Πολιτικη & Οικονομια

Λαγκάρντ: συνιστά «όχι» στη μείωση του ΦΠΑ της εστίασης

Ενώ η τρόικα (ξανα)πιάνει δουλειά αύριο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
42460-89490.jpg

Αρχίζει αύριο ο τριμηνιαίος έλεγχος της τρόικας στην πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος. Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να καταφέρει να προχωρήσει στη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, ώστε να στείλει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι όσο εφαρμόζεται πιστά το πρόγραμμα θα υπάρχουν «διορθώσεις» στα μέτρα που έχουν ληφθεί. Αλλά η κ. Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αποθαρρύνει την επιδίωξη αυτή, δηλώνοντας ότι είναι καλύτερο να μη μειωθούν οι φόροι.

Τα τεχνικά ελεγκτικά κλιμάκια της τρόικας θα πιάσουν δουλειά από αύριο Τρίτη, ενώ οι επικεφαλής της αναμένονται στην Αθήνα στις 11 του μήνα. Δεδομένου ότι η δόση, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, που εξαρτάται από τον έλεγχο αυτόν, έχει εγκριθεί σε πολιτικό επίπεδο, η διαδικασία αναμένεται να είναι «σχετικά ήρεμος». Όπως σημειώνει η «Καθημερινή», από την προσδοκία μέχρι την πραγματοποίηση υπάρχει απόσταση και για να επαληθευτούν οι προσδοκίες θα πρέπει να συντρέξουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Να οριστικοποιηθεί το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015 - 2016. Όπως αναφέρει και η έκθεση της Κομισιόν, κάποια από τα μέτρα που ελήφθησαν εκτάκτως θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή τους και τα επόμενα χρόνια, εώς το 2016. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα εξειδικευτούν τώρα όλες αυτές οι παρεμβάσεις (αυτό θα γίνει με την αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος τον Σεπτέμβριο μαζί με τον προϋπολογισμό του 2014), αλλά θα πρέπει να συμφωνηθεί το ύψος αυτών των μέτρων. Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν τα υπολογίζει σε περίπου 4 δις ευρώ, ενώ το οικονομικό επιτελείο περί τα 2,7 δις ευρω.

Παράλληλα, η τρόικα θέλει να διαπιστώσει το πώς λειτουργεί η νέα, ημι-αυτόνομη, γραμματεία εσόδων, καθώς θεωρεί ότι η σωστή λειτουργία της θα βοηθήσει στην επιτυχία του προγράμματος και των στόχων του.

2. Να υπάρξουν εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα. Στόχος είναι να προχωρήσουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των μη βιώσιμων τραπεζών και επανιδιωτικοποιήσης των συστημικών τραπεζών σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους.

3. Να διαπιστωθεί πρόοδος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Ο στόχος για φέτος παραμένει επισήμως στα 2,6 δισ ευρώ, αλλά ανεπισήμως συζητείται η μείωσή του στα 2 δισ ευρώ. Το σχέδιο που θα εξεταστεί είναι η αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.

4. Να δείξει η κυβέρνηση πρόοδο στην αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. Επι της ουσίας θα πρέπει να παρουσιάσει το αναλυτικό πρόγραμμα απολύσεων, όπως αυτό συμφωνήθηκε στον προηγούμενο έλεγχο.

5. Να γίνει έλεγχος επί της πορείας υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Στο επίκεντρο θα βρεθούν η αναθεώρηση του μηχανισμού προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, οι δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης και ειδικά των νέων, καθώς και οι αλλαγές στην αγορά ενέργειας (που είναι και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 3,3 δισ ευρώ).» Όπως συμβαίνει και σε κάθε έλεγχο, η τρόικα θα εξετάσει την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Μ.Φ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ