1821 Digital Gallery
Τόμσεν: Αν οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν σε πρόγραμμα με 1,5% του ΑΕΠ, δεν θα ζητήσουμε άλλα μέτρα

Τόμσεν: Αν οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν σε πρόγραμμα με 1,5% του ΑΕΠ, δεν θα ζητήσουμε άλλα μέτρα

«Χρειαζόμαστε μία συμφωνία για το χρέος για να μπούμε στο πρόγραμμα»

Τον σκεπτικισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το εάν οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται βάσει του ελληνικού προγράμματος μπορούν να αποδώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν θέσει οι δανειστές εξέφρασε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του Ταμείου, Πολ Τόμσεν ο οποίος τόνισε ότι είναι αναγκαία η ελάφρυνση χρέους και η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων, ζητώντας περισσότερα μέτρα σε φορολογικό και ασφαλιστικό.

Σε συνέντευξη Τύπου από την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, ο Τόσμεν ξεκαθάρισε ότι με βάση του υπολογισμούς του Ταμείου, οι μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα έχει αναλάβει θα παράγουν πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1,5% του ΑΕΠ -πολύ λιγότερο από το στόχο 3,5% που θέτει το πρόγραμμα.

«Μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα πρόγραμμα που βασίζεται σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5%» είπε και πρόσθεσε: «Αν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θέλουν ένα πρόγραμμα με πιο φιλόδοξους στόχους θα πρέπει να συζητήσουμε για το πώς βγαίνουν οι αριθμοί».

Επέμενε επίσης ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται άμεση παρέμβαση για να καταστεί βιώσιμο αποφεύγοντας όμως αρχικά να σχολιάσει τις δηλώσεις Σόιμπλε. Τόνισε ότι το Ταμείο θα κάνει νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τον Δεκέμβριο, όταν το Ταμείο θα έχει πλήρη εικόνα για τις μεταρρυθμίσεις που θα αναλάβει να υλοποιήσει η Ελλάδα. «Αν θέλετε να έχετε ένα DSA που να έχει πρωτογενή πλεονάσματα υψηλότερα από το 1,5%, θέλουμε να δούμε τις μεταρρυθμίσεις που να το δικαιολογούν» δήλωσε ο Τόμσεν.

Σχετικα
«Απάτητα Βουνά»: Ποια είναι στην Ελλάδα και πώς θα προστατευτούν
«Απάτητα Βουνά»: Ποια είναι στην Ελλάδα και πώς θα προστατευτούν

Σε ό,τι αφορά στη λύση που δόθηκε για το ασφαλιστικό τόνισε ότι το σύστημα συνεχίζει να παρουσιάζει πρόβλημα αφού όλο το βάρος έχει μεταφερθεί στις μελλοντικές συντάξεις, ενώ το σύστημα πληρωμής συντάξεων παρουσιάζει έλλειμμα 10% του ΑΕΠ που είναι ένα από τα μεγαλύτερα εντός της ΕΕ.

Ο Τόμσεν δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι οι φοροαπαλλαγές στην Ελλάδα φθάνουν το 60% των νοικοκυριών, τη στιγμή που σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη κινούνται σε μονοψήφια ποσοστά. «Πιστεύουμε ότι κάποιες από τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα δεν έχουν ακόμη αναληφθεί. Αυτό που μας ανησυχεί είναι αν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να εκσυγχρονίσει το δημόσιο τομέα της», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος σχετικά με τις φήμες που το θέλουν να εισηγείται την πλήρη αποχώρηση του ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα δήλωσε ότι δεν έχει ιδέα και μετά από πίεση τόνισε ότι δεν σχολιάζει εσωτερικές συνομιλίες.

Όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου στο in.gr, μετά τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Τόμσεν διευκρίνισε σε Έλληνες δημοσιογράφους τα εξής:

  • «Χρειαζόμαστε μία συμφωνία για το χρέος για να μπούμε στο πρόγραμμα. Αν οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν να βασίσουν το πρόγραμμα σε 1,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, ή κάτι που να είναι σύμφωνο με αυτό, δεν θα ζητήσουμε περισσότερα μέτρα, νέες μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις κ.ο.κ. Πιστεύουμε βέβαια ότι πρέπει να το κάνετε διότι διαφορετικά δεν θα καταφέρετε να εκσυγχρονίσετε το σύστημα -αυτό είναι ίσως ένα πρόβλημα του προγράμματος, αλλά θα συμφωνήσουμε με αυτό. Αν όμως δεν αλλάξει ο στόχος, τότε χρειαζόμαστε περισσότερες μεταρρυθμίσεις, πως θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι».
  • Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος είπε ότι η συζήτηση για το χρέος παραπλανεί τον ελληνικό λαό, και ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα χρέους για τα επόμενα χρόνια, ο κ. Τόμσεν διαφώνησε και τόνισε ότι το Ταμείο πιστεύει πως ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
  • Ερωτηθείς αν απηύθηνε επιστολή προς την κα Λαγκάρντ ζητώντας την πλήρη αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε ότι η επικοινωνία των στελεχών του Ταμείου δεν γίνεται με επιστολές.
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5