Πολιτικη & Οικονομια

Βαρύ το κλίμα μεταξύ ΔΝΤ-Βερολίνου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Ισχυρή παρέμβαση και από Ουάσινγκτον υπέρ της αναδιάρθρωσης του μη βιώσιμου χρέους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
326745-674827.jpg

Deutsche Bank και ελληνικό πρόγραμμα οδηγούν το Βερολίνο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε συνεχείς προστριβές, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt δημιουργούν κρίση στη σχέση φιλίας των Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Κριστίν Λαγκάρντ.

«Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τονίζουν συχνά και με ευχαρίστηση την φιλία τους. Αυτή τη στιγμή όμως η κατάσταση μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και του ΔΝΤ κάθε άλλο από μη τεταμένη είναι. Λίγο πριν την ετήσια σύνοδο του Ταμείου υπήρξαν και πάλι προστριβές. Η αιτία: η δημόσια ανάμειξη του ΔΝΤ στην Deutsche Bank. Ο Σόιμπλε θα ήθελε η κρίση της τράπεζας να μην γίνει αντικείμενο συζήτησης στην Ουάσινγκτον. Και ενώ εκείνος αποφεύγει πεισματικά κάθε σχόλιο, το ΔΝΤ είναι λιγότερο επιφυλακτικό», αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας.

Και συνεχίζει: «Και σε ένα ακόμα θέμα απειλούνται νέες προστριβές. Το ΔΝΤ συνεχίζει να επιμένει οι Ευρωπαίοι να κάνουν συγκεκριμένους τους αριθμούς μετά το 2018 για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. Διαφορετικά δεν θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης. Αλλά και οι Αμερικάνοι επιμένουν. Στους γερμανικούς κύκλους αντίθετα γίνεται λόγος για μια συμφωνία του περασμένου Μαΐου. Τότε το ΔΝΤ είχε συμφωνήσει επί της αρχής μέχρι το τέλος του χρόνου να  συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Από την πλευρά της Χριστιανικής Ένωσης στη βουλή, η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη. Παράλληλα όμως η γερμανική κυβέρνηση ένα χρόνο πριν από τις εκλογές δεν θέλει να υποσχεθεί συγκεκριμένη μείωση του χρέους για την Αθήνα».

Παρέμβαση Λιου

Ισχυρή παρέμβαση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, έκανε και ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζακ Λιου, ο οποίος ζήτησε να επιλυθεί το θέμα το συντομότερο δυνατόν. «Η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιου.

«Εδώ και πολύ καιρό», συνέχισε, «έχουμε εμπλακεί σε βάθος με την Ελλάδα και στα θέματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση και στο θέμα του χρέους. Ευτυχώς, δεν είμαστε σε φάση άμεσης κρίσης», τόνισε και πρόσθεσε: «Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε να βρεθούμε και πάλι σε φάση κρίσης. Ήταν σημαντικό ότι στην τελευταία συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με τους εταίρους της αποφασίσθηκε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, και ότι η Ελλάδα έπρεπε να σημειώσει πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου. Και πως στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει μια συναίνεση που θα περιλαμβάνει και αναδιάρθρωση του χρέους. Πάντα πίστευα ότι το συντομότερο που θα φθάσουμε σε αυτό, το καλύτερο, διότι η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Όσο καθυστερείς να το κάνεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για την οικονομία που στηρίζει το χρέος».

Ο κ. Λιου υποστήριξε ότι «όταν όλοι μιλούν για τη σχέση χρέους με το ΑΕΠ, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι το ποσοστό μειώνεται όταν η οικονομία αναπτύσσεται. Έτσι, ακόμη και αν το χρέος παραμένει σταθερό, χρειάζεσαι μια αναπτυσσόμενη οικονομία. Το χρέος αυξάνεται όταν η οικονομία συρρικνώνεται. Καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να εργάζεται με όλους τους θεσμούς, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους παραμένει στο τραπέζι», επέμενε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών και κατέληξε: «Πιστεύω ότι μπήκε ξεκάθαρα στο πακέτο την τελευταία φορά που συζητήθηκε, προφανώς με ανοικτό το ερώτημα για το πως θα πρέπει να υλοποιηθεί αυτό. Και το συντομότερο που μπορεί αυτό να αποφασισθεί, τόσο το καλύτερο». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ