Πολιτικη & Οικονομια

Σόιμπλε: Ο Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές γνωρίζοντας ότι δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του

«Δεν μπορείς να ζητάς δάνεια και μετά να βρίζεις αυτούς που στα δίνουν και ζητούν εγγυήσεις»

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δείτε τον ''εξαφανισμένο'' Αγριόγατο - Φουρόγατο της Κρήτης, που προσπαθεί να δραπετεύσει..

Ο Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε, είπε το βράδυ της Τρίτης ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι «δεν μπορείς να ζητάς δάνεια και μετά να βρίζεις αυτούς που στα δίνουν και ζητούν εγγυήσεις».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στις «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος της Βουλής της Γερμανίας είπε ότι το 2014 ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ του αποκάλυψε ότι σχεδίαζε «προεκλογική εκστρατεία υποσχόμενος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ,  αλλά χωρίς πρόγραμμα διάσωσης». «Του απάντησα ότι του εύχομαι προς το δικό του συμφέρον να μην κερδίσει αυτές τις εκλογές γιατί δεν θα μπορούσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να παραμείνει στην ευρωζώνη θα ήταν υποχρεωμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις», είπε ο κ. Σόιμπλε.

Ο Σαμαράς ήταν άτολμος – Δεν εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις

Προσέθεσε μάλιστα ότι εκείνη την περίοδο, μολονότι η ελληνική οικονομία είχε αρχίσει να σταθεροποιείται, ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε ζητήσει ένα διάλειμμα στις μεταρρυθμίσεις διότι η αντίσταση στην Ελλάδα ήταν μεγάλη και υπήρχε η προοπτική διάλυσης της Βουλής λόγω της αδυναμίας στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Σόιμπλε καταλόγισε στον Αντώνη Σαμαρά ατολμία στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Όταν είχα προτείνει στον Βενιζέλο Grexit

«Είχα συζητήσει με τον κ. Βενιζέλο, λέγοντάς του, ότι θα ήταν καλύτερο ένα time-out από την Ευρωζώνη. Είχα πει ότι η εφαρμογή τόσο σημαντικών μεταρρυθμίσεων δεν θα ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Εγώ δεν θα μπορούσα να τις εφαρμόσω στην Γερμανία [...] Θα μπορούσατε να εγκαταλείψετε την Ευρωζώνη και να χρησιμοποιείστε την υποτίμηση του νομίσματος για να αυξήσετε την ανταγωνιστικότητά σας. Και μετά από κάποια χρονική περίοδο να επιστρέψετε στο ευρώ. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή. Λογικό, καθώς αυτή απόφαση ήταν αποκλειστικά δική σας» τόνισε ο κ. Σόιμπλε.

Με τον Βαρουφάκη στο ΥΠΟΙΚ, όλη σχεδόν η Ευρωζώνη ήθελε Grexit

Αναφορικά με το πρώτο εξάμηνο του 2015, τη δημιουργική.... ασάφεια του κ. Βαρουφάκη και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ, ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι η νέα πρόταση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, έβρισκε σύμφωνους σχεδόν όλους τους υπουργούς Οικονομικών της Νομισματικής Ένωσης.

«Εκείνη την περίοδο η πλειοψηφία στο Eurogroup υποστήριζε αυτήν την πρόταση [...] Είναι δύσκολο να απαντηθεί αν θα ήταν η ορθή απόφαση».  Ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε  ότι η πρόταση αυτή ήταν, σε εκείνη την χρονική περίοδο, προς το συμφέρον της Ελλάδας, καθώς τόσο ο ίδιος, όσο και το σύνολο σχεδόν του Eurogroup, έβλεπαν ότι η Ελλάδα δεν είχε καμία διάθεση να ακολουθήσει το Δίκαιο της Ε.Ε. 

«Οι δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη απέχουν τόσο πολύ από την πραγματικότητα, ώστε δεν μπορώ καν να τις σχολιάσω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα δεν υπέστη καμία τιμωρία από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, παρά τις όποιες διαφορετικές απόψεις δημοσιεύτηκαν, καθώς η χώρα μας εκλήθη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις τις οποίες άλλα κράτη-μέλη είχαν εφαρμόσει στο παρελθόν με μεγαλύτερο, δημοσιονομικό και - κυρίως πολιτικό- κόστος. 

Το Grexit αποφεύχθηκε επειδή ο Τσίπρας έκανε στροφή στην πολιτική του

Η Ελλάδα τελικά έμεινε στην ευρωζώνη διότι «ήταν ξεκάθαρο» πως αυτή ήταν που αποφάσιζε, και τελικά η κυβέρνηση Τσίπρα αποφάσισε να υπογράψει νέο Μνημόνιο και να προσφύγει σε εκλογές για να επικυρωθεί η στροφή στην πολιτική της, προσέθεσε ο κ. Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός αποσαφήνισε μάλιστα ότι πλέον δεν βλέπει κανένα λόγο για έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση. «Ο όρος Grexit αναφέρεται πάντοτε σε εκείνες τις εποχές κατά τις οποίες η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε λάβει τη σχετική απόφαση. Εφόσον δεν την έλαβε και εφόσον στην παρούσα κατάσταση, χάρη στις θετικές εξελίξεις δεν είναι αναγκαίο να το πράξει, το ζήτημα δεν τίθεται», είπε.

Ξεχάστε το χρέος

Στο μέτωπο του χρέους, ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο λήξης νέων μέτρων από το φθινόπωρο του 2018, μετά το πέρας του τρέχοντος Μνημονίου.

Ο κ. Σόιμπλε παραδέχτηκε μεν ότι το Eurogroup έχει καθορίσει τα επόμενα βήματα που θα ληφθούν για το χρέος εάν κριθεί αναγκαίο. «Θεωρούμε όμως ότι δεν θα καταστεί αναγκαίο να ληφθούν και άλλα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ότι το χρέος δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για την Ελλάδα την επόμενη δεκαετία.

Υπενθυμίζεται πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί πως το ελληνικό δημόσιο χρέος θα καταστεί «εκρηκτικό» από το 2030 και έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους να συγκεκριμενοποιήσουν το ταχύτερο δυνατό επιπρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης. Διαφορετικά, δεν θα εκταμιεύσει τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζει για την Ελλάδα, ποσό που είναι ωστόσο πολύ μικρό σε σχέση με την ευρωπαϊκή βοήθεια.

Ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε επίσης αρνητικός στο ενδεχόμενο χαλάρωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, αν και άφησε αυτή τη συζήτηση στους διαδόχους του.

«Δεν σκοπεύω τις τελευταίες ημέρες μου ως Υπουργός Οικονομικών να συζητήσω αν οι συμφωνίες αυτές, οι οποίες άλλωστε έχουν προταθεί από την τρόικα και έχουν συζητηθεί στην ευρωζώνη, χρήζουν τροποποιήσεων. Πιστεύω πως το πρόγραμμα είναι σωστό, αλλιώς δεν θα το είχαμε συμφωνήσει και η Ελλάδα δεν θα το είχε αποδεχτεί», είπε.

Κάναμε λάθη με την Ελλάδα 

Ερωτηθείς για πιθανά λάθη τόσο του ίδιου, όσο και άλλων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναφορικά με την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε απάντησε αφοπλιστικά: «Φυσικά και κάναμε λάθη. Ένας πολιτικός που λέει ότι δεν έκανε λάθη, είναι σαν να ομολογεί ότι είναι ηλίθιος». 

Ήμουν ο δαίμονας για κάποια ΜΜΕ στην Ελλάδα. Με στενοχώρησε. Αλλά ποτέ δεν κατηγόρησα τους Έλληνες

Οι παροικούντες τις Βρυξέλλες γνωρίζουν μια άτυπη συμφωνία που ισχύει εδώ και οκτώ χρόνια κάθε φορά που πλησιάζει το αυτοκίνητο που μεταφέρει τον Β. Σόιμπλε για μια συνεδρίαση του Eurogroup. Κλείνουν οι κάμερες. Κατεβαίνουν οι φωτογραφικές μηχανές. Τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται μόνο για τηλεφωνικές κλήσεις. Αυτός ο βετεράνος της γερμανικής και ευρωπαϊκής πολιτικής δεν θέλει να δει στα Μέσα Ενημέρωσης φωτογραφίες που θα αποτυπώνουν  την δυσκολία του να αποβιβαστεί από το υπουργικό όχημα. Η δολοφονική επίθεση εναντίον του, το 1990, δεν τον ανάγκασε απλώς να περάσει την υπόλοιπη ζωή του σε αναπηρικό αμαξίδιο, αλλά έχει προκαλέσει ζημιές σε ζωτικά του όργανα. Ουδείς δημοσιογράφος θα δημοσίευε κάτι τέτοιο, αν και ήταν γνωστό. Ο κ. Σόιμπλε αποφάσισε να μιλήσει ο ίδιος για αυτές τις περιπέτειες μετά από ατελείωτες συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα. «Μεταφέρθηκα σε νοσοκομείο των Βρυξελλών. Την ώρα που μιλούσαμε για την Ελλάδα. Ποτέ δεν ήθελα να βλάψω την Ελλάδα. Ζητούσα την καλύτερη απόφαση για την χώρα». 

Ο υπουργός Οικονομικών που σημάδεψε όσο κανείς άλλος την οκταετή κρίση στην Ευρωζώνη επανέλαβε ότι τα όποια προβλήματα στην Ελλάδα εντοπίζονται στην πολιτική και οικονομική της ελίτ, υπογραμμίζοντας ότι δεν αισθάνεται θλίψη, παρά μόνο στεναχώρια για την «δαιμονοποίησή» του από πολιτικούς και Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα. «Είναι εύκολο να ρίχνεις τις ευθύνες σε άλλους [...] Ναι, ήμουν ο δαίμονας για κάποια Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα. Με στενοχώρησε. Αλλά ποτέ δεν κατηγόρησα τους Έλληνες. Είναι άλλο πράγμα ο ελληνικός λαός και άλλο πράγμα οι κυβερνήσεις του». 

Ο εφιάλτης για την Ελλάδα έχει τελειώσει

Ερωτηθείς τέλος να πει πότε θα τελειώσει ο «εφιάλτης» στην Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε απάντησε λακωνικά: «Μα πιστεύω ότι έχει τελειώσει, το 2017 τα στοιχεία δείχνουν ότι τα πράγματα ανακάμπτουν».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ