Πολιτικη & Οικονομια

Στουρνάρας: Απόλυτη καταστροφή η επιστροφή στη δραχμή

Όσοι λένε ότι δεν θα συμβεί και τίποτα ας ταξιδέψουν στην Βόρειο Κορέα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
340452-708029.jpg
ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

«Απόλυτη καταστροφή» χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, την επιστροφή της χώρας στη δραχμή κατά την παρουσίαση της έκθεσης της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική το 2016 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση για άμεσο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, γιατί αργότερα οι συνθήκες θα είναι πολύ χειρότερες.

«Κάνουν λάθος όσοι επαναφέρουν θέμα δραχμής και Grexit», είπε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: «αυτό δεν προκύπτει από καμία οικονομική ανάλυση. Η βελτίωση ανταγωνιστικότητας έχει ήδη επιτευχθεί. Το να φύγεις από το ευρώ δεν είναι απλή υποτίμηση. Είναι αλλαγή νομίσματος. Θα είναι η απόλυτη καταστροφή. Έχουμε υποχρεώσεις σε ευρώ και όλοι θα ζητάνε ευρώ. Θα συλλαμβανόμαστε στα σύνορα και δεν θα μπορούμε να ταξιδέψουμε. Όσοι λένε αυτές τις ανοησίες υποστηρίζοντας ότι δεν θα συμβεί και τίποτα αν φύγουμε από το ευρώ ας ταξιδέψουν στην Βόρειο Κορέα να καταλάβουν τι θα συνέβαινε», είπε ο κ. Στουρνάρας προσθέτοντας ότι «η επιστροφή στην δραχμή είναι ένας ανόητος ισχυρισμός δεν σηκώνει σχολιασμό, αυτό θα σας απαντούσα στην καλύτερη των περιπτώσεων, στην χειρότερη σας αφήνω να το φανταστείτε».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τάχθηκε υπέρ της λήψης προληπτικών μέτρων εκτιμώντας ότι το «κόστος να κλείσουμε την αξιολόγηση με μέτρα είναι πολύ μικρό σε σχέση με το όφελος που θα έχουμε. Το κόστος θα είναι τεράστιο αν δεν κλείσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη τα επόμενα βήματα για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι:

Επίδειξη ρεαλισμού και ευελιξίας τόσο από την ελληνική πλευρά, όσο και από τους εταίρους, με τελικό στόχο την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, μαζί με μία δέσμευση για την ισχύ των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Τόσο η σημαντική υπερκάλυψη του δημοσιονομικού στόχου για το 2016, η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ περίπου, όσο και η καλύτερη του αναμενόμενου εξέλιξη του ΑΕΠ, αποτελούν σοβαρούς λόγους, αλλά και διαπραγματευτικά όπλα, για μια άμεση και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Επιτάχυνση του ρυθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων.

Αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού δημόσιου χρέους και ρεαλιστική αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι εφικτή η μείωση του δημοσιονομικού στόχου από το 2018 και έπειτα σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,0% του ΑΕΠ (από 3,5%), εάν συνδυαστεί με ήπια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, σε συνδυασμό με την υλοποίηση των συμφωνηθεισών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη σταδιακή μείωση της φορολογίας, γεγονός που εκτιμάται ότι θα έχει θετικές πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στην οικονομική ανάπτυξη. Τα σχετικά επιχειρήματα τα ανέφερα πριν μια εβδομάδα σε σχετική εκδήλωση εδώ στη Βουλή.

Αλλαγή στο μίγμα της δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε να καταστεί πιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη.

Αντιμετώπιση του προβλήματος της μακροχρόνιας ανεργίας.

Χαλάρωση και τελικά άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ