Visual Browsing
Ποιοι χάνουν το κοινωνικό μέρισμα

Ποιοι χάνουν το κοινωνικό μέρισμα

Πολλοί που θα έπρεπε να το πάρουν, δεν θα λάβουν τίποτα εξαιτίας κάποιων μικρών, αλλά σημαντικών λεπτομερειών
Eurokinissi / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Από τη μία ένα μικρό λάθος κι από την άλλη, τα αυστηρότατα κριτήρια που έχουν επιβληθεί, αφήνουν εκτός κοινωνικού μερίσματος πολλές κατηγορίες φορολογουμένων που θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες να λάβουν βοήθεια.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, οι αιτίες για τις οποίες πολλοί χάνουν  το κοινωνικό μέρισμα διαχωρίζονται ως εξής:

  • Τεκμαρτό εισόδημα

Οι φορολογούμενοι που δηλώνουν χαμηλό εισόδημα αλλά υψηλότερο τεκμαρτό. Όπως τονίζει ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης, 4 στους 10 φορολογούμενους στα χρόνια της κρίσης έχουν χαμηλά εισοδήματα, αλλά εμφανίζουν υψηλότερο τεκμαρτό. Κλασική περίπτωση νοικοκυριού που θα χάσει το επίδομα είναι η χαμηλοσυνταξιούχος μητέρα που διαθέτει ένα μικρό διαμέρισμα και ζει με τον άνεργο γιο της που έχει ένα αυτοκίνητο. Το τεκμαρτό είναι υψηλότερο από το δηλωθέν εισόδημά τους και χάνουν το μέρισμα. 

  • Περυσινό μέρισμα

Για λίγα ευρώ θα χάσουν τον μποναμά πολλοί χαμηλοσυνταξιούχοι με σύνταξη κάτω από 850 ευρώ που πήραν πέρυσι το μέρισμα, το οποίο προστέθηκε στο εισόδημά τους, με αποτέλεσμα να υπερβαίνουν το εισοδηματικό όριο. Για παράδειγμα, σε δικαιούχο σύνταξης αναπηρίας με 4.200 ευρώ πραγματικό εισόδημα και 8.516 τεκμαρτό, προστίθεται ο μποναμάς στο τεκμαρτό και βγαίνει με 9.015 ευρώ, χάνοντας για 10 ευρώ το μέρισμα! 
Ακόμη, ζευγάρι ηλικιωμένων χαμηλοσυνταξιούχων πήραν το 2016 τον μποναμά του Δεκεμβρίου 2016 (300 ευρώ ο υπόχρεος και 511,60 η σύζυγος).  Το άθροισμα του εισοδήματός τους ανέρχεται σε 13.711 ευρώ (8.838,60 + 4.060,80 + 300,00 + 511,60), οπότε ξεπερνούν το εισοδηματικό κριτήριο που θεσπίστηκε. Δηλαδή δεν παίρνουν το μέρισμα για 211 ευρώ υπερβάλλον εισόδημα.

  • Συνδικαιούχοι καταθέσεων
Σχετικα
H κρίση των τσιπ «χτύπησε» μέχρι και την Toyota
H κρίση των τσιπ «χτύπησε» μέχρι και την Toyota

Από τους αδικημένους είναι και οι συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών καθώς οι τόκοι που είναι προσυμπληρωμένοι στη φορολογική δήλωση αφορούν το σύνολο του κατατεθειμένου ποσού. Πολλοί φορολογούμενοι για πρακτικούς λόγους είχαν μπει συνδικαιούχοι στους λογαριασμούς των ηλικιωμένων γονιών τους, με αποτέλεσμα να χάσουν το μέρισμα παρότι ο δικός τους λογαριασμός είναι μηδενικός ή διαθέτει ελάχιστα ευρώ. Από το πρόβλημα απαλλάσσονται όσοι είχαν προβλέψει να συμπληρώσουν σε συνεννόηση με τους λοιπούς συνδικαιούχους στη φορολογική δήλωση το ποσό που αναλογεί στον καθένα.

  • Δύσκολα φεύγει η στάμπα του φιλοξενούμενου

 «Έχω τεράστιο πρόβλημα», γράφει ο νεαρός φορολογούμενος, «είχα δηλωθεί μόνο για έναν μήνα φιλοξενούμενος, ενώ τους υπόλοιπους 11 νοίκιασα δικό μου σπίτι. Το σύστημα μπλοκάρει και δεν με αφήνει να προχωρήσω γιατί θέλει συναίνεση από τους υπόλοιπους του νοικοκυριού. Μα δεν κατοικεί κανείς πια εκεί. Πού θα τους βρω; Ξέρω και άλλες περιπτώσεις, μάλιστα, όπου έχουν πεθάνει τα μέλη του νοικοκυριού».
Αυτή την αδικία του συστήματος αντιμετωπίζουν πολλά άτομα που δηλώθηκαν φιλοξενούμενοι και σήμερα κατοικούν μόνοι τους. Οι προϋποθέσεις όμως είναι σαφείς. 
Οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις για το μέρισμα εφόσον έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται από άλλον φορολογούμενο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του έτους 2016 ακόμα και αν τώρα δεν διαμένουν στο νοικοκυριό που είχαν δηλώσει.

  • Λάθη εκ παραδρομής

Εκτός συστήματος βγαίνουν και πολλοί φορολογούμενοι που δήλωσαν λάθος στοιχεία. Για παράδειγμα, η δωρεάν παραχώρηση οικίας έχει καταχωρηθεί εκ παραδρομής ως φιλοξενία, με αποτέλεσμα χιλιάδες δικαιούχοι του μερίσματος να αποκλείονται αυτόματα από τη χορήγησή του. Για την παραδρομή αυτή, το Τaxisnet, κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, δεν εντόπιζε σφάλμα, ως όφειλε, με αποτέλεσμα ο κατά δήλωση φιλοξενούμενος να επωμίζεται εσφαλμένα και το τεκμήριο της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης ή αντίστοιχα ο κατά δήλωση κάτοικος σε δωρεάν παραχωρημένη κατοικία να θεωρείται και εσφαλμένα φιλοξενούμενος. Ενδεικτική είναι η περίπτωση χαμηλοσυνταξιούχου με οικογενειακό εισόδημα 9.300 ευρώ (ο ίδιος και η γυναίκα του), τον οποίο αποκλείει το σύστημα επειδή του έχει παραχωρήσει η εγγονή του ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. να ζήσει μια και δεν έχει άλλους πόρους. Το σύστημα τον εμφανίζει ως φιλοξενούμενο και χάνει το βοήθημα.

  • Ο «αόρατος» φιλοξενούμενος στερεί και από το νοικοκυριό το βοήθημα 
Σχετικα
Το μέλλον της μόδας: Πώς η ψηφιακή μόδα έχει γίνει βασική τάση
Το μέλλον της μόδας: Πώς η ψηφιακή μόδα έχει γίνει βασική τάση

Τα εισοδήματα του δηλωθέντος ως φιλοξενουμένου ακόμα και αν δεν διαμένει πια στο νοικοκυριό αθροίζονται στο συνολικό εισόδημα του 2016 και αποτελούν αιτία να απορριφθεί η αίτηση του νοικοκυριού. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που δεν γίνεται υπέρβαση του εισοδηματικού ορίου -μαζί με το εισόδημα του φιλοξενουμένου- πρέπει να αναζητηθεί ο φιλοξενούμενος για να δώσει τη συναίνεσή του μέσω της πλατφόρμας.

  • Ο ΟΑΕΔ δεν βλέπει τους ανέργους

Πολλοί άνεργοι, αν και δικαιούνται μέρισμα καθώς έχουν συμπληρώσει 6 συνεχόμενους μήνες ανεργίας μέσα στο 2017, συναντούν πρόβλημα καθώς δεν εμφανίζεται η ανεργία τους στο σύστημα του ΟΑΕΔ. Η οδηγία είναι να απευθυνθούν στον ΟΑΕΔ για τη διόρθωση των στοιχείων τους. Στη συνέχεια, πρέπει να ξαναμπούν στον διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr και να επαναλάβουν τη διαδικασία. Θα είναι όμως άδικο να μπλεχτούν στη γραφειοκρατία και να μην μπορέσουν να διορθώσουν το λάθος έως τις 12 Δεκεμβρίου που εκπνέει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων.

  • Δεν συμπίπτουν τα ποσοστά κυριότητας του ακινήτου

Αποκλεισμούς προκαλεί και ο τρόπος που έχει δηλωθεί η κυριότητα ενός ακινήτου καθώς δεν έχουν συμπληρωθεί σωστά από τους συνδικαιούχους τα ποσοστά επικαρπίας και ψιλής κυριότητας. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο να μη συμπίπτουν τα ποσοστά (80%-20%, 70%-30%), καθώς άλλο έχει δηλώσει ο ένας και διαφορετικό ο άλλος. Επίσης, αποκλείεται δικαιούχος που έχει ψιλή κυριότητα 10% ενός σπιτιού, δηλαδή τίποτα ως περιουσιακό στοιχείο, γιατί ούτε να μείνει μπορεί, ούτε να το πουλήσει, ούτε να το νοικιάσει, αλλά παρ’ όλα αυτά μετράει ως τεκμήριο διαβίωσης!

  • Λάθη σε ΑΦΜ και ΑΜΚΑ

Πολλοί φορολογούμενοι ταλαιπωρήθηκαν καθώς η πλατφόρμα απέρριπτε την αίτησή τους ενώ τα στοιχεία ήταν σωστά. Αιτία του αποκλεισμού; Το ΑΦΜ δεν αντιστοιχούσε στον ΑΜΚΑ! Εχουν υποβληθεί πάνω από 50.000 αιτήματα για διορθώσεις στον ΑΜΚΑ (ευθυγράμμιση με τον ΑΦΜ) και το πρόβλημα λύνεται σταδιακά.

  • Αλλοδαποί

Φυσικά δικαιούνται μέρισμα και οι αλλοδαποί που έχουν ασφαλιστεί και διαμένουν τουλάχιστον 5 έτη στη χώρα μας. Υποβάλλουν άλλωστε φορολογική δήλωση. Σίγουρα θα υπάρχουν αλλοδαποί με υψηλό «μαύρο» εισόδημα, το οποίο δεν δηλώνουν, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν το βοήθημα στερώντας το από κάποιον άλλο που έχει ανάγκη. Αλλά στον γενικό πληθυσμό περισσότεροι θα είναι οι ευκατάστατοι Έλληνες πλην των μισθωτών και των συνταξιούχων που δηλώνουν ελάχιστο εισόδημα και θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα. Πάντως, σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ, το 10% των δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης είναι αλλοδαποί.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5