TV + Series

Πίτερ Ρόμπινς: Ποιος ήταν ο άνθρωπος πίσω από τον Charlie Brown

Ο άλλοτε κολλητός φίλος του Snoopy έβαλε τέλος στη ζωή του σε ηλικία 65 ετών

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Peter Robbins
© Valerie Macon/Getty Images/Ideal Image

O Πίτερ Ρόμπινς, η φωνή του τηλεοπτικού «Charlie Brown», αυτοκτόνησε σε ηλικία 65 ετών - Η επιτυχία, οι εθισμοί και η διπολική διαταραχή.

Η είδηση πως ο Πίτερ Ρόμπινς αυτοκτόνησε σε ηλικία 65 ετών, σκόρπισε θλίψη σε όλους εκείνους που μεγάλωσαν ακούγοντας τη φωνή του στις animated παραγωγές των «Peanuts». Ο σταρ όλων των παιδιών της δεκαετίας του 1960 συνδέθηκε μία για πάντα με τον χαρακτήρα «Charlie Brown». Ο καλύτερος φίλος του Snoopy αποτέλεσε για μεγάλο  διάστημα τον κεντρικό ήρωα για πολλούς μικρούς φίλους του διάσημου κόμικ, κάνοντας έτσι τον ηθοποιό να αγαπηθεί από τον κόσμο. Στο παρελθόν μίλησε ανοιχτά για τη μάχη που έδινε με τη διπολική διαταραχή και τους εθισμούς. Τα τελευταία χρόνια έκανε τη δική του προσπάθεια ανάκαμψης και όλοι ήταν χαρούμενοι γι΄αυτή την εξέλιξη.

Η ζωή του Πίτερ Ρόμπινς ξεκινάει στις 10 Αυγούστου 1956 στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Το πραγματικό του όνομα ήταν Λούις Νάνασι και είχε ρίζες από την Ουγγαρία. Από πολύ μικρός φάνηκε το διάχυτο ταλέντο του και έτσι δεν άργησε να ανακαλυφθεί. Ήδη από τα 7 του χρόνια ξεκίνησε να συμμετέχει σε διάφορες παραγωγές. Η αρχή έγινε στο διάσημο αμερικάνικο sitcom «The Munsters» με τους Φρεντ Γκουίν και Υβόν Ντε Κάρλο. Εκεί έκανε έναν guest ρόλο ως Elmer σαν καινούργιος φίλος του άλλου μικρού Eddie (Μπουτς Πάτρικ). Στα 9 του χρόνια δέχεται την πρόταση να δώσει τη φωνή του στον Charlie Brown για χάρη των ταινιών «Peanuts». 

Το θρυλικό κόμικ του Τσάρλς Σούλτζ έγινε η απαραίτητη κυριακάτικη συνήθεια κάθε Αμερικανού από το 1950 και μετά. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ιστορία που έχει καταγραφεί ποτέ σε χαρτί, καθώς συνεχιζόταν από το 1950 ως το 2000 με τον θάνατο του δημιουργού του. Πριν από μια δεκαετία έφτασε να βρίσκεται σε 2.650 εφημερίδες σε ολόκληρο τον πλανήτη και να πουλάει εκατομμύρια αντίτυπα. Η ιστορία αφορά μία παρέα εφήβων που πρωταγωνιστούν σε έναν κόσμο που οι μεγάλοι είναι στο παρασκήνιο και σπάνια ακούγονται. Κεντρικός ήρωας είναι ο πιτσιρικάς Charlie Brown. Ένας συνεσταλμένος, ανασφαλής έφηβος που προσπαθεί να κάνει καινούργια πράγματα με τους φίλους του.

Eddie Gets A Playmate | The Munsters

Κανείς δεν φανταζόταν τότε πως αυτός ο ρόλος θα τον βάλει στις συνειδήσεις μικρών και μεγάλων για τις επόμενες δεκαετίες. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορείς να φανταστείς τον Snoopy χωρίς τον φίλο του Charlie Brown και το αντίθετο. Συμμετείχε σε έξι επεισόδεια που παίχτηκαν στην τηλεόραση, ένα ντοκιμαντέρ, μία ταινία και 3 ξεχωριστά τηλεοπτικά specials κατά την περίοδο 1963 - 1969. Όταν έκλεισε τα 14, ο ηθοποιός αντικατάσταθηκε από άλλους νεότερους. Αυτό δεν μπόρεσε να αλλάξει το status που είχει δημιουργήσει γύρω από τον συγκεκριμένο χαρακτήρα και όλοι τον συνέδεαν με τον Charlie Brown. Μάλιστα οι παραγωγοί κράτησαν και στις επόμενες ταινίες το χαρακτηριστικό επιφώνημα «Aaaugh!!!» του πρωταγωνιστή που το εισήγαγαν τα «It's the Great Pumpkin» και «Charlie Brown».

Charlie Brown Aaugh Compilation Updated

Εκτός από τη συμμετοχή του στα «Peanuts», ο Πίτερ Ρόμπινς έκανε μερικά guest στις σειρές «F - Troop» και «Get Smart». Πριν σταματήσει να ασχολείται με το συγκεκριμένο επάγγελμα το 1972, πρόλαβε να κάνει και ένα πέρασμα από την ταινία «Good Times» των Sonny και Cher. Έπειτα άφησε πίσω του την υποκριτική και ξεκίνησε μία καριέρα στα μεσιτικά. Χρόνια μετά αποκαλύφθηκε πως ήταν καλός σε αυτόν τον τομέα και είχε αποκτήσει το δικό του μεσιιτικό γραφείο στην περιοχή Βαν Άις της Καλιφόρνια. Εμφανίστηκε κάποιες φορές σε μερικές ραδιοφωνικές εκπομπές ως καλεσμένος και το 1996 έκανε τη δική του στον σταθμό KPSL 1010 Talk Radio στο Παλμ Σπρινγκς. Μετά από αυτό για πολλά χρόνια χάθηκε και σπάνια άκουγε κανείς το όνομα του.

Ο Πίτερ Ρόμπινς πάλευε όχι μόνο με τις καταχρήσεις αλλά και τη διπολική διαταραχή για πολλά χρόνια. Ίσως να ήταν οι αιτίες που άλλαξαν για πάντα τη ζωή του και τον οδήγησαν μέχρι και στα προβλήματα με τον νόμο. Οι δικαστικές του περιπέτειες άρχισαν το 2013, όταν οι αρχές του πρόσαψαν 4 κακουργήματα για απειλές πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης και άλλο ένα για παρακολούθηση. Οι κατηγορίες αφορούσαν τέσσερα διαφορετικά πρόσωπα και ανάμεσα σε αυτά και ένας αστυνομικός. Για το τελευταίο κακούργημα αιτία ήταν πως η πρώην κοπέλα του ισχυρίστηκ,ε ότι παρακολουθούσε για πολλές ώρες εκείνη και τhν πλαστικό της. Οι αρχές τον συνέλαβαν όταν προσπάθησε να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Πριν τη δίκη για όλα αυτά τα αδικήματα βρισκόταν ήδη 4 μήνες στη φυλακή. Οι αποκαλύψεις από μάρτυρες σοκάρουν τον κόσμο. Τηλεφωνήματα στην πρώην του Σόνα Κερ και απειλές για πρόκληση μεγάλου κακού τόσο σε εκείνη όσο και την πλαστικό της Λόρι Σάλτζ, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Την ίδια ώρα είχε υπογράψει πως θα δεχθεί υποχρεωτική θεραπεία για τους εθισμούς του και πως θα βρίσκεται σε επιτήρηση για 5 χρόνια. Στη δίκη συνάντησε έναν δικαστή, ο οποίος υπήρξε μεγάλος φαν των «Peanuts». Του απευθύνθηκε με μία γνωστή ατάκα των ταινιών, λέγοντας τον «blockhead», δηλαδή μία λέξη που χρησιμοποιούσαν κατά κόρον οι φίλοι του Charlie Brown. Δήλωσε μετανιωμένος για τις απειλές στην πρώην του και την πλαστικό της, αναφέροντας πως η πάθησή του είναι η αιτία γι΄αυτές τις δράσεις. Μετά τη δίκη, που τον άφηνε εκτός φυλακής και με την υπόσχεση πως θα ψάξει θεραπεία για το πρόβλημα του εθισμού, δήλωσε ότι: «Νιώθω πως αυτό είναι το πρώτο βήμα στο να ξαναγίνω το άτομο που ήμουν στο παρελθόν». Στο σημείο εκείνο φαινόταν πως οι περιπέτειες του είχαν τελειώσει αλλά κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν ίσχυσε. 

Το 2015 απείλησε τον Σερίφη Μπιλ Γκορ και μάλιστα λέγεται πως προσέφερε 50.000 δολλάρια σε όποιον του κάνει κακό. Παράλληλα υπήρξαν επιπλέον αναφορές για διάφορες απειλές σε άλλα πρόσωπα. Ο Ρόμπινς ισχυρίστηκε πως αυτά ήταν αποτέλεσμα της διπολικότητας και της σχιζοφρένειας από τις οποίες έπασχε. Στον άλλοτε σταρ των «Peanuts» επιβλήθηκε ακόμα μία επιτήρηση και υποχρεωτική θεραπεία για το πρόβλημα του με τα ναρκωτικά. Δεν κατάφερε να τηρήσει τους όρους αυτής της απόφασης και οδηγήθηκε στη φυλακή. Εκεί εξέτισε το 80% της ποινής και έπειτα αφέθηκε ελεύθερος. 

Μετά την αποφυλάκισή του ο Ρόμπινς μίλησε πολύ ανοιχτά για πρώτη φορά, σχετικά με όλα τα προβλήματα που αντιμετώπισε. «Οι ψυχολογικές παθήσεις και διαταραχές μου ήταν πολύ σοβαρές. Εύχομαι να με είχαν αναλάβει πιο νωρίς οι επαγγελματίες του χώρου» ανέφερε στο δίκτυο FOX 5 και τον Φιλ Μπάουερ. Δεν δίστάσε να αποκαλύψει, πως στο διάστημα του στη φυλακή κατάλαβε ότι έπιασε πάτο. Συμπλήρωσε επίσης πως το παράδειγμα του πρέπει να γίνει μάθημα για όλους όσους τους προβληματίζουν παρόμοιες παθήσεις και να ψάξουν λύση ή θεραπεία όσο πιο νωρίς γίνεται. «Μπορώ να πως πως βγαίνω από τη φυλακή ως ένας καλύτερος άνθρωπος. Από εδώ και πέρα θα είμαι πιο ταπεινός και να ακολουθήσω όσα μου δίδαξε αυτή η εμπειρία» είπε σε δηλώσεις που ακολούθησαν την αποφυλάκισή του. 

Όλα αυτόν το καιρό δεν ξέχασε τα χρόνια του ως Charlie Brown και την αγάπη που δέχθηκε από μεγάλο πλήθος κόσμου. Πάντα ένιωθε πως εκεί υπάρχει μια αγκαλιά για εκείνον και τα προβλήματά του. Επιβεβαίωσε το δέσιμό του με ένα τατουάζ του χαρακτήρα του με τον Snoopy πάνω στο κορμί του. Το 2020 ξεκίνησε να κάνει και πάλι δημόσιες εμφανίσεις και να υπογράφει αυτόγραφα στους φανς του σε μεγάλα συνέδρια όπως η Comic - con. «Οι ακόλουθοι των Peanuts και του Charlie Brown είναι οι καλύτεροι στον κόσμο. Εύχομαι να μου δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στο μέλλον» ανέφερε σχετικά με την αγάπη που του έτρεφε το κοινό. Το τελευταίο διάστημα ο Ρόμπινς δούλευε πάνω στην αυτοβιογραφία του, «Confessions of a Blockhead», στο οποίο θα υπήρχαν λεπτομέρειες από τη ζωή του. Οι χρήστες των social media δεν τον ξέχασαν και αφιέρωσαν μερικές γραμμές στα προφίλ τους αναφερόμενοι στην απώλειά του.  

Ο τηλεοπτικός Charlie Brown δεν είχε μια εύκολη ζωή και αντιμετώπισε μία σειρά από πολλά προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της σύντομης καριέρας του κατάφερε να μπει σε πάρα πολλά σπίτια σε όλον τον κόσμο. Μικρά παιδιά τον ταύτισαν με τον αγαπημένο τους χαρακτήρα, διότι τους έφερνε στιγμές χαράς και γέλιου. Οι ακόλουθοι του τον αποχαιρετούν με νοσταλγία και είναι σίγουρο πως δύσκολα θα ξεχαστεί. Ακόμα και όσοι δεν έχουν καλη σχέση με τα animations, δεν γίνεται να μην είχαν ακούσει τη φωνή του έστω μια φορά. Τέλος μας θυμίζει εκ νέου το πως πρέπει να παίρνουμε τις ψυχολογικές παθήσεις στα σοβαρά και να δράμε άμεσα σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ