Θεατρο - Οπερα

Νεοελληνικό ρεπερτόριο στο θέατρο Ιλίσια – Βολανάκης

Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος σκηνοθετεί «Τα μάτια τέσσερα» του Γιάννη Τσίρου και ο Γιώργος Παλούμπης τα «170 τετραγωνικά»

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Τα μάτια τέσσερα" στο θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης
"Τα μάτια τέσσερα": το έργο του Γ. Τσίρου, σε σκηνοθεσία Γ. Πυρπασόπουλου από τον Οκτώβριο 2022 στο θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης

Θέατρο Ιλίσια – Βολανάκης: οι παραστάσεις της θεατρικής σεζόν 2022-2023

Το σύγχρονο ελληνικό έργο πρωταγωνιστεί τη νέα θεατρική σεζόν στο θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης. Από τον Οκτώβριο στη γνωστή σκηνή της οδού Παπαδιαμαντοπούλου επιστρέφουν για έναν τέταρτο και τελευταίο κύκλο παραστάσεων τα «170 τετραγωνικά» που χάρισαν στον συγγραφέα του και ηθοποιό Γιωργή Τσουρή το βραβείο Δημήτρης Χορν. Η νέα πρεμιέρα, όμως, ακούει στον τίτλο «Τα μάτια τέσσερα» και πρόκειται για το έργο του Γιάννη Τσίρου που ανεβάζει ο Γιώργος Πυρπασόπουλος έχοντας στο ερμηνευτικό δυναμικό τους Μαρία Κατσανδρή, Χρήστο Σαπουτζή, Ιωακείμ Πανάγο και Ευθαλία Παπακώστα.

Οι δύο παραστάσεις της νέας χειμερινής σεζόν 2022-2023 στο Ιλίσια – Βολανάκης

«Τα μάτια τέσσερα» του Γιάννη Τσίρου

Μια σπουδή στην αδυναμία και το απύθμενο χάος των Αρχών και του Νόμου, σε μια κοινωνία που αγγίζει τα όρια του παραλογισμού και ο κοινωνικά αδύναμος είναι καταδικασμένος στη μοίρα του καταθέτει μέσα από αυτό το έργο του ο Τσίρος. Όταν ένα νεαρό κορίτσι συλλαμβάνεται για μια μικροκλοπή κινητοποιείται ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός για να τιμωρήσει τον παραβάτη. Το αστυνομικό όργανο, άκαμπτο, εφαρμόζει το νόμο, ο νομοθέτης αποποιείται τις προσωπικές του σχέσεις με τον παραβάτη, ο δικαστής τηρεί τις δέουσες αποστάσεις. Μόνο ο δημοσιογράφος αναζητά «δικαίωση» για τον αδύναμο. Τότε η τηλεοπτική δημοσιοποίηση γίνεται το έσχατο καταφύγιο του παραβάτη, έτοιμο να τον κατασπαράξει.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης υπογράφει η Άννα Ζούλια και τους φωτισμούς η Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου.

Όπως σημειώνει ο συγγραφέας: «Ο νόμος είναι ίσος για όλους. Οι άνθρωποι, όμως, δεν είναι ίσοι. Οι κοινωνικά αδύναμοι παραβάτες είναι πιο ένοχοι. [] Άλλωστε, όπου κι αν βρεθούμε, ό, τι κι αν κάνουμε, όποιοι κι αν είμαστε, «δυνατοί» ή «αδύναμοι», όποια ιδεολογία κι αν έχουμε, θέλουμε ή δε θέλουμε, κάποια στιγμή, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, οι πράξεις μας, οι αντιδράσεις μας, ακόμα και η αδράνειά μας, θα γίνουν εικόνα μιας τηλεόρασης. Δε μπορούμε να την αποφύγουμε. Ούτε να την αμφισβητήσουμε, γιατί τότε, ίσως στραφεί εναντίον μας.»

"Τα μάτια τέσσερα" στο θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης
"Τα μάτια τέσσερα", σε σκηνοθεσία Γ. Πυρπασόπουλου, από τον Οκτώβριο 2022 στο θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης

«170 τετραγωνικά» του Γιωργή Τσουρή

Έχοντας στο ενεργητικό της περισσότερες από 200 sold out βραδιές, η παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιώργος Παλούμπης επιστρέφει για να μας μεταφέρει σε ένα σπίτι στη Θήβα που γίνεται πεδίο μάχης για δύο αδελφές μετά τον θάνατο του πατέρα τους. Γέλιο, συγκίνηση,  μυστήριο, αγωνία και ένταση μέχρι τελικής πτώσης σε μια παράσταση που υποστηρίζει ένας καλοκουρδισμένος θίασος (Αμαλία Αρσένη, Ήβη Νικολαΐδου, Θανάσης Ζερίτης, Ελένη Τσιμπρικίδου και ο Γιωργής Τσουρής).

"170 τετραγωνικά" του Γιωργή Τσουρή
"170 τετραγωνικά" στο θέατρο Ιλίσια Βολανάκης, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ