πολύ αρχικό τους στάδιο όπως κεφάλαια σποράς ή και σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Κατά την επένδυση, το επενδυτικό σχήμα αποκτά ένα ποσοστό της εταιρείας, ανάλογα με το μέγεθος της επένδυσης, μεταξύ άλλων παραγόντων, και πιθανώς μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας. 

Η πρωταρχική στόχευση του επιχειρηματία και του επενδυτικού σχήματος είναι κοινή καθώς στόχος είναι η ανάπτυξη της εταιρείας και για αυτό τον λόγο τα VCs στοχεύουν στην ενίσχυση των πωλήσεων της εταιρείας, στην παροχή χρηματοοικονομικής συμβουλευτικής βοήθειας, στην ανάπτυξη συνεργειών και συνεργασιών, στη βελτίωση της διαδικασίας παραγωγής, στη μείωση του κόστους, και στη βοήθεια λήψης στρατηγικών αποφάσεων.

Επιγραμματικά, οι παράγοντες που ξεχωρίζουν τη χρηματοδότηση από ένα κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital Fund),σε σχέση π.χ. με τον τραπεζικό δανεισμό είναι:

- Πρώτον, σε αντίθεση με τον τραπεζικό δανεισμό, το VC συμμετέχει στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας,τυπικά με ένα μειοψηφικό ποσοστό.

- Δεύτερον, τα VC δεν προσφέρουν μόνο χρήματα, καθώς συνήθως έχουν αρκετή εμπειρία στο αντικείμενο τους. Βλέπουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες επιχειρηματικά σχέδια κάθε χρόνο, έχουν ένα καλό δίκτυο επαγγελματικών επαφών και με αυτό τον τρόπο μπορούν να «ανοίξουν πόρτες» προς καινούργιους πελάτες και στρατηγικές συνεργασίες.

- Τρίτον, τα VC έχουν ένα σχετικά μακρύ επενδυτικό ορίζοντα. Δεν επενδύουν σε μια εταιρεία περιμένοντας να έχουν κάποιο κέρδος σε λίγους μήνες ή σε ένα χρόνο. Έχουν σταθερά μια μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Ποιοι είναι συνήθως οι βασικοί όροι που συνοδεύουν μία VC επένδυση

Για να είναι μια επιχείρηση υποψήφια να δεχθεί χρηματοδότηση από VC χρειάζεται να έχει μια πολύ δυνατή ιδρυτική ομάδα, να απευθύνεται σε μια πολύ μεγάλη αγορά, να έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί πάρα πολύ γρήγορα, αλλά και να έχει ένα επιχειρηματικό μοντέλο με προοπτικές κλιμάκωσης (scalable).

Επιπλέον, υπάρχουν διαφορετικά στάδια VC επενδυτών, όπως για παράδειγμα οι seed investors, οι early stage investors και οι late stage ή αλλιώς growth stage investors. Σε αυτή άλλωστε τη διαφοροποίηση στηρίζεται και η πλατφόρμα του EquiFund, το «οποίο» τρέχουν funds σε τρεις βασικές κατηγορίες:

• επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας (ακόμα και όταν η επιχειρηματική ή ερευνητική ιδέα δεν έχει μετουσιωθεί σε επιχειρηματικό εγχείρημα)

• επενδύσεις ICT για επιχειρήσεις σε αρχικά στάδια

• επενδύσεις γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε στάδιο ανάπτυξης.

Όταν ένα venture capital επενδύσει σε μια εταιρεία, οι βασικοί όροι της επένδυσης που συμφωνούνται από τα δύο μέρη συνοψίζονται σε ένα κείμενο, το οποίο ονομάζεται Term Sheet.

Στο termsheet αυτό θα περίμενε κάποιος να περιλαμβάνονται βασικοί όροι της συμφωνηθείσας επένδυσης:

1)Η αποτίμηση της εταιρείας  (valuation). Αυτή ορίζει την αξία της εταιρείας και συνεπώς το ποσοστό το οποίο θα λάβουν οι επενδυτές στο μετοχικό κεφάλαιο. 

2) Το liquidation preference. Αυτό ορίζει το πως θα διανεμηθούν τα έσοδα μετά από μια πώληση της εταιρείας. Συνήθως μια VC επένδυση συνοδεύεται από κάποιο liquidation preference, όπου οι επενδυτές ζητούν να εξασφαλίσουν ένα πολλαπλάσιο της αρχικής τους επένδυσης, πριν μοιραστούν τα έσοδα στους υπόλοιπους μετόχους.

3) Το vesting. Αυτός είναι πάντα από τους πιο «δύσκολους» όρους προς τους επιχειρηματίες. Ουσιαστικά με αυτό τον όρο το κάθε μέλος της ιδρυτικής ομάδας πρέπει να «κερδίσει» τις μετοχές που έχει στην κατοχή του. Αυτό γίνεται μένοντας στην εταιρεία τουλάχιστον για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (συνήθως 4 χρόνια). Αν κάποιος αποφασίσει να φύγει από την εταιρεία λίγους μήνες μετά την επένδυση, υποχρεώνεται να δώσει πίσω το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών του στην εταιρεία.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως ενώ οι VC επενδυτές έχουν ένα μειοψηφικό πακέτο μετοχών, συχνά ζητούν δικαιώματα για veto σε συγκεκριμένες αποφάσεις της εταιρείας (όπως ο τραπεζικός δανεισμός, τα υψηλά έξοδα, η αλλαγή στρατηγικής κ.ο.κ.).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ