Πολιτικη & Οικονομια

Συνταξιούχοι και μισθωτοί των 600 ευρώ οι μεγάλοι χαμένοι του Eurogroup - Όλα τα μέτρα και τα αντίμετρα

Τα «γκρίζα» σημεία της συμφωνίας και τα «πανηγύρια» του Μαξίμου που έρχονται σε αντίθεση με όσα δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ 

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
341334-709851.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Συνταξιούχοι και μισθωτοί με μηνιαίες αποδοχές άνω των 600 ευρώ φαίνεται πως είναι οι μεγάλοι χαμένοι της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας, αφού η κυβέρνηση φέρεται να υποχώρησε και να δέχθηκε την προ-νομοθέτηση μέτρων με αντάλλαγμα κάποιες φοροελαφρύνσεις.

Η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από την εξέλιξη, καθώς η κυοφορούμενη συμφωνία φαίνεται να περιλαμβάνει έναν μηχανισμό, που, για το Μαξίμου, είναι επαρκής για να «αμπαλάρει» επικοινωνιακά και πολιτικά τον συμβιβασμό: η κυβέρνηση θα νομοθετήσει μεν ένα πακέτο μέτρων, που θα κυμαίνονται από 2,6 έως 3,6 δισ. ευρώ, αλλά ταυτόχρονα θα προβλέπεται ότι, εάν υπάρξει υπέρβαση του στόχου 3,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα, μετά το τρέχον Μνημόνιο, τότε θα μπορεί να επιστραφεί το αντίστοιχο ποσό με διάφορα θετικά μέτρα (π.χ. μείωση ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ ή άλλες πολιτικές).

Από το Μαξίμου διαρρέεται ότι «η συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για "ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα"». Ωστόσο, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν σαφής: «Εγώ δεν είπα ποτέ “ούτε ένα ευρώ λιτότητα”», και πρόσθεσε: «Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά».

Πάντως, στην κυβέρνηση σκίζουν τα ιμάτιά τους πως «δεν θα υπάρξει κανένα μέτρο λιτότητας. Για κάθε ένα ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, από το 2019».

Τα μέτρα: Αφορολόγητο, προσωπική διαφορά και ομαδικές απολύσεις

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν, η Αθήνα φέρεται να δέχθηκε μείωση του αφορολόγητο, η οποία θα κυμαίνεται γύρω στις 6.000 ευρώ, ήτοι θα πληρώνουν αυξημένο φόρο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές από 600 ευρώ και πάνω.

Επίσης, η κυβέρνηση φέρεται να υποχώρησε και στην απαίτηση του ΔΝΤ για την  προσωπική διαφορά, γεγονός που επηρεάζει περί τους 1,4 εκατ. συνταξιούχους, καθώς η κατάργησή της θα σημάνει μειώσεις σε σχέση με τα σημερινά ποσά από 7% ως και 30%!

Επίσης, φέρεται πως ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% που είναι σήμερα στο 10%.

Τα αντίμετρα: Μείωση ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ στην εστίαση και σε βασικά είδη κατανάλωσης

Από την άλλη, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι μπορεί να υποχώρησε σε κάποια σημεία αλλά πήρε υπόσχεση για φοροελαφρύνσεις. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές, ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να μειωθεί έως και κατά 35%. Επίσης, θα σημειωθεί μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης, αλλά και στην εστίαση με μείωση από το 24% στο 13%, όπως και στο ρεύμα με μείωση από το 13% στο 6%.

Παράλληλα η κυβέρνηση διαμηνύει ότι ίσως και να μπούμε σε τροχιά την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στα εργασιακά.

Με τους Θεσμούς θα καθοριστούν όλα τα μέτρα και τα αντίμετρα

Οι εκπρόσωποι των Θεσμών επιστρέφουν αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και το μείγμα των μέτρων και των αντίμετρων μένει να καθοριστεί από τις συζητήσεις τους με την κυβέρνηση, κάτι που δεν προβλέπεται να είναι μια εύκολη διαδικασία.

Έτσι κι αλλιώς, πρέπει να συμφωνηθούν μία σειρά νομοθετημάτων, που προβλέπονται στη β' αξιολόγηση, συν όλες οι νέες ιδέες που έχουν τεθεί στο τραπέζι, ώστε να διαμορφωθεί μία συνολική λύση, που να μπορεί να παρουσιαστεί στην κοινή γνώμη (και το ελληνικό κοινοβούλιο), χωρίς τον κίνδυνο πολιτικών αναταράξεων.

Ακόμη, δεν είναι σαφές το χρονοδιάγραμμα για τα υπόλοιπα μείζονος σημασίας θέματα της συμφωνίας: πότε θα μπει η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, πότε και πώς θα υπάρξει οποιαδήποτε περαιτέρω ρύθμιση για το χρέος, εάν θα ξανατεθεί θέμα μείωσης στο ύψος ή τη χρονική διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων, ακόμη και τι θα γίνει με το ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Πάντως, προκειμένου να περάσει το πακέτο των νέων μέτρων από τη Βουλή, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να κατεβάσει ένα νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει και τα νέα μέτρα και τα αντισταθμιστικά με τις φοροελαφρύνσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ