Θεατρο - Οπερα

Πάμε θέατρο στο μουσείο; Ένας διαγωνισμός για να δεις τα μουσεία της Αθήνας αλλιώς

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» και η Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων γίνονται αφετηρία έμπνευσης για νέες θεατρικές παραστάσεις

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θέατρο στο μουσείο: Ιστορίες μετακίνησης στα μουσεία του δήμου Αθηναίων
Θέατρο στο μουσείο-Ιστορίες μετακίνησης: διαγωνισμός συγγραφής και θεατρικής παράστασης από τον δήμο Αθηναίων

Θέατρο στο Μουσείο-Ιστορίες μετακίνησης: διαγωνισμός συγγραφής και παράστασης θεατρικού έργου από τον δήμο Αθηναίων

Τι σχέση έχει το μουσείο με το θέατρο; Μπορεί μια μουσειακή αίθουσα να μεταμορφωθεί σε θεατρική σκηνή και ένα θεατρικό κείμενο να ερμηνεύσει τη συλλογή ενός μουσείου; Τι είναι το μουσειακό θέατρο και ποιες ιστορίες μετακίνησης μπορεί να αναδείξει;
 
Ο Δήμος Αθηναίων καλεί ενήλικους καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες να δημιουργήσουν θεατρικά έργα και παραστάσεις με θέμα «Ιστορίες Μετακίνησης» αντλώντας έμπνευση από τις συλλογές και την ιστορία επιλεγμένων δημοτικών πολιτιστικών χώρων. Η δράση «Θέατρο στο Μουσείο» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος για τον πολιτισμό Culture Is Athens από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και την Τεχνόπολη.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης καθώς και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» και η Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων του ΟΠΑΝΔΑ θα βρεθούν στο επίκεντρο των αφηγήσεων ενώ θα αποτελέσουν και το φυσικό σκηνικό για την παράσταση των έργων. 
 
Θέατρο στο μουσείο-Ιστορίες μετακίνησης
Θέατρο στο μουσείο-Ιστορίες μετακίνησης
 
Ο θεατρικός διαγωνισμός πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Με έναυσμα την έννοια της μετακίνησης και της προσφυγιάς και κεντρικό άξονα την πόλη της Αθήνας και τις συλλογές των πολιτιστικών χώρων, οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό καλούνται να γράψουν ένα θεατρικό έργο και να το καταθέσουν από τις 20 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου 2022.
 
Τα τρία καλύτερα θεατρικά κείμενα για κάθε χώρο θα επιλεγούν από κριτική επιτροπή, προερχόμενη από επιστήμονες και καλλιτέχνες από τον χώρο των μουσείων, του θεάτρου και της συγγραφής και θα μετατραπούν από τους δημιουργούς τους σε θεατρικές παραστάσεις. Σε κάθε χώρο οι τρεις παραστάσεις που θα προκριθούν θα παιχτούν την ίδια μέρα και, κατόπιν ψηφοφορίας, κοινό και επιτροπή θα επιλέξουν την αγαπημένη τους παράσταση, η οποία θα βραβευτεί με χρηματικό έπαθλο. Οι παραστάσεις θα δοθούν στο διάστημα Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2022 και θα απευθύνονται σε ενήλικο κοινό.
 
Η δράση «Θέατρο στο Μουσείο» βασίζεται στην τεχνική του Μουσειακού Θεάτρου (Museum Theatre), σύμφωνα με την οποία η θεατρική τέχνη χρησιμοποιείται ως εργαλείο ερμηνείας του μουσειακού χώρου, διευρύνοντας τις αφηγηματικές δυνατότητές του μέσα από την παράσταση ενός θεατρικού κειμένου. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να ανακαλύψει τις μουσειακές συλλογές και την ιστορία τους μέσα από τη ζωντάνια της θεατρικής τέχνης, ενώ παράλληλα οι καλλιτεχνικές ομάδες της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν, να διασυνδεθούν και να επικοινωνήσουν με το κοινό μέσα από τις συλλογές των μουσείων και τους μουσειακούς χώρους.

INFO: 
Μπορείτε να αναζητήσετε την προκήρυξη του διαγωνισμού εδώ και τη φόρμα συμμετοχής εδώ
Αναλυτικές πληροφορίες, όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής θα βρείτε στην ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ του Διαγωνισμού που έχει αναρτηθεί στα sites του ΟΠΑΝΔΑ, της Τεχνόπολης και του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ