Πολιτικη & Οικονομια

Τόμσεν: Μονόδρομος οι «επώδυνες πολιτικά και κοινωνικά μεταρρυθμίσεις»

Μείωση συντάξεων και αφορολόγητου για να έρθει και να μείνει η ανάπτυξη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
339750-706696.jpg
EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Η εφαρμογή «επώδυνων πολιτικά και κοινωνικά μεταρρυθμίσεων» από την Ελλάδα είναι αναγκαία για να επιστρέψει η οικονομία στο «δρόμο της διατηρήσιμης ανάπτυξης», υποστήριξε ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν. 

Παρουσιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ο κ. Τόμσεν αναφέρθηκε ειδικά στη μείωση των συντάξεων στην Ελλάδα και του αφορολόγητου ορίου σε μισθωτούς και συνταξιούχους ώστε να διαμορφωθεί ένα κλίμα φιλικό στην ανάπτυξη.

Ο κ. Τόμσεν δεν απέκρυψε τις διαφωνίες μεταξύ των στελεχών του ΔΝΤ κατά τη συζήτηση της έκθεσης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου και αναγνώρισε ότι έχει γίνει πρόοδος και σύγκλιση των Ευρωπαίων με τις θέσεις του Ταμείου σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας του χρέους. «Έχει περιοριστεί το χάσμα», είπε χαρακτηριστικά καθώς οι «Ευρωπαίοι δέχθηκαν να μειωθούν τα χρόνια που η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό της».

Στελέχη του ΔΝΤ χαρακτήρισαν συντηρητικές τις προβλέψεις των Τόμσεν-Βελκουλέσκου για την Ελλάδα για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ο ίδιος επανέλαβε την πάγια θέση του στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους το ΔΝΤ ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% δεν είναι ρεαλιστικό και δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας, αλλά από δύσκολες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα της επιτρέψουν να επιτύχει μία πιο δίκαιη κατανομή των κοινωνικών δαπανών, δημιουργώντας ένα πιο φιλικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ωστόσο, ακόμη και με τις μεταρρυθμίσεις αυτές (συντάξεις, αφορολόγητο, άνοιγμα αγορών και ενίσχυση του ανταγωνισμού), όπως υποστήριξε, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά αν δεν προχωρήσει μία γενναία ρύθμιση του χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ