Πολιτικη & Οικονομια

Στουρνάρας: Καθυστέρηση στην αξιολόγηση θα φέρει νέα αβεβαιότητα

Στο 1,7% η αύξηση του ΑΕΠ φέτος, στο 2,4% και 2,7% τα επόμενα δύο χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιάννης Στουρνάρας
(EUROKINISSI / Βασίλης Ρούγγος

H καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα οδηγούσε σε νέο κύκλο αβεβαιότητας και, σε μια τέτοια περίπτωση, η οικονομική ανάκαμψη και η επάνοδος στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές θα αποδειχθούν βραχύβιες, εκτίμησε ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στη 2η Ευρω-Αραβική Διάσκεψη.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σημείωσε πάντως ότι «οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή αποφέρουν καρπούς», ενώ πρόσθεσε ότι «οι ανισορροπίες των δημόσιων οικονομικών και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχουν πλέον διορθωθεί, σημαντικές μεταρρυθμίσεις που χρόνιζαν έχουν υλοποιηθεί, η ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε και ο τραπεζικός τομέας διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια».

Κατά τον Γιάννη Στουρνάρα «η οικονομία βρίσκεται πλέον σε ανάκαμψη και οι ρυθμοί ανάπτυξης επιταχύνονται». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του το 2017 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά περίπου 1,7%, ενώ για το 2018 και το 2019 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιταχυνθεί σε 2,4% και 2,7% αντίστοιχα. Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται κυρίως στην υπόθεση ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα εφαρμοστεί ομαλά και σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, σημείωσε.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε ελκυστικό προορισμό επενδύσεων», καθώς «η οικονομική πολιτική είναι και θα παραμείνει συνετή». Κι αυτό, όπως είπε, διότι η Ε.Ε θα συνεχίσει την αυστηρή παρακολούθηση στο πλαίσιο της εποπτείας που θα υπάρχει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, όπως ήδη προβλέπεται για τα κράτη-μέλη που υπάγονται σε πρόγραμμα και έχουν σχετικά υψηλό δημόσιο χρέος.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Ο διοικητής της ΤτΕ έκανε αναφορά και στα «κόκκινα» δάνεια, λέγοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, γεγονός που οφείλεται κυρίως σε διαγραφές δανείων. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, οι τράπεζες πρέπει να αξιοποιήσουν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να μειώσουν τα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού και, ειδικότερα, να επιταχύνουν την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για να επιταχυνθεί η μείωση του όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων, η νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα πρέπει να καταστεί πλήρως λειτουργική το ταχύτερο δυνατόν.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ