Θεατρο - Οπερα

Ο «Χαλεπάς» της Αργυρώς Χιώτη στη Στέγη

Μια σύγχρονη μουσική τραγωδία για τον γλύπτη της Κοιμωμένης, που συντρίφτηκε από την ψυχική ασθένεια στη νιότη του και αναγεννήθηκε δημιουργικά στην ωριμότητά του

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Χαλεπάς" στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Η παράσταση "Χαλεπάς", σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση © Ανδρέας Σιμόπουλος

Γιανούλης Χαλεπάς: Η ζωή του στη Στέγη από την σκηνοθέτρια Αργυρώ Χιώτη

Η ψυχική ασθένεια σημάδεψε τη νιότη του αλλά, μετά τον εγκλεισμό στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας και την απομόνωση στην πατρογονική Τήνο, τα χρόνια του ώριμου βίου έφεραν την καλλιτεχνική του αναγέννηση. Ο λόγος για τον Γιαννούλη Χαλεπά, τον γλύπτη της Κοιμωμένης, που κάποιοι αποκάλεσαν «Ροντέν της Ελλάδας» κι άλλοι «άγιο, τρελό και καταραμένο καλλιτέχνη».

"Χαλεπάς" στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη
Η παράσταση "Χαλεπάς" της Αργυρώς Χιώτη στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση © Ανδρέας Σιμόπουλος

Από τις 10 έως τις 27 Φεβρουαρίου η μυθιστορηματική ζωή και το έργο του εμβληματικού καλλιτέχνη τροφοδοτεί ένα ονειρικό αφήγημα που παρακολουθεί τον δύσβατο δρόμο του γλύπτη, ανάμεσα στη σιωπή και στο παράλογο, στην αδράνεια και στη δημιουργία.
Μια παράσταση που σκηνοθετεί η Αργυρώ Χιώτη, πάνω σε λιμπρέτο του The Boy, με το ηχητικό τοπίο του Jan Van να ανακαλεί τον άνεμο της Τήνου και τον ήχο από το λάξευμα των μαρμάρων και τον σκηνικό χώρο της Έφης Μπίρμπα να δημιουργεί στην κεντρική σκηνή της Στέγης κι ανάμεσα στα καθίσματα έναν κυπαρισσώνα με αληθινά δέντρα.

Trailer | ΧΑΛΕΠΑΣ της Αργυρώς Χιώτη

«Τι είναι μια ψυχική κατάρρευση σήμερα; Πόσοι άνθρωποι γύρω μας –δες και μέσα στην πανδημία του Covid– δεν μπορούν να διαχειριστούν την “κανονικότητα”;», αναρωτιέται η Χιώτη. «Βλέπεις τη ζωή του Χαλεπά: τα πάντα κρέμονταν από μια κλωστή. Και το βλέπεις κι εσύ στη ζωή σου, τι σημαίνει να βρεθείς σε μια αδύναμη στιγμή και τι σημαίνει να σου πει κάποιος: “Έλα, μπορείς”».  

"Χαλεπάς" στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη
"Χαλεπάς" σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση © Ανδρέας Σιμόπουλος

Επί σκηνής ο Σίμος Κακάλας και ο Αντώνης Μυριαγκός εμφανίζονται στους ρόλους του καλλιτέχνη και της σκιάς του, του σάτυρου και του δαιμόνιού του, ενώ οι Χαρά Κότσαλη, Γιώργος Νικόπουλος, Δημήτρης Σωτηρίου, Αργυρώ Χιώτη και Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη ενσαρκώνουν κομβικά πρόσωπα της ζωής του.

"Χαλεπάς" στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη
Ο "Χαλεπάς" της Αργυρώς Χιώτη στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση © Ανδρέας Σιμόπουλος

"Χαλεπάς" σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Ο Σίμος Κακάλας κα ο Αντώνης Μυριαγκός στην παράσταση "Χαλεπάς" της Αργυρώς Χιώτη στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση © Ανδρέας Σιμόπουλος

Ο Χαλεπάς πέρα από την παράσταση στη Στέγη

Λίγες μέρες πριν από την παράσταση, στο Onassis Channel στο YouTube αναμένουμε την πρεμιέρα της μικρού μήκους ταινίας «ΧΑΛΕΠΑΣ», δια χειρός The Boy και Αργυρώς Χιώτη. Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, η καλλιτεχνική ομάδα ταξίδεψε στην Τήνο για να αφουγκραστεί την παρουσία του καλλιτέχνη στον πατρογονικό του τόπο . Έτσι προέκυψε μια πρώτη εκδοχή του λιμπρέτου, οι πρώτες παρτιτούρες και η συγκεκριμένη ταινία, με πρωταγωνιστές τον Σίμο Κακάλα, τη Μαρία Πανουργιά και την Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη. Η ταινία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο καλλιτεχνικής υποτροφίας έρευνας και ανάπτυξης της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

"Χαλεπάς" σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Ο Σίμος Κακάλας κα ο Αντώνης Μυριαγκός στην παράσταση "Χαλεπάς" της Αργυρώς Χιώτη στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση © Ανδρέας Σιμόπουλος

"Χαλεπάς" σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Ο Σίμος Κακάλας και ο Αντώνης Μυριαγκός στην παράσταση "Χαλεπάς" της Αργυρώς Χιώτη στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση © Ανδρέας Σιμόπουλος

Ο Τήνιος γλύπτης θα έχει την τιμητική του και στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., όπου στις 18 Φεβρουαρίου εγκαινιάζεται η έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν», σε συμπαραγωγή με το Onassis Culture. Αφετηρία αυτής της μεγάλης ρετροσπεκτίβας (σε επιμέλεια της Αλεξάνδρας Γουλάκη-Βουτυρά και σχεδιασμό του Παύλου Θανόπουλου) είναι η πρόσφατη απόκτηση ενός σημαντικού συνόλου γλυπτών και σχεδίων του από το Ίδρυμα Ωνάση. Η δίγλωσση έκδοση που συνοδεύει την έκθεση θα είναι διαθέσιμη, πέρα από το Τελλόγλειο, και στη Στέγη και στα βιβλιοπωλεία.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στο City Guide της Athens Voice

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ