1821 Digital Gallery
Μένιος Φουρθιώτης
TV SHOW

Μένιος Φουρθιώτης: The saga (νέο επεισόδιο)

Όλα όσα δεν θέλετε να μάθετε σχετικά με την αποπομπή του από το OPEN

Ο Μαίνανδρος (το «Μαι» με άλφα γιώτα) - Μένιος (το «Με» με έψιλον) παρεμβαίνει και πάλι δραματικά στο τηλεοπτικό τοπίο και διευκρινίζει σε άπταιστα ελληνικά: «Ο κύκλος όχι απλώς δεν έκλεισε, αλλά μόλις άρχισε». Πριν ο κύκλος αρχίσει, ο διάσημος παρουσιαστής ακολουθεί το παράδειγμα των μεγάλων συγγραφέων και θεωρεί χρέος να πει μερικά πράγματα για τον εαυτό του ώστε να τον γνωρίσει καλύτερα το αναγνωστικό κοινό. Ιδού ο χαρακτήρας του Μαίνανδρου, σύμφωνα με το Μένιο: «Είμαι άνθρωπος με πολλά ελαττώματα και λίγα προτερήματα... Το γεγονός ότι είμαι παρορμητικός άλλες φορές έχει λειτουργήσει ως προτέρημα και άλλοτε ως ελάττωμα... Είμαι άνθρωπος που έκανα λάθη και τα αναγνωρίζω... Ποτέ δεν υπήρξα διπλωμάτης».

Μετά από αυτές τις απαραίτητες διευκρινίσεις, παραδίδεται στην αιωνιότητα το Curiculum Vitae του παρουσιαστή, γραμμένο πάλι από τον ίδιο για να εξασφαλιστεί η αντικειμενικότητα. «Το Έψιλον TV, το οποίο εγώ διηύθυνα, δημιούργησε συνήθειες με αιχμή του δόρατος την εκπομπή μου»... (Ακολουθεί μία πρόταση με 129 λέξεις χωρίς τελεία, συντρίβοντας έτσι το ρεκόρ του Ντοστογιέφσκι που η μεγαλύτερη του πρόταση περιείχε μόλις 72 λέξεις). Στη συνέχεια κάνει copy paste από προηγούμενη ανάρτησή του για να υπενθυμίσει στο κοινό ότι κάτι που πλέον όλοι γνωρίζουμε, θαυμάζουμε και μερικοί ζηλεύουν, ότι δηλαδή «η εκπομπή μου έφτασε να έχει την υψηλότερη τηλεθέαση στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημες μετρήσεις της Nielsen, που σημαίνει ότι την παρακολουθούσαν ενάμιση εκατομμύριο τηλεθεατές». Η Nielsen είναι η εταιρεία μετρήσεων, αλλά αυτές τις μετρήσεις δεν τις αναγνώριζε ο ίδιος ο Μαίνανδρος - Μένιος, είχε βγάλει μάλιστα ανακοίνωση ότι συνελήφθη ο πρόεδρός της. Περιέργως η είδηση ήταν ψευδής και το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο 100.000 ευρώ, ενώ ο διάσημος παρουσιαστής παραδέχτηκε ότι «η αλήθεια πρέπει πάντα να ακούγεται και να καλείται το ρεπορτάζ και με τους κανόνες που διέπουν τη δεοντολογία αλλά και την ειλικρίνεια οι οποίες εφαρμόζονται στα πλαίσια των κανονισμών όταν κάποια πράγματα έχουν γίνει αλλά δεν είναι αληθές αποκαταστούμε την αλήθεια». Για να μην μπερδευόμαστε, τα πιο πάνω εννοούν ότι ειπώθηκαν κάποιες υπερβολές που ίσως να ήταν ψεματάκια.

Όλες αυτές οι επιτυχίες δεν ήρθαν τυχαία. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, «δούλεψα πάνω από τα όρια μου, ιδρυματοποιήθηκα στο όραμα του Έψιλον», αλλά τίποτα δεν πήγε χαμένο μια που «ο κύριος Σαββίδης αγόρασε τον Αύγουστο του 2017 το κανάλι με τηλεθέαση 8%. Ήταν κερδοφόρο με ενάμιση εκατομμύριο το μήνα και έξοδα μισό εκατομμύριο το μήνα». Αναζητούμε τα επίσημα στοιχεία για να επιβεβαιώσουν ακόμη μία φορά το Μένιο. Σύμφωνα με αυτά, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Έψιλον είχε ετήσιο κύκλο εργασιών για το 2017 το ποσό των 13,69 εκατομμυρίων ευρώ και οι ζημιές της ανήλθαν στα 6 εκατομμύρια προ φόρων.

Την άνοιξη του Έψιλον ακολούθησε δυστυχώς η βαρυχειμωνιά, η οποία συνδυάστηκε με τη φυγή του διευθυντή (προγράμματος) - παρουσιαστή - διευθυντή (εμπορικού), δηλαδή του ιδρυματοποιημένου Μαίνανδρου - Μένιου. Απευθυνόμενος στην Άλκηστη Μαραγκουδάκη, στην οποία έστειλε λουλούδια την ημέρα των ερωτευμένων, κάνει τις απαραίτητες υπέρ του συγκρίσεις (ακολουθούμε τη σύνταξη του συγγραφέως, σας προειδοποιούμε): «Η δουλειά σας δεν είναι ο σταθμός να κάνει νούμερα και να κατακτήσει την πρωτιά; Ή μήπως η δουλειά σας είναι κάποια άλλη; Άλλα μην στεναχωριέστε, γιατί στο κανάλι το οποίο έχετε προσλάβει πολλούς φίλους και συγγενείς για να έχετε τη δική σας "παρέα", θεμιτό τουλάχιστον, όμως, να μην ξεχνάτε ότι παραλάβετε από εμένα την εταιρεία με 8% και κερδοφορία 45.000.000€ και με κόστος 500.0000€ τον μήνα, και τη φέρατε στο 4% με πάνω από 4.000.000€ το μήνα κόστος λειτουργίας».

Σχετικα
Netflix: Διαψεύδονται οι ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη
Netflix: Διαψεύδονται οι ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη

Για το κόστος λειτουργίας ελάχιστα γνωρίζουμε, όμως το 4% τηλεθέασης κάποιοι μπορούν να υποθέσουν ότι το έγραψε ο δαίμων του πληκτρολογίου διότι δεν προκύπτει από καμιά μέτρηση, αλλά για να το επικαλείται ο Μαίνανδρος-Μένιος, έτσι θα είναι, άλλωστε συνηθίζει να παραθέτει ακριβή στοιχεία, είναι πολύ «ψείρας» με αυτά.

Ήρθε η ώρα του επιλόγου. Όπως στις εκθέσεις που γράφαμε όταν σπουδάζαμε στο δημοτικό, πρέπει να εξαχθεί ένα ηθικό δίδαγμα. Ο Μένιος το 'χει: «Οι εξελίξεις πάντα κρύβουν εκπλήξεις και πάντα υπάρχει και η πίσω πλευρά του βουνού. Σε πολύ γρήγορο απολογισμό, κατάλαβα ότι οι πιο αληθινοί άνθρωποι είναι εκείνοι που συγκρούονται "πρόσωπο με πρόσωπο", είναι εκείνοι που πολλές φορές παρακάμπτουμε και που πολλές φορές πληγώνουμε, αλλά θα είναι εκείνοι που τη στιγμή της φαινομενικής απόρριψης, στάθηκαν και στέκονται δίπλα μου».

Μπα σε καλό του, πάλι μας συγκίνησε...

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5