Πολιτικη & Οικονομια

Ύποπτες για μαύρο χρήμα οι συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ στις τράπεζες

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
euro-banknotes.jpg
ΕUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στο μικροσκόπιο των αρχών καταπολέμησης του «μαύρου χρήματος» μπαίνουν -υπό προϋποθέσεις- ακόμη και συναλλαγές των 1.000 ευρώ μέσω τραπεζών, σύμφωνα με νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Ειδικότερα, με το σχέδιο νόμου χαμηλώνουν αρκετά τα όρια των συναλλαγών για τα οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και οι τράπεζες, οφείλουν να γνωστοποιούν τα εν λόγω ποσά στις ελεγκτικές αρχές.

Πρόκειται για μια κίνηση που συνδέεται με την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας 2015/849/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Μαΐου 2015 «σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».

Ειδικότερα, τα πιστωτικά ιδρύματα, οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, οι επιχειρήσεις, οργανισμοί και άλλοι φορείς που παρέχουν υπηρεσίες τυχερών παιγνίων, οι έμποροι και οι μεσίτες ακινήτων, οι χρηματιστηριακές και ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και οι ενεχυροδανειστές και αργυραμοιβοί οφείλουν να γνωστοποιούν τα στοιχεία του υπόχρεου στις αρμόδιες υπηρεσίες για:

1. Κάθε περιστασιακή συναλλαγή που συνίσταται σε μεταφορά χρηματικών ποσών άνω των 1.000 ευρώ. Ως «μεταφορά χρηματικών ποσών» νοείται οποιαδήποτε συναλλαγή εκτελείται τουλάχιστον εν μέρει ηλεκτρονικά για λογαριασμό ενός πληρωτή μέσω ενός παρόχου υπηρεσιών πληρωμών, ασχέτως εάν πληρωτής και δικαιούχος είναι ένα και το αυτό πρόσωπο και ασχέτως εάν ο πάροχος υπηρεσιών πληρωμών του πληρωτή και αυτός του δικαιούχου είναι ο ίδιος. Στην έννοια αυτή συμπεριλαμβάνεται και κάθε μεταφορά που πραγματοποιείται μέσω κάρτας πληρωμής, εργαλείου ηλεκτρονικού χρήματος, κινητού τηλεφώνου ή κάθε άλλης ψηφιακής ή πληροφορικής τεχνολογίας συσκευής εκ των προτέρων ή εκ των υστέρων πληρωμής με παρόμοια χαρακτηριστικά.
2. Αγορές αυτοκινήτων,  πολύτιμων λίθων με μετρητά άνω των 10.000 ευρώ. Θα πρέπει να γνωστοποιούνται στις αρμόδιες Αρχές καθώς θεωρούνται ύποπτες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
3. Συναλλαγές των παρόχων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων που υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ και διενεργούνται είτε κατά την κατάθεση του στοιχήματος είτε κατά την κατάθεση του στοιχήματος είτε κατά την είσπραξη των κερδών. Οι περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με «τη δέουσα επιμέλεια».

Μπλόκο σε ανώνυμες καταθέσεις και μετοχές

Σε άλλη διάταξη του νομοσχεδίου διευκρινίζεται ότι:

  • Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν επιτρέπεται να τηρούν μυστικούς, ανώνυμους ή μόνον αριθμημένους λογαριασμούς, ανώνυμα βιβλιάρια καταθέσεων, λογαριασμούς με εικονικά ονόματα ή λογαριασμούς που δεν έχουν το πλήρες όνομα του δικαιούχου τους, σύμφωνα με τα έγγραφα πιστοποίησης της ταυτότητας.
  • Κομιστές ανώνυμων μετοχών εταιρειών, που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, έχουν υποχρέωση, κατά την εξαργύρωση των μερισματαποδείξεων, να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) ότι είναι οι κύριοι ή επικαρπωτές των μετοχών ή πληρεξούσιοί τους, δηλώνοντας ταυτόχρονα τα στοιχεία των κυρίων ή επικαρπωτών. Αυτός που ενεργεί την εξαργύρωση των μερισματαποδείξεων έχει υποχρέωση να την αρνηθεί, εφόσον δεν προσκομίζεται η πιο πάνω υπεύθυνη δήλωση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ