1821 Digital Gallery
ΔΝΤ προς Αθήνα: Νομοθετήστε τώρα νέες μειώσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις

ΔΝΤ προς Αθήνα: Νομοθετήστε τώρα νέες μειώσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις

«Αν στοχεύετε σε πλεόνασμα ανώτερο του 1,5%, τότε χρειάζονται κι άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις»
EPA/OLIVIER HOSLET

Άμεση νομοθέτηση των μειώσεων σε αφορολόγητο και συντάξεις ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης, το Ταμείο ζητά από την Ελλάδα να νομοθετήσει εδώ και τώρα τις παρεμβάσεις αυτές οι οποίες, όμως, όπως είπε, θα εφαρμοστούν στο «εγγύς μέλλον» και αφού η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει.

Επανέλαβε για ακόμη μία φορά τη γνωστή θέση του ΔΝΤ ότι το Ταμείο δεν ζητά πρόσθετη λιτότητα για την Ελλάδα και πως εάν τελικά συμφωνηθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του 1,5% του ΑΕΠ αυτό θα είναι διατηρήσιμο μόνον για λίγα χρόνια.

«Σε ό,τι αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα η ισχυρή προτίμησή μας είναι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ που θα συνοδεύεται από σημαντική ελάφρυνση χρέους», τόνισε. «Είπαμε επίσης ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με τα μέτρα του υφιστάμενου προγράμματος. Δεν ζητάμε επιπλέον λιτότητα για την Ελλάδα. Αυτή είναι η βασική θέση του προσωπικού».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «αν στο τέλος της μέρας αποτελεί ισχυρή θέληση των Ευρωπαίων και της Ελλάδας να πάνε με πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, αυτό πιστεύουμε ότι είναι βιώσιμο για λίγα χρόνια και μόνο με ισχυρές μεταρρυθμίσεις και μέτρα που θα βοηθούν την ανάπτυξη».

Σχετικα
Η γελοιογραφία του Σαββάτου 25.06.2022
Η γελοιογραφία του Σαββάτου 25.06.2022

«Αν η Ελλάδα αποφασίσει να θέσει στόχο για το δημοσιονομικό πλεόνασμα μεγαλύτερο από 1,5% του ΑΕΠ, θα πρέπει να δείξει πώς με αξιόπιστο τρόπο μπορεί να πετύχει το στόχο αυτό. Στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστούν πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να εφαρμοστούν μόνο όταν η ανάκαμψη βρεθεί σε καλό δρόμο», είπε ο Ράις.

Κληθείς να διευκρινίσει το πώς οι απαιτήσεις Τόμσεν για παρεμβάσεις στο αφορολόγητο και στις συντάξεις δεν θα επιφέρουν λιτότητα, ο κ. Ράις υποστήριξε ότι είναι απαραίτητες για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ενώ επανέλαβε πως «τα μέτρα μπορούν να νομοθετηθούν τώρα, αλλά να εφαρμοστούν στο κοντινό μέλλον και αφού πρώτα η ελληνική οικονομία ανακάμψει».

Ερωτηθείς για το εάν το ΔΝΤ ζητά τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους να ληφθούν ταυτόχρονα με τις μεταρρυθμίσεις που θα λάβει η ελληνική πλευρά δεν θέλησε να σχολιάσει και παρέπεμψε στην διαπραγμάτευση.

Σχετικα
Φλωρίδης για Τσακαλώτο - Βαρουφάκη: «Αρκετό καιρό έμειναν ανοιχτές οι τράπεζες»
Φλωρίδης για Τσακαλώτο - Βαρουφάκη: «Αρκετό καιρό έμειναν ανοιχτές οι τράπεζες»

Χάσμα Ταμείου με ESM

Σχολιάζοντας δε, το άρθρο του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΣΜ) Κλάους Ρέγκλινγκ στους Financial Times, σύμφωνα με τον οποίο «αν το συμφωνημένο πρόγραμμα εφαρμοστεί πλήρως, η βιωσιμότητα χρέους είναι εφικτή» και ειδικά την αναφορά του Ρέγκλινγκ πως το ΔΝΤ οδηγείται σε διαφορετικό συμπέρασμα διότι «δεν είναι σε θέση να εντάξει στην ανάλυσή του για την Ελλάδα δομικούς παράγοντες που διαφοροποιούν ένα μέλος της ευρωζώνης από άλλες χώρες του πλανήτη», ο κ Ράις επέμεινε στα γνωστά συμπεράσματα της πρόσφατης Ανάλυσης του Ταμείου, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Ελληνικό Χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Ο ίδιος συμφώνησε με την αναφορά του επικεφαλής του ESM ότι η Ευρώπη έχει προσφέρει μεγάλη βοήθεια στην Ελλάδα και πως θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ελλάδα για πολύ χρόνια. 

Όμως, όπως υπογράμμισε «αυτή η στήριξη δεν μπορεί να είναι χωρίς όρους. Σχετίζεται με μεταρρυθμίσεις, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και με στόχους που πρέπει να τηρηθούν. Έχουμε δει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια πως η Ελλάδα πέρασε κρίσεις, διότι οι μεταρρυθμίσεις δεν συνέβησαν και η Ευρώπη πάγωσε τη βοήθεια. Έτσι, για παράδειγμα προκληθήκαν οι συζητήσεις για Grexit. Από την πλευρά του ΔΝΤ θέλουμε να βεβαιωθούμε πως οι στόχοι που τίθενται είναι ρεαλιστικοί», είπε χαρακτηριστικά ο Ράις.

Ερωτηθείς για δηλώσεις του Πόουλ Τόμσεν ,σύμφωνα με τις οποίες οι διαφορές ΔΝΤ και Ευρωζώνης για το ζήτημα του χρέους έχουν μειωθεί, ο Ράις απέδωσε στην αναφορά αυτή ιστορικά χαρακτηριστικά. «Υπάρχει μεγαλύτερη συμφωνία στο θέμα του χρέους σε σχέση με το παρελθόν, αλλά προφανώς υπάρχουν διαφορές. Σε κάποια σημαντικά θέματα υπάρχουν συγκλίσεις».

Στις Βρυξέλλες εκτάκτως ο Τσακαλώτος

Χθες, μετέβη, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτάκτως στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου σήμερα να έχει συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών με στόχο την άρση του αδιεξόδου των τελευταίων εβδομάδων και το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Στο τραπέζι των συζητήσεων, πέραν του κ. Τσακαλώτου, θα βρεθούν κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Πόουλ Τόμσεν.

Βαρύ το νέο πακέτο μέτρων

Όπως μετέδωσε χθες το Bloomberg, η πλευρά των πιστωτών θα προτείνει στην Αθήνα ένα πακέτο μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή σε περίπτωση που μετά το 2018 προκύψει απόκλιση στους στόχους του προγράμματος.

Εξάλλου, αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωση το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup (EuroWorking Group), ότι η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων από την Αθήνα είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι η συμφωνία είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει το δημοσιονομικό κενό του 2018, τα εργασιακά και τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων, για τη διασφάλιση του ετήσιου πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά από το 2018.

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5