Πολιτικη & Οικονομια

Ξανάρχεται και ο Φόρος Υπεραξίας Ακινήτων

Σίγουρη e-γραφειοκρατία, αμφίβολη αποτελεσματικότητα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
367344-759599.jpg

Ξανάρχεται από την 1η Ιανουαρίου και ο Φόρος Υπεραξίας Ακινήτων (ΦΥΑ).

Λεπτομερέστερα, σύμφωνα με χτεσινές (Τετάρτη) διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών, υπενθυμίζεται από τώρα ότι, με τον καινούργιο χρόνο, θα επανέλθει και ο ΦΥΑ, κάτι που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας.

Ο ΦΜΥ:

  • Επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και στην τιμή πώλησης κάθε ακινήτου
  • Επιβαρύνει τον πωλητή, ενώ ο αγοραστής καταβάλλει 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου
  • Δεν πληρώνεται για ακίνητα κατεχόμενα πριν το 1995
  • Προσδιορίζεται αφού ο φορολογούμενος που μεταβιβάζει δηλώσει τα στοιχεία του πωλητή, του συμβολαιογράφου που καταρτίζει τη συμβολαιογραφική πράξη και θα διενεργήσει την παρακράτηση και την απόδοση του φόρου, τα στοιχεία του αγοραστή ή των αγοραστών, το χρόνο και την αξία κτήσης και μεταβίβασης, το είδος της ακίνητης περιουσίας ή των ιδανικών μεριδίων της ή του εμπράγματου δικαιώματος, τα χρόνια διακράτησης, τους συντελεστές και τον υπολογισμό του φόρου.

Η εκτίμηση κύκλων της αγοράς είναι ότι ο ΦΜΥ απλά αυξάνει την e-γραφειοκρατία, είναι πολλά χρόνια που δεν είχε λειτουργήσει κι ούτε τώρα θα λειτουργήσει, ενώ μπορεί θαυμάσια να ξανακαταργηθεί, γιατί οι εξευτελιστικές τιμές πώλησης των ακινήτων είναι εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργήσουν υπεραξία. Οι φορολογούμενοι πουλάνε όσο όσο, για να πληρώσουν τα χρέη τους στο κράτος και τ΄ ασφαλιστικά  ταμεία. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ