Πολιτικη & Οικονομια

Όλα τα σενάρια για το σημερινό Eurogroup: Τι δίνει και τι ελπίζει να πάρει η Ελλάδα

Το μυστικό ραντεβού Σόιμπλε – Ντάισελμπλουμ, η βασική διαφωνία με το ΔΝΤ και τα πλεονάσματα

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
348651-723757.jpg
EPA/STEPHANIE LECOCQ

Κρίσιμο θεωρείται το σημερινό Eurogroup που συνεδριάζει στις 10 το πρωί στη Βαλέτα της Μάλτας.

Αν και η Αθήνα γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι αδύνατη μια τελική συμφωνία, ωστόσο, εκφράζονται βάσιμες ελπίδες για το «ξεκλείδωμα» της επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα.

Παρόντες στη Βαλέτα εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη οι οποίοι θα μπουν στη συνεδρίαση, είναι και ο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο του Ecofin.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος, στη «φαρέτρα» του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει το «όπλο» ότι η Κομισιόν συμφωνεί με την Αθήνα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ήταν (ίσως και σημαντικά) πάνω από 3,5% του ΑΕΠ έναντι 0,5% που ήταν ο στόχος. Στον αντίποδα ο επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν φέρεται να επιμένει ότι ήταν μόλις 1% του ΑΕΠ. Σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα που φέρουν το ΔΝΤ να βλέπει δημοσιονομικό κενό για το 2018 και να ζητά πρόσθετα μέτρα για το επόμενο έτος, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δεν επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον το βράδυ της Πέμπτης.

ΔΝΤ: Πρόοδος αλλά παραμένουν ανοικτά σημαντικά θέματα

Πάντως, ενδεικτικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις του κ. Ράις ο οποίος αν και δεν αμφισβήτησε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, επιμένει ότι σημαντικά θέματα εξακολουθούν να παραμένουν ανοικτά.

Παράλληλα, ο κ. Ράις επιβεβαίωσε ότι υπήρξε νέα επικοινωνία Τσίπρα-Λαγκάρντ χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, όπως επίσης και ότι οι όροι του Ταμείου για συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν έχουν αλλάξει. «Έγινε πρόοδος, αλλά σημαντικά ζητήματα παραμένουν ανοικτά. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και ελπίζουμε ότι η αποστολή του Ταμείου θα μπορεί να γυρίσει σύντομα στην Αθήνα» είπε χαρακτηριστικά.

Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ ήταν πλήρως ενεργό, δήλωσε ο Ράις, διευκρινίζοντας ότι στις διαπραγματεύσεις εμπλέκεται τόσο η Ντέλια Βελκουλέσκου όσο και ο Πολ Τόμσεν.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα κάνω εικασίες για τον χρόνο επίτευξης τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement)» και κατ' επέκταση για το Eurogroup.

Επίσης αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες για τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά, και παρέπεμψε σε όσα είπε τη Δευτέρα η Κριστίν Λαγκάρντ, ότι δηλαδή απαιτείται πρόοδος σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα και αξιόπιστη ελάφρυνση χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων.

Αναφορικά με το θέμα του χρέους και το χρονοδιάγραμμα αρκέστηκε να πει ότι όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις θα εξεταστεί το ζήτημα του χρέους, ώστε η ρύθμιση να «κουμπώνει» με τις μεταρρυθμίσεις.

«Χρειαζόμαστε και τα δύο πριν πάμε το πρόγραμμα στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο. Χρειαζόμαστε πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και αξιόπιστη δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους για να προχωρήσουμε», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Ερωτηθείς δε για το ποιος ευθύνεται για τις μεγάλες καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, το στέλεχος του ΔΝΤ απάντησε διπλωματικά. «Όλοι εργάζονται για να υπάρξει ένα πρόγραμμα που θα στηρίζει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Όλοι εμπλέκονται με καλή πρόθεση. Μπορώ να μιλήσω μόνον εκ μέρους του ΔΝΤ. Εμείς εστιάζουμε στα οικονομικά μεγέθη και προσπαθούμε να υπηρετήσουμε την χώρα-μέλος μας με τον καλύτερο τρόπο που μπορούμε για ένα αξιόπιστο πρόγραμμα».

Το πότε θα «πέσει» το τσεκούρι στις συντάξεις το βασικό θέμα διαφωνίας

Πάντως, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, το βασικό θέμα διαφωνίας παραμένει πάντα το αν οι περικοπές 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) στις συντάξεις θα εφαρμοστούν το 2019 ή ένα μέρος (π.χ. 30%) θα πάει το 2020. Το άλλο 1% (1,8 δισ. Ευρώ) των μέτρων από τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ πάει μάλλον για το 2020 με τον κ. Τόμσεν να ζητά όμως να έλθει το 2019 αν χαθεί ο στόχος του 2018.

«Όντως ισχύει ότι υπάρχει ένα θέμα με μέτρα από 2018 από τη Γερμανία και  το ΔΝΤ» επιβεβαιώνει Ευρωπαίος παράγοντας χωρίς όμως να αποκλείει θετικές εξελίξεις σήμερα το πρωί. «Βαρόμετρο» για την πορεία του Eurogroup αναμένεται ότι θα είναι και όσα συζήτησαν την Πέμπτη σε κλίμα μυστικότητας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η μυστική συνάντηση Σόιμπλε – Ντάισελμπλουμ

Σημειώνεται ότι η συνάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Βερολίνο που πραγματοποιήθηκε χτες θεωρείται πολύ κρίσιμη για την ελληνική πλευρά.

Το γεγονός δε, πως δεν έγιναν ανακοινώσεις για το τι συνέβη κάνει τα πράγματα να μοιάζουν ακόμη πιο κρίσιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, από κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας με τον πρόεδρο του Eurogroup ήταν θετική για τα ελληνικά θέματα και πλέον η συμφωνία είναι πιο κοντά, ύστερα από υποχωρήσεις που έκαναν και οι δύο πλευρές. Οι δύο άνδρες θεωρείται βέβαιο ότι συζήτησαν την πρόταση των θεσμών προς την Αθήνα, την οποία και θα παρουσιάσουν στην ελληνική αντιπροσωπεία την Παρασκευή. Αμέσως μετά τη συνάντηση τους, Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ αναχώρησαν για τη Μάλτα.

Από την πλευρά του, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκφράζεται υπέρ μιας άμεσης συμφωνίας. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν επιβεβαίωσε μεν ότι οι συνομιλίες διεξάγονται με «εντατικό» ρυθμό, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων. 

Επισήμανε, πάντως, ότι «έχουμε ανάγκη από ταχεία πρόοδο στη βάση των συμφωνιών. Καθυστερήσεις δεν είναι ποτέ καλές για την οικονομική ανάκαμψη». 

Σε ό,τι αφορά στη συνάντηση Σόιμπλε - Ντάισελμπλουμ, δεν θέλησε να δώσει πληροφορίες για τα θέματα που θα συζητηθούν, διευκρινίζοντας απλά ότι «πρόκειται για μια κανονική, εμπιστευτική συνομιλία όπως πολλές άλλες στο πλαίσιο του Eurogroup – δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο».

Από την πλευρά του τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και η Κομισιόν «βλέπουν» πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ενώ δεν αποκλείουν να βγει «λευκός καπνός» στο Eurogroup της Μάλτας αύριο, Παρασκευή.

ΕΚΤ : Ανησυχία για το ελληνικό χρέος – Ντράγκι: Πολύ φιλόδοξα τα πλεονάσματα 3,5%

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι όνισε πως η γρήγορη και διεξοδική εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του τρίτου οικονομικού προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα, θα επιτρέψει στη χώρα να επιτύχει τον στόχο του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

«Η χρονική περίοδος κατά την οποία η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει ρεαλιστικά αυτόν τον στόχο μετά τη λήξη του προγράμματος θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά. Όμως, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος», συμπλήρωσε ο κ. Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο ελληνικό δημόσιο χρέος, ο κ. Ντράγκι εξέφρασε την ανησυχία της ΕΚΤ για τη βιωσιμότητά του. «Οι σημαντικές προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα μπορούν να διευθετηθούν μόνο με τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί ενώ ταυτόχρονα αξιοποιείται η ισχυρή πολιτική στήριξη όλων των ενδιαφερόμενων μερών», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι η ΕΚΤ προσμένει σε μια λύση στο πλαίσιο του Eurogroup, η οποία θα μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Τα τρία σενάρια

Εν αναμονή του αποτελέσματος της συνεδρίασης διαμορφώνονται κατά το Πρώτο Θέμα τρία σενάρια:

  1. Πλήρης συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) η οποία θα άνοιγε το δρόμο για τη συνολική συμφωνία (global deal) με ρύθμιση χρέους και συμμετοχή του ΔΝΤ η οποία θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα στην ελληνική οικονομία. Κάτι τέτοιο εμφανίζεται ως εξαιρετικά απίθανο για σήμερα με βάση τις δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της ευρωζώνης.
  2. Προκαταρκτική συμφωνία πάνω στα βασικά μέτρα (policy package) η οποία θα ανοίξει το δρόμο για να γυρίσει η τρόικα στην Αθήνα ίσως και από την Κυριακή, ή εναλλακτικά μετά το Πάσχα, για να κλείσει με την ελληνική πλευρά στο Hilton το Staff Level Agreement.
  3. Αδυναμία εξεύρεσης λύσης στη Μάλτα η οποία θα οδηγήσει σε παράταση των διαπραγματεύσεων με εξ' αποστάσεως επαφές ως τη Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου.

     

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ