Θεατρο - Οπερα

Όλη η πόλη μια σκηνή: Φεστιβάλ και παραστάσεις στα ανοιχτά θέατρα

Αρχαίο δράμα, σύγχρονο θέατρο και χορός, έμπνευση από το 1821: λάβετε θέσεις, η σεζόν ανοίγει

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 786
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Από την παράσταση "Ιστορία της βίας" της Schaubühne σε σκηνοθεσία Thomas Ostermeier, στο Φεστιβάλ Αθηνών
"Ιστορία της βίας" από την Schaubühne και τον Thomas Ostermeier. © Arno Declair

Τι θα δούμε στα φεστιβάλ της Αθήνας και στην Επίδαυρο το καλοκαίρι 2021: Αρχαίο δράμα, σύγχρονο θέατρο και χορός, έμπνευση από το 1821

Αυλαία έναρξης για τo ζωντανό θέαμα σε ανοιχτούς χώρους αυτή την Παρασκευή 28/6. Mετά από έναν δύσκολο χειμώνα που περιόρισε την ανάγκη μας για θεατρική μέθεξη στο στενό περίγραμμα μιας οθόνης και ένα καλοκαίρι, το περσινό, που έβαλε στον πάγο σχέδια και προγραμματισμένες παραγωγές, οι άνθρωποι του θεάτρου επιμένουν να συνδημιουργούν τις παραστάσεις που θα διεκδικήσουν τα ξάστερα βράδια μας στα υπαίθρια θέατρα. Με την ευχή οι συνθήκες να επιτρέψουν μια ομαλή και γεμάτη καλλιτεχνική σεζόν, ετοιμάσαμε έναν οδηγό πορείας για θεατρόφιλους αφήνοντας, φυσικά, ανοιχτή την ατζέντα μας και σε καινούργιες προσκλήσεις.

"H χρονιά με τα 13 φεγγάρια" στο Φεστιβάλ Αθηνών
"H χρονιά με τα 13 φεγγάρια" σε σκηνοθεσία Κατερίνας Γιαννοπούλου στην Πειραιώς 260

Επέστρεφε στην Πειραιώς 260: Επιλογές από το Φεστιβάλ Αθηνών

Με περισσότερες από 80 παραγωγές, που δίνουν προτεραιότητα στους Έλληνες δημιουργούς, και χρονική εμβέλεια ως τον Οκτώβριο, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ανοίγει από την 1η Ιουνίου τη βεντάλια των προτάσεών του. Περισσότερες από τις μισές δράσεις του φιλοξενούνται στην Πειραιώς 260 που επανενεργοποιείται μετά από μία σεζόν απουσίας. Εδώ περιμένουμε μεταξύ άλλων τον Πρόδρομο Τσινικόρη με το, εμπνευσμένο από τον τσεχοφικό «Βυσσινόκηπο», Some where beyond the cherry trees· τον Κωνσταντίνο Χατζή με το έργο «Κλυταιμνήστρα, μουσική δωματίου για ένα όργανο», σε μουσική Γιώργου Κουμεντάκη· τον Σίμο Κακάλα στην αναμέτρησή του με τον «Αίαντα» του Σοφοκλή· τον συνθέτη Λευτέρη Βενιάδη και τη σκηνοθέτρια Σοφία Σιμιτζή με μια «Όπερα ποδοσφαίρου»· την νεαρή Κατερίνα Γιαννοπούλου που μεταφέρει επί σκηνής την φιλμική «Χρονιά με τα 13 φεγγάρια» του Φασμπίντερ· τον Έκτορα Λυγίζο o οποίος ερευνά μια αρχετυπική ιστορία γυναικείας εξέγερσης στο «Σχολείο γυναικών» του Μολιέρου, αλλά και «Το δάσος», μια παράσταση με οικολογική στόχευση, σε σκηνοθεσία Σοφίας Μαραθάκη. Δεν θα λείψουν οι ηχηρές διεθνείς συμμετοχές το φθινόπωρο –η «Οδύσσεια. Μια ιστορία για το Χόλλυγουντ» του Κριστόφ Βαρλικόφσκι, τα «Κομμάτια μιας γυναίκας» σε σκηνοθεσία Κορνέλ Μούντρουτσο, η «Ιστορία της βίας» από τον Τόμας Οστερμάγιερ – ούτε οι σύγχρονες αναζητήσεις χορογράφων, όπως οι Καντέρ Ατού, Σερζ Αιμέ Κουλιμπαλί, Κουν Αουγκουστέινεν και Ροζάλμπα Τόρρες Γκερρερό, Μαρία Κολιοπούλου, Λενιώ Κακλέα, Αλέξάνδρα Βάγιερσταλ και Dyptik

Πληθωρική Επίδαυρος: Τι ετοιμάζει το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

"Βάτραχοι" για την πρώτη κάθοδο της Αργυρώς Χιώτη στην Επίδαυρο
"Βάτραχοι" για την πρώτη κάθοδο της Αργυρώς Χιώτη στην Επίδαυρο

Δέκα παραγωγές διεκδικούν τις εξορμήσεις μας στο αργολικό θέατρο. Ο ιδιαίτερα αγαπητός στα μέρη μας Τόμας Όστερμαϊερ ασχολείται για πρώτη φορά με το αρχαίο δράμα και παρουσιάζει σε παγκόσμια πρεμιέρα με τον θίασο της Σάουμπυνετο «ödipus / οιδίποδας», μια μεταφορά του μύθου του ήρωα του Σοφοκλή στο σήμερα με την υπογραφή της Γερμανίδας δραματουργού Μάγιας Τσάντε. Η Αργυρώ Χιώτη και ο Γιώργος Νανούρης επιχειρούν την πρώτη τους επιδαύρια σκηνοθετική κάθοδο με τους αριστοφανικούς «Βατράχους» και την «Ιφιγένεια εν Ταύροις» αντίστοιχα, ενώ ο Μιχαήλ Μαρμαρινός μάς συστήνει το σχεδόν άγνωστο σατυρικό δράμα «Ιχνευταί». Η Νικαίτη Κοντούρη σκηνοθετεί τις «Βάκχες», ο Γιάννης Μόσχος «Φοίνισσες» και ο Κωνσταντίνος Ρήγος «Ιππείς» (αμφότεροι για το Εθνικό Θέατρο), ο Βασίλης Παπαβασιλείου αναμετριέται με την ευριπίδεια «Ελένη», ο Γιάννης Κακλέας με τον «Ορέστη» και ο Άρης Μπινιάρης με τον «Προμηθέα Δεσμώτη».

Μια νέα πρωτοβουλία κερδίζει την προσοχή μας στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου: τέσσερις συγγραφείς δημιουργούν από ένα σύγχρονο έργο που συνομιλεί με μια αρχαία τραγωδία: Ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, με αφετηρία τις «Τραχίνιες», γράφει «Το σπίτι με τα φίδια», που σκηνοθετεί η Ελένη Σκότη· ο Γιάννης Μαυριτσάκης, συνομιλώντας με τις «Βάκχες» καταθέτει την «Κρεουργία», που σκηνοθετεί ο Γιώργος Σκεύας· η Αμάντα Μιχαλοπούλου, με αφετηρία τον «Ιππόλυτο» το έργο «Η Φαίδρα καίγεται», που σκηνοθετεί ο Γιάννης Καλαβριανός, και η Αλεξάνδρα Κ*, με αφετηρία τη «Μήδεια», προτείνει το «γάλα, αίμα», που σκηνοθετεί ο Γιάννος Περλέγκας.

Αναγνώσεις του 1821

"Ναπολεοντία" του Ανδρέα Στάικου στο θέατρο Αλεξάνδρεια
"Ναπολεοντία" του Ανδρέα Στάικου στο θέατρο Αλεξάνδρεια

Στην Πειραιώς 260, η επέτειος σηκώνει «Εθνικό ντεφιλέ» φουστανέλας διά χειρός Παντελή Φλατσούση, σχόλια περί ελληνοτουρκικών σχέσεων από τον Ανέστη Αζά μέσα από την «Δημοκρατία του Μπακλαβά»· ακόμα και ένα ξεχασμένο δραματικό ειδύλλιο του Περεσιάδη, την «Εσμέ», σε σκηνοθεσία της ανερχόμενης Μαρίνας Βρόντη. Στον σχετικό κύκλο εντάσσεται και η νέα δουλειά της χορογράφου Λενιώς Κακλέα, «Age of Crime». 

Θέση στο θεατρικό σανίδι υπάρχει και για τους ηγέτες και τους αφανείς αντι-ήρωες του Αγώνα. Σε κωμικό τόνο η προσέγγιση του Λάκη Λαζόπουλου, o οποίος υπογράφει και πρωταγωνιστεί στο «Περιμένοντας τον Καραϊσκάκη». Μαζί του επί σκηνής η Ελένη Ουζουνίδου και ο Σπύρος Γραμμένος που έχει αναλάβει τη μουσική επιμέλεια της παράστασης. Το έργο σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά βγαίνει από τις 28/6 σε περιοδεία με τον «Λουκή Λάρα», με τον Μανώλη Μαυροματάκη στον ομώνυμο ρόλο και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΘΠ Λευτέρη Γιοβανίδη στη σκηνοθεσία. Ο ίδιος προσεγγίζει σκηνοθετικά και την προσωπικότητα της Μαντώς Μαυρογένους στην παράσταση «Μαντώ: la bella Greca» με τους Ευγενία Σαμαρά, Γιώργο Τσαμπουράκη και Αντιγόνη Φρυδά. Τον βίο και την πολιτεία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας εξετάζει το «Υλικό Καποδίστριας». Συμπαραγωγή των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας και Ρούμελης ανεβαίνει σε θεατρική σύνθεση και σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη. Συνδυάζοντας ιστορικά γεγονότα και μυθοπλασία, η παράσταση «Φιλική Εταιρεία. Η αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση» ξετυλίγει το μελαγχολικό νήμα που διέπει τις ζωές των ιδρυτών της οργάνωσης. Δημιούργημα των Ιόλης Ανδρεάδη και Άρη Ασπρούλη θα περιοδεύσει στα μουσεία του ΠΙΟΠ και στο Ιστορικό Αρχείο του στην Αθήνα. Η «Ναπολεοντία», η κομψή, ψευδοϊστορική κωμωδία του Ανδρέα Στάικου θα δίνει τον τόνο στον κήπο του θεάτρου Αλεξάνδρεια (7-30/6) στην παράσταση που σκηνοθετεί και συμμετέχει ερμηνευτικά η Κερασία Σαμαρά

Έρχονται στο Ηρώδειο

"Βάκχες" από την Νικαίτη Κοντούρη και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων σε Επίδαυρο και Ηρώδειο
"Βάκχες" με εκλεκτή διανομή από την Νικαίτη Κοντούρη και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων

Μουσική έδρα του Φεστιβάλ Αθηνών τους καλοκαιρινούς μήνες, το ρωμαϊκό ωδείο φιλοξενεί το φθινόπωρο θεατρικές παραγωγές από την Επίδαυρο («Βάτραχοι», «Ιχνευταί», «Προμηθέας Δεσμώτης», «Βάκχες» και «Ορέστης») και όχι μόνο. Εδώ αναμένονται η παράσταση «Maria Callas. Επιστολές και αναμνήσεις» με τη Μόνικα Μπελούτσι (21-23/9), που ακυρώθηκε πέρσι, αλλά και ο σαιξπηρικός «Οθέλλος» με τον Γιάννη Μπέζο και τον Αιμίλιο Χειλάκη (26-27/8), που θα έχει, πάντως, την επίσημη πρώτη του στο Θέατρο Βράχων (24/6).

Στα ανοιχτά θέατρα της πόλης

Από το Θέατρο Πέτρας (26/6) ξεκινά τη διαδρομή της η «Φαίδρα» του Πέρη Μιχαηλίδη, μια σκηνική σύνθεση-αναφορά στην καταραμένη ηρωίδα μέσα από τα κείμενα των Ευριπίδη, Σενέκα και Ρακίνα. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Ραφίκα Σαουίς, Σπύρος Περδίου και Νίκη Σερέτη και τα χορικά η Σαβίνα Γιαννάτου, ενώ τη μουσική έχει συνθέσει ο Δημήτρης Μαραμής. Το ψυχολογικό θρίλερ του Πάτρικ Χάμιλτον «Θηλιά» ανεβαίνει στο Θερινό Θέατρο Αθηνά σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν. Η ομάδα C for Circus ετοιμάζει τον «Γλάρο» του Τσέχωφ, σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου και σκηνοθεσία του Νικόλα Παπαδομιχελάκη. Ο Τάκης Ζαχαράτος μας προτρέπει να «Πάμε για άλλα» σε μια καινούργια παράσταση με πολλές μιμήσεις στο Θέατρο Άλσος (από 4/6). Στην κωμωδία «Νυφικό κρεβάτι» του Γιαν ντε Χάρτογκ συμπρωταγωνιστούν ο Ορέστης Τζιόβας και η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα (από 17/6). Αν, πάλι, η έξοδος περιλαμβάνει και μικρούς θεατές, ο σκιοπαίκτης Ηλίας Καρελλάς προσεγγίζει τον αριστοφανικό «Πλούτο» πίσω από τον μπερντέ του Καραγκιόζη στο Σινέ Γαλάτσι (από 20/6).

Προλαβαίνεις ακόμα...

Το "Lemon" επιστρέφει σε ανοιχτά θέατρα και εν πλω
Το "Lemon" επιστρέφει σε ανοιχτά θέατρα και εν πλω

Παραγωγές που έχουν ήδη διαγράψει μια πορεία και συνεχίζονται. Τον απολαυστικό Μάκη Παπαδημητρίου ως «Μήδεια» στη σπαρταριστή κωμωδία του Μποστ που σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης. «Το δάνειο» με τον Σωτήρη Χατζάκη και τον Δημήτρη Μυλωνά και την «Κληρονομιά» του Μαριβώ από την ομάδα Zero Gravity σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη. Την ιστορία αγάπης και ενηλικίωσης της Μένιας (Λίλα Μπακλέση) και του Νικολή (Κωνσταντίνος Μπιμπής) «Κάτω από τα αστέρια» στην ταράτσα του Λαμπέτη (από 29/5). Την «Αντιγόνη» από την Ομάδα Σημείο Μηδέν και τον Σάββα Στρούμπο, σε νέα εκδοχή. Στη σοφόκλεια τραγωδία επανέρχεται και ο Θέμης Μουμουλίδης, με τους Θανάση Παπαγεωργίου και Χριστίνα Φαμέλη-Χειλά στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Το Lemon –η απίστευτη ιστορία ενός πιανίστα που γεννήθηκε σε ένα καράβι και δεν κατέβηκε ποτέ από αυτό– σαλπάρει (από 21/6) για ανοικτά θέατρα αλλά και εν πλω προς τη Σαλαμίνα και τις Σπέτσες. Από το Βεάκειο ξεκινά η περιοδεία της «Ιστορίας χωρίς όνομα» για τον έρωτα του Ίωνα Δραγούμη και της Πηνελόπης Δέλτα, που σκηνοθετεί ο Κώστας Γάκης (από 28/5), και από το Θέατρο Πέτρας η τελευταία έξοδος, για δέκατη χρονιά, της «Πόρνης από πάνω» με την Κατερίνα Διδασκάλου (από 18/6).

Τα... άλλα φεστιβάλ

Ανάσες ελευθερίας, διεκδικήσεις δημοκρατίας, θρήνος για όσα χάσαμε και ελεγείες για την άγρια χαρά της αναχώρησης συνιστούν κάποιες από τις θεματικές που συνδέουν υπόγεια τα δέκα έργα του φετινού MIR festival (28/6-4/7) που θα παρουσιαστούν σε χώρους στο κέντρο της Αθήνας. Ανάμεσά τους και μια περφόρμανς σε πίστα μότοκρος, με πρωταγωνιστή τον ήχο των μηχανών!

Καλλιτεχνικά πρότζεκτ σύντομης διάρκειας από τα πεδία του θεάτρου, του χορού, της μουσικής, αλλά και από τα εικαστικά και με θέμα την ιδέα του ταξιδιού φέρνει στην αποβάθρα του Τρένου στο Ρουφ το 10ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 κουπέ» (11-20/6).

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ