1821 Digital Gallery
Fawlty Towers

Το BBC αποσύρει επεισόδιο του «Fawlty Towers» για ρατσιστική γλώσσα

Ο Τζον Κλιζ χαρακτηρίζει ηλίθια και δειλή την απόφαση του βρετανικού τηλεοπτικού κολοσσού να αποσύρει το επεισόδιο «The Germans» από το 1975.
Fawlty Towers
Το BBC αποσύρει για ρατσιστική γλώσσα επεισόδιο της κλασικής βρετανικής κωμικής σειράς του Τζον Κλιζ, «Fawlty Towers».

Σύμβολα πέφτουν, αγάλματα αποκεφαλίζονται και ρίχνονται στη θάλασσα, η ιστορία γράφεται ξανά (;), αναθεωρείται, με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολις στις 25 Μαΐου. Μέχρι να δούμε και την απομάκρυνση των αγαλμάτων του Τσόρτσιλ στο Λονδίνο, τα δίχτυα της λογοκρισίας και πολιτικής ορθότητας έχουν ριχτεί στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Fawlty Towers
Fawlty Towers

Η ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος» κρίθηκε ρατσιστική και κατέβηκε από το δίκτυο HBO Max. Άργησαν μόλις… 80 χρόνια για να κρίνουν την εμβληματική ταινία των 8 βραβείων Όσκαρ σαν ρατσιστική. Σου αρέσει ή όχι η ταινία, ποιος μπορεί να κρίνει την κάθε ταινία ως ρατσιστική; Ένα team από executives γύρω από ένα τραπέζι; Μετά τη λογοκρισία του HBO Max, η ταινία «εκτοξεύτηκε» στην κορυφή πωλήσεων του Amazon και iTunes. Το HBO Max, μετά την κατακραυγή θα ανεβάσει ξανά την ταινία στην πλατφόρμα, μαζί με μία συζήτηση γύρω από αυτήν.

Με την ίδια – αρκετά διαστρεβλωμένη – λογική, θα έπρεπε οι μισές ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του ’60, ‘70 και ’80 να είχαν κριθεί ρατσιστικές, όπως και θεατρικά έργα-επιθεωρήσεις που προβάλλονται κάθε βδομάδα σε μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας.

Σχετικα
Netflix: «Οι Καμπάνες του Κουρόν» είναι η νέα σειρά μυστηρίου που κολλήσαμε
Netflix: «Οι Καμπάνες του Κουρόν» είναι η νέα σειρά μυστηρίου που κολλήσαμε

Κάπως έτσι έγινε και στο BBC που με τη σειρά του άργησε μόλις 45 χρόνια για να αποφανθεί πως ένα επεισόδιο της ιστορικής σειράς «Fawlty Towers» του Τζον Κλιζ (συνιδρυτή των Monty Python), ίσως η καλύτερη κωμική σειρά όλων των εποχών, περιέχει ρατσιστικό λόγο. 45 χρόνια αργότερα.

Fawlty Towers - Don't mention the war.mpg

Αναφερόμαστε στο κλασικό επεισόδιο «The Germans» του 1975, όπου μια οικογένεια Γερμανών επισκέπτεται το ξενοδοχείο του Μπαζίλ Φόλτι (Τζον Κλιζ) και ξεκινάει μία ξεκαρδιστική συζήτηση που πηγαίνει πίσω στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ίδιος ο Μπαζίλ Φόλτι σοκάρεται όταν εξετάζεται από μαύρο γιατρό στο νοσοκομείο που έχει διακομιστεί με διάσειση σε μία άλλη σκηνή του επεισοδίου, ενώ ο Ταγματάρχης Γκόουεν (ένας παλαιών αντιλήψεων στρατιωτικός) λέει ένα ρατσιστικό ανέκδοτο. Το τελευταίο έχει κοπεί από το BBC για περισσότερα από 10 χρόνια.

Σχετικα
Διαδριαστική μυθοπλασία: δεν είναι τόσο καινούργια όσο νομίζουμε
Διαδριαστική μυθοπλασία: δεν είναι τόσο καινούργια όσο νομίζουμε

Η αντίδραση του 80χρονου Τζον Κλιζ ήταν άμεση, χαρακτηρίζοντας «ηλίθια» την απόφαση και «το BBC πλέον διοικείται από μία ομάδα από μαρκετίστες και ασήμαντους γραφειοκράτες».

Το BBC εξετάζει τι θα κάνει με το συγκεκριμένο επεισόδιο, ενώ μην ξεχνάμε και πως ολόκληρη η σειρά «Little Britain» αφαιρέθηκε πριν λίγες μέρες από το BBC iPlayer αλλά και από τη «βιβλιοθήκη» του Netflix, όπως και άλλοι τίτλοι των δημιουργών Ματ Λούκας και Ντέιβιντ Γουάλιαμς, για χρήση blackface και όχι μόνο. Σημειώνουμε, η σειρά «Little Britain» έχει κερδίσει δεκάδες βραβεία BAFTA και Emmy. Κάπως ειρωνικό δεν είναι αυτό; 

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5