TV + Series

Όταν ο Μπραντ Πιτ μίλησε στους σπουδαστές του Actors Studio

Γιατί κάθε φορά που μπαίνουμε στο YouTube, πατάμε στην Εύρεση «inside the actors studio»;

45700-102528.JPG
Λίνα Μανδράκου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όταν ο Μπραντ Πιτ μίλησε στους σπουδαστές του Actors Studio
Ο Μπραντ Πιτ το 2012 στην εκπομπή Inside The Actors Studio / © Anthony Behar/Bravo via Getty Images

Δείτε στο YouTube τις συνεντεύξεις βραβευμένων ηθοποιών και σκηνοθετών που δόθηκαν στο πλαίσιο της εκπομπής «Inside the Actors Studio».

Όλα ξεκίνησαν όταν ο αλγόριθμους του YouTube μου πέταξε μια συνέντευξη του Μπραντ Πιτ. Ναι, ψάχνω συχνά το όνομά του - ποια δεν τον ψάχνει; «Actors Studio - Brad Pitt»: 32 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα ατόφιας ψυχαγωγίας και μπραντιπιτικής μαγείας. Ο Μπραντ ως παιδί, ο Μπραντ ως ηθοποιός καριέρας, ο Μπραντ ως πατέρας αλλά και θύμα των ταμπλόιντ. Κι όλα μέσα από τις δικές αναμνήσεις, περιγραφές και εξομολογήσεις, Τελειώνοντας ήθελες και άλλο, και άλλο. Η αναζήτηση κι άλλων συνεντεύξεων στο Actors Studio ήταν μονόδρομος.

Το αποτέλεσμα του ψαξίματος μπορεί να εξελιχτεί σε κόλλημα μεγάλο. Εδώ και περίπου ένα εξάμηνο έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν στο YouTube εκπομπές του «Inside the Actors Studio», τις οποίες -σου το εγγυώμαι- θα τις δεις όλες μονορούφι και θα τσεκάρεις καθημερινά μήπως ανέβηκε καμιά ακόμα.

Το «Inside the Actors Studio» είναι τοκ σόου σεμιναριακού χαρακτήρα για τους σπουδαστές του Actors Studio και όχι μόνο. Με δεδομένο ότι προβάλλεται από την αμερικανική και τη γαλλική τηλεόραση, είναι ένα σεμινάριο για όλους. Στόχος του σόου είναι να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στον σταρ και τον άνθρωπο, και το καταφέρνει. 

Ξεκίνησε στο κανάλι Bravo το 1994 με οικοδεσπότη τον Τζέιμς Λίπτον και καλεσμένους φτασμένους ηθοποιούς, σκηνοθέτες, συγγραφείς, συνθέτες. Το 2018 ο Λίπτον αποσύρθηκε από τη δράση, ενώ το 2020 έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο. Το 2019 η εκπομπή άλλαξε στέγη μετακομίζοντας στο κανάλι Ovation, και πλέον το παρουσιάζουν διάφοροι.

Πρώτος καλεσμένος του Λίπτον ήταν ο Πολ Νιούμαν, πρώην πρόεδρος της σχολής, ενώ από την καρέκλα του «ανακρινόμενου» πέρασαν περίπου 300 άνθρωποι του θεάματος, δηλαδή οι πάντες, από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ και τον Άντονι Χόπκινς μέχρι τον Μπίλι Κρίσταλ και τη Σκάρλετ Γιόχανσον. Οι συνεντευξιαζόμενοι ξεδιπλώνουν τη ζωή τους, μιλούν για την καριέρα τους, αναλύουν την υποκριτική τους μέθοδο και μετατρέπονται για κάποιες ώρες από σταρ σε δάσκαλοι.

Ίσως η καλύτερη στιγμή του σόου είναι όταν ο καλεσμένος καλείται να απαντήσει σε μια λίστα 10 ερωτήσεων που δημιούργησε ο Γάλλος δημοσιογράφος και διανοούμενος Μπερνάρ Πιβό, της τηλεοπτικής εκπομπής Apostrophes. Το ερωτηματολόγιο είναι το εξής:

  1. Ποια είναι η αγαπημένη σου λέξη;
  2. Ποια είναι η λιγότερο αγαπημένη σου λέξη;
  3. Τι σε εξιτάρει;
  4. Τι σε ξενερώνει;
  5. Ποιον ήχο ή θόρυβο αγαπάς;
  6. Ποιον ήχο ή θόρυβο μισείς;
  7. Ποια είναι η αγαπημένη σου βρισιά;
  8. Τι δουλειά, πέρα από τη δική σου, θα ήθελες να κάνεις;
  9. Ποιο επάγγελμα δεν θα ήθελες να κάνεις;
  10. Αν υπάρχει Παράδεισος, τι θα ήθελες να ακούσεις από τον Θεό όταν θα έφτανες στις πύλες;

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με ερωτήσεις των σπουδαστών προς τον καλεσμένο και είναι παιδευτικό για επίδοξους ηθοποιούς και σίγουρα άκρως διασκεδαστικό για τους υπόλοιπους «κοινούς θνητούς».

22368034.jpg
Τζέιμς Λίπτον / EPA/PAUL BUCK

Χαρακτηριστικός είναι και ο χειρισμός των καλεσμένων από τον Τζέιμς Λίπτον. Συγγραφέας, στιχουργός, ηθοποιός και ακαδημαϊκός στο Actors Studio, εμπνεύστηκε το κόνσεπτ του «Inside the Actors Studio» από την εκπομπή του Μπερνάρ Πιβό «Apostrophes». Ο ιδιαίτερος τρόπος συνέντευξης, η ακύμαντη φωνή του και η ντεντεκτιβίστικη έρευνά του σχετικά με το παρελθόν των καλεσμένω έγινε αντικείμενο σάτιρας στο Saturday Night Live, στους Simpsons και σε άλλες εκπομπές.

Από όσες εκπομπές είδαμε έως στιγμή ξεχωρίσαμε τα εξής: Το παιδικό γέλιο του Ράσελ Κρόου, τις περιγραφές της Σκάρλετ Γιόχανσον για το πώς δουλεύει ο Γούντι Άλεν αλλά και το τι παίχτηκε στην τελευταία σκηνή του «Χαμένοι στη μετάφραση» ανάμεσα σε εκείνη και τον Μπιλ Μάρεϊ, την ξεκαρδιστική ιστορία της Κέιτ Γουίνσλετ για τον Χάρβεϊ Καιτέλ και την υποκριτική του μέθοδο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ