Θεατρο - Οπερα

Τα «Φτηνά τσιγάρα» στην ΕΛΣ: Οι πρώτες φωτογραφίες

Τι δηλώνουν για την παράσταση οι Κωνσταντίνος Ρήγος, Ρένος Χαραλαμπίδης, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Πέτρος Βουνισέας

62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Φτηνά τσιγάρα" στην Εθνική Λυρική Σκηνή
"Φτηνά τσιγάρα" στην Εθνική Λυρική Σκηνή © Ανδρέας Σιμόπουλος

Φτηνά τσιγάρα από τον Κωνσταντίνο Ρήγο: Οι πρώτες φωτογραφίες από την ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη που γίνεται οπερέτα στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ.

Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη προβολή της, η ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη μετατρέπεται σε μιούζικαλ από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου. Τα «Φτηνά τσιγάρα», μια «ρομαντική οπερέτα» σε 34 σκηνές και 19 τραγούδια για ανεκπλήρωτους έρωτας, συλλέκτες στιγμών και φιλιά που δεν βρήκαν τον δρόμο τους έρχονται να συναντήσουν το κοινό στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από τις 16 Φεβρουαρίου 2022 και για 22 παραστάσεις έως και τις 13 Μαρτίου 2022.

Οι Κωνσταντίνος Μπιμπής και Πάρις Θωμόπουλος στα "Φτηνά τσιγάρα"
Οι Κωνσταντίνος Μπιμπής και Πάρις Θωμόπουλος στο μιούζικαλ των Ρένου Χαραλαμπίδη και Παναγιώτη Καλαντζόπουλου "Φτηνά τσιγάρα" © Ανδρέας Σιμόπουλος

Ο Πέτρος Βουνισέας υπογράφει το λιμπρέτο, ο συνθέτης Παναγιώτης Καλαντζόπουλος προσθέτει 16 νέα τραγούδια στην αρχική παρτιτούρα της ταινίας και ο Κωνσταντίνος Ρήγος σκηνοθετεί επιχειρώντας να αποδώσει τον αισθησιακό πυρήνα αυτής της sui generis ταινίας περιπλάνησης.

Τι λένε για τα «Φτηνά τσιγάρα» οι συντελεστές της παράστασης

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος που σκηνοθετεί τα «Φτηνά τσιγάρα» στην ΕΛΣ

«Σαν μια τζούρα τσιγάρου, η ταινία ανάβει και σβήνει και μαζί της ανάβουν και σβήνουν πρόσωπα, αισθήσεις, συμβάντα. Ένας μικρός νυχτερινός περίπατος σε μια μεγάλη πόλη γίνεται η αφορμή για μια ταινία-σύμβολο λίγο πριν το πέρασμα στον 21ο αιώνα. Χαρακτήρες θεατρικοί αλλά και κινηματογραφικοί θα συναντηθούν σε αυτό το group therapy lounge μιούζικαλ με σκοπό να αναμετρηθούν με τις αγωνίες τους αλλά και τις απόψεις για τη ζωή, τις σχέσεις και το αύριο. Η παράσταση, χωρισμένη σε 34 σκηνές και δύο επίπεδα, ξεκινά στο μέλλον. Είκοσι δύο χρόνια μετά, όταν ο Νίκος, ήρωας της ταινίας, πλέον ζει στην κάψουλα της μνήμης του (εκεί όπου τα πράγματα μοιάζουν απλά, αλλά δεν είναι και τόσο), θα αναμετρηθεί με τον νεότερο διαφορετικό εαυτό του, θα ξανασυναντήσει τη Σοφία και η διαδρομή θα ξεκινήσει από την αρχή. Οι υπόλοιποι ήρωες θα ζωντανέψουν σαν σε μια παρτίδα σκάκι και θα αναμετρηθούν με τους εαυτούς τους, τους απέναντι αλλά και τη συλλογική μας μνήμη πάνω στην ταινία. Οι εμβληματικές φράσεις της ταινίας θα εξελιχθούν στα 19 τραγούδια της παράστασης και θα λειτουργήσουν σαν όχημα στοχασμού, αναζήτησης αλλά και χιουμοριστικής διάθεσης εξελίσσοντας τους χαρακτήρες και προσθέτοντάς τους τον προβληματισμό του σήμερα. Η ζωή ξέρει και εγώ την εμπιστεύομαι».

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης για τα «Φτηνά τσιγάρα» στην ΕΛΣ

«Τα Φτηνά τσιγάρα, που μου δίνουν όλες αυτές τις πολύ μεγάλες χαρές, είναι η ταινία μου που μου έχει δώσει και τις μεγαλύτερες θλίψεις. Έχασα την πίστη μου. Με συνέτριψε όλο αυτό. Τι να κάνεις δηλαδή όταν προβάλλεις μια ταινία και πάει άπατη; Έπεσα, μου κόπηκαν τα φτερά. Σκέφτηκα ότι η ταινία ήταν ένα προσωπικό μου καπρίτσιο, μία προσωπική μου τρέλα. Και ότι απέτυχα στους στόχους μου. {…} Τα Φτηνά τσιγάρα, που συνεχίζουν τη συνάντησή τους με τις νέες γενιές, τώρα διασταυρώνονται με την πολυσύνθετη τέχνη του μουσικού θεάτρου, σε μια παράσταση που κρατάει ακέραιο τον καλλιτεχνικό πυρήνα της ταινίας. Η τιμή του να εμπνέει δημιουργικά μια ταινία μου καταξιωμένους καλλιτέχνες άλλων τεχνών γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αναλογιζόμενος το καλλιτεχνικό κύρος του οργανισμού αλλά και το ότι για πρώτη φορά ταινία του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου διασκευάζεται για την Εθνική Λυρική Σκηνή. Στο προσωπικό μου σύμπαν η μεταφορά του φιλμ στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ ταυτίζεται με το θαύμα της αρχής. Σαν μια απροσδόκητη καλλιτεχνική γέννηση. Εξάλλου η μεγαλύτερη χαρά στη ζωή είναι να αρχίζεις».

"Φτηνά τσιγάρα" στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
"Φτηνά τσιγάρα" στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ © Ανδρέας Σιμόπουλος

Ο συνθέτης Παναγιώτης Καλαντζόπουλος για τα «Φτηνά τσιγάρα»

«Είναι μια απόπειρα μεταφοράς στο θέατρο του απόλυτου ρομαντισμού στα τέλη του προηγούμενου αιώνα στην Αθήνα. Ένας ύμνος στην Αθήνα που έφυγε, με μάτι σημερινό. Η εποχή του ’90, η απομόνωση της νύχτας και η δύναμη της βωμολοχίας στο μουσικό θέατρο», σημειώνει ο ίδιος. Ως προς την υλοποίηση της τελικής παρτιτούρας, η αυτοσχεδιαστική ικανότητα των μουσικών που συμμετέχουν στην παραγωγή είχε κεντρική θέση. «Οι ιδέες των μουσικών, ο αυτοσχεδιασμός, το πάρε δώσε είναι το ωραιότερο κομμάτι της πρόβας, πόσο μάλλον που εδώ όλοι οι μουσικοί είναι ένας κι ένας: Σταύρος Λάντσιας, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, Χρήστος Ραφαηλίδης, Γιώργος Παλαμιώτης, Θανάσης Τσακιράκης, Χρήστος Βίγκος… Dream team».

Ο Θάνος Λέκκας και η Χριστίνα Στεφανίδη στα "Φτηνά τσιγάρα"
Ο Θάνος Λέκκας και η Χριστίνα Στεφανίδη στο μιούζικαλ των Ρ. Χαραλαμπίδη και Π. Καλαντζόπουλου "Φτηνά τσιγάρα" © Λάμπρος Ρουμελιωτάκης

Ο συγγραφέας Πέτρος Βουνισέας για τα «Φτηνά τσιγάρα»

«Αυτό το έξοχο κείμενο, στάθηκε μπροστά μου ολοζώντανο με τον πόθο να χορέψει και να τραγουδήσει χάρη στη θέληση του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου και την εμπιστοσύνη του Ρένου Χαραλαμπίδη. Κείμενο συναρπαστικό, αστείο, αληθινό. Βαθύ, σαν θάλασσα με αστερίες που υποδηλώνουν τη συσχέτιση με το απέραντο του ουρανού και το απέραντο του νου, με ψάρια κλόουν που σε κάνουν να χαμογελάς αλλά και με καρχαρίες που σου θυμίζουν ότι είσαι σάρκα και αίμα. Πώς βουτάς σε αυτή τη θάλασσα; Δεν χρειάζεσαι πολλά. Μολύβι για να φτάσεις βαθιά, μελάνι για να μπερδέψεις τις αμφιβολίες που καραδοκούν και το φως μιας οθόνης που σου δείχνει το απύθμενο και το απίθανο. Και μετά, όταν πλέον θα έχεις αναδυθεί, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις γύρω από τη φωτιά που άναψε μέσα σου τους εαυτούς σου και να τους διηγηθείς όσα είδες και όσα φαντάστηκες ότι είδες… Είναι βαθιά αυτή η θάλασσα. Γιατί είναι η θάλασσα του καθενός μας. Γι’ αυτό τα τραγούδια που φτιάξαμε μαζί με τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο για να την ταξιδέψουμε χτίστηκαν σαν υποβρύχια που ευελπιστούν να αντέξουν την πίεση της αβύσσου που κρύβουμε μέσα μας, φτιάχτηκαν σαν βαθυσκάφη που επιθυμούν να φτάσουν στο ανεξερεύνητο της κάθε ψυχής. Μακάρι να το καταφέρουν».

"Φτηνά τσιγάρα" στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
"Φτηνά τσιγάρα" στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ © Ανδρέας Σιμόπουλος

Οι Θάνος Λέκκας και Ίαν Στρατής στα "Φτηνά τσιγάρα"
Οι Θάνος Λέκκας και Ίαν Στρατής στο μιούζικαλ των Ρένου Χαραλαμπίδη και Παναγιώτη Καλαντζόπουλου "Φτηνά τσιγάρα" © Ανδρέας Σιμόπουλος

Φτηνά τσιγάρα: η ιστορία της ταινίας του Ρένου Χαραλαμπίδη

Η δεύτερη ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη γυρίστηκε μέσα σε είκοσι τρεις ημέρες τον Αύγουστο του 1999 με φόντο την έρημη Αθήνα. Ο σκηνοθέτης έγραψε το σενάριό της καθώς ταξίδευε, εμπνευσμένος από τη συνάντησή του με τον μπιτ συγγραφέα Πωλ Μπόουλς, τις πλαστικές σακούλες με τα χρυσόψαρα που απλώνονταν σαν γιρλάντες στις λαϊκές αγορές της Ταγγέρης και τις ταινίες του Τζιμ Τζάρμους. Οι ήρωές του ερωτεύονται, βρίζουν, φιλοσοφούν, διεκδικούν τον ρομαντισμό και ικανοποιούνται με τα ελάχιστα, καπνίζοντας πάντα φτηνά τσιγάρα.

Η ταινία, ένας φόρος τιμής στο κέντρο της Αθήνας και στον ανεκπλήρωτο έρωτα, έλαβε κυρίως κακές κριτικές και προβλήθηκε σε άδειες αίθουσες από το φθινόπωρο του 2000 στον κινηματογράφο «Απόλλων» στην οδό Σταδίου. Αρκετά χρόνια μετά την παταγώδη εμπορική αποτυχία της, άρχισε σταδιακά να κερδίζει ένα μεγαλύτερο κοινό, αρχικά χάρη στο βίντεο και κατόπιν στο διαδίκτυο. Πλέον μετρά εκατομμύρια views και κάθε προβολή τους σε θερινό σινεμά γίνεται με γεμάτα καθίσματα.

Η Χριστίνα Στεφανίδη και ο Θάνος Λέκκας στα "Φτηνά τσιγάρα"
Η Χριστίνα Στεφανίδη και ο Θάνος Λέκκας στο μιούζικαλ των Ρένου Χαραλαμπίδη και Παναγιώτη Καλαντζόπουλου "Φτηνά τσιγάρα" © Ανδρέας Σιμόπουλος

Ξεχωριστή θέση απέκτησε στις δισκοθήκες και το εξαιρετικό σάουντρακ που συνέθεσε ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος με τα υπέροχα τραγούδια «Summertime in Prague» και «Λευκό μου γιασεμί» ερμηνευμένα από την Έλλη Πασπαλά.


Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στο City Guide της ATHENS VOICE

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ