Πολιτικη & Οικονομια

Τσακαλώτος: «Τώρα θα κυνηγήσουμε τους πλούσιους»

«Έχουμε κόψει 12 φορές τις συντάξεις»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
315018-232977.jpg

«Έχουμε κόψει μέχρι τώρα 12 φορές τις συντάξεις», τώρα όμως ήρθε η ώρα που θα κυνηγήσουμε τους πλούσιους. 

Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian» o υποργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης:

· Οι πιστωτές πρέπει να δεχτούν ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις μπορούν να προχωρήσουν μόνο σταδιακά

· «Η μεγαλύτερη αγωνία μου είναι η μεταρρυθμιστική κόπωση. Νόμοι έρχονται συνεχώς και ο κόσμος δεν βλέπει το φως στην άκρη του τούνελ. Έχουμε κόψει ήδη 12 φορές τις συντάξεις. Είναι σημαντικό οι Έλληνες να αρχίσουν να βλέπουν τα οφέλη των αλλαγών και να νιώσουν ότι οι θυσίες τους αποδίδουν»

· «Ήμασταν τόσο αγχωμένοι πηγαίνοντας από κρίση σε κρίση, που δεν είχαμε χρόνο να κυνηγήσουμε τους πλούσιους και να δημιουργήσουμε μια αίσθηση δικαιοσύνης». Τώρα θα κυνηγήσουμε τους πλούσιους, με στόχο να αναγκαστούν να συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση της χώρας, που έχει χάσει το 25% της εθνικής της παραγωγής

· «Τώρα εξετάζουμε σοβαρά προγράμματα εθελοντικής αποκάλυψης εισοδημάτων για Έλληνες που έχουν καταθέσεις εκτός της χώρας. Κάνουμε σημαντική δουλειά στην διασταύρωση των εκροών από τις ελληνικές τράπεζες με τις φορολογικές δηλώσεις και εξετάζουμε όλες τις λίστες, μεταξύ των οποίων και αυτή με τους Έλληνες που έχουν ακίνητα στο Λονδίνο»

· Ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε το ΠΑΣΟΚ θα τολμούσαν να αγγίξουν το (παραπάνω) θέμα, γιατί αυτή είναι η κομματική τους πελατεία. «Θα ήταν σαν να ψηφίζουν οι γαλοπούλες υπέρ των Χριστουγέννων»

· Καλό θα ήταν να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος το Φεβρουάριο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι μεταρρυθμίσεις και η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. «Το θέμα του χρέους είναι κρίσιμο για το μέλλον της Ελλάδας. Είναι σημαντικό να μην κλοτσήσουν πιο πέρα το ζήτημα»

· «Η δοκιμασία για την Αριστερά δεν είναι εάν θα εφαρμόσει το πρόγραμμα – και άλλες πολιτικές δυνάμεις θα το έκαναν εξίσου καλά. Κάναμε το συμβιβασμό και έχουμε το καθήκον να τον υλοποιήσουμε, αλλά μόνο αν υπάρχει περιθώριο ριζοσπαστικών πρωτοβουλιών στην υγεία και την παιδεία – τα κοινωνικά πεδία για τα οποία θα ήταν περήφανη η Αριστερά»

· «Η θεωρία ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα εάν είχαμε αποχωρήσει από την Ευρωζώνη τον Ιούλιο δείχνει να βασίζεται στην υπόθεση ότι δεν θα είχαμε χρηματοδοτικές ανάγκες και ότι δεν θα χρειαζόταν να απευθυνθούμε στο ΔΝΤ για νέο δάνειο, ώστε να τις καλύψουμε, και ότι το ΔΝΤ δεν θα επέβαλε όρους. Αυτή η ιδέα, ότι εκτός Ευρωζώνης είσαι ελεύθερος να κάνεις ό,τι θέλεις δεν βασίζεται στην οικονομική θεωρία ούτε στην οικονομική ιστορία».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ