Θεατρο - Οπερα

Μαθήματα Κωμωδίας: Το καλύτερο αντίδοτο στη θλίψη των ημερών

Στο κατάμεστο θέατρο ένιωθα ότι είχαμε όλη την ίδια ανάγκη: να απολαύσουμε μια καλή παράσταση. Να γελάσουμε. Μας αποζημίωσε το θέαμα, το θέμα, οι ηθοποιοί, οι δουλεμένοι χαρακτήρες

Δημήτρης Παπαδόπουλος
Δημήτρης Παπαδόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Μαθήματα κωμωδίας» στο Μικρό Παλλάς
© Ελίνα Γιουνανλή

Μαθήματα Κωμωδίας: Εντυπώσεις από την παράσταση του Θοδωρή Αθερίδη στο Μικρό Παλλάς με τους Ματσούκα, Κρόμπας, Σαμόλης και Τσιλιμπίου.

Το Μικρό Παλλάς είναι από τα πιο αγαπημένα μου θέατρα. Προσεγμένο, ενταγμένο στον ρυθμό της πόλης, με μια φρεσκάδα στην επιλογή των έργων. Μερικά μαρμάρινα σκαλιά σε απομονώνουν από τη βουή της Αμερικής και της Σταδίου. Την περασμένη Κυριακή καταφέραμε επιτέλους να δούμε τα «Μαθήματα Κωμωδίας», το έργο που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Θοδωρής Αθερίδης.

Ο Θοδωρής Αθερίδης στα «Μαθήματα κωμωδίας» στο Μικρό Παλλάς

Είναι η διάταξη των θέσεων που σε κάνουν κοινωνό: στο οπτικό σου πεδίο ξετυλίγεται η δράση της ιστορίας αλλά και οι αντιδράσεις των υπόλοιπων θεατών. Στο κατάμεστο θέατρο ένιωθα ότι είχαμε όλη την ίδια ανάγκη: να απολαύσουμε μια καλή παράσταση. Να γελάσουμε. Μας αποζημίωσε το θέαμα, το θέμα, οι ηθοποιοί, οι δουλεμένοι χαρακτήρες. Γέλια μέχρι δακρύων με τους τέσσερις μαθητές του δάσκαλου της κωμωδίας Θοδωρή: η Δήμητρα Ματσούκα που ηδονίζεται με τον πόνο, ο καταπιεσμένος γιατρός Αντώνης Κρόμπας, ο ταλαιπωρημένος από τη πατρική φιγούρα Δημήτρης Σαμόλης και η influencer πωλήτρια στα Zara Αναστασία Τσιλιμπίου. «Σε όλα τα Zara;», τη ρωτά ο δάσκαλος Θοδωρής.

«Μαθήματα κωμωδίας» στο Μικρό Παλλάς

Τι είναι κωμωδία; Πώς συνεργάζονται τέσσερις άνθρωποι (με τα θέματά τους ο καθένας) με έναν παλαίμαχο σκηνοθέτη για να μάθουν να κάνουν κωμωδία; Εμμονές, νευρώσεις, δελφίνια και διασταυρώσεις σκύλων με γάτες παρελαύνουν από τη σκηνή κι όσο περνά η ώρα και ξεφυλλίζονται οι σελίδες του τηλεφωνικού κατάλογου, τα δυνατά γέλια γίνονται χαμόγελα. Δουλεύει το πίσω κείμενο. Οι ατάκες γίνονται βελόνες. Τα τσιμπήματα των δικών σου αναφορών σε κάνουν να συμπάσχεις με κάθε έναν από τους ήρωες. Θοδωρής είναι αυτός. Στα έργα του το αστείο είναι μεσοτοιχία με το τραγικό. Το άβολο που κατοικεί μέσα μας φωτίζεται στη σκηνή, γίνεται υποφερτό. Πάντα με μέτρο και ρυθμό. Το λέει και ο ίδιος, ως καθηγητής μέσα στην παράσταση: θέλει μέτρο και ρυθμό η κωμωδία.

«Μαθήματα κωμωδίας» στο Μικρό Παλλάς

Κάθε σπιθαμή του θεάτρου γίνεται σκηνή: μια αίθουσα χειρουργείου, η κλειστή πόρτα ενός πλουσιόσπιτου, η υπόγεια διάβαση της λεωφόρου Συγγρού. Αστείο, τρυφερό, σπαρακτικό, είναι τόσο ωραίο να παρακολουθείς τη δράση και την αντίδραση των υπόλοιπων θεατών. Είναι λυτρωτικό και υπέροχο. Να γελάμε μαζί, να δακρύζουμε μαζί. Να ευχαριστιόμαστε.

Δημήτρης Σαμόλης και Αναστασία Τσιλιμπίου στα «Μαθήματα κωμωδίας» στο Μικρό Παλλάς
Δημήτρης Σαμόλης και Αναστασία Τσιλιμπίου στα «Μαθήματα κωμωδίας» στο Μικρό Παλλάς

Θοδωρής Αθερίδης και Δήμητρα Ματσούκα στα «Μαθήματα κωμωδίας» στο Μικρό Παλλάς
Θοδωρής Αθερίδης και Δήμητρα Ματσούκα στα «Μαθήματα κωμωδίας» στο Μικρό Παλλάς

Υ.Γ.: Οι φανταστικές ταπετσαρίες στις τουαλέτες αποτελούν δείγμα πολιτισμού και υψηλής αισθητικής που διαπνέει όλο το θέατρο.


Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στο City Guide της ATHENS VOICE

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ