Visual Browsing
Δωρεάν προβολές παραστάσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

10 δωρεάν παραστάσεις στην ΕΡΤ και την ιστοσελίδα της ΕΛΣ

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα προβολής των παραστάσεων
Οι προβολές ξεκινάνε στις 11 Απριλίου © Εθνική Λυρική Σκηνή
Η Εθνική Λυρική Σκηνή προβάλει δωρεάν παραστάσεις της τον Απρίλιο διαδικτυακά και σε συνεργασία με την Ε.Ρ.Τ.

Όλο και περισσότεροι πολιτιστικοί οργανισμοί κι εταιρείες, με την απαγόρευση κυκλοφορίας, έχουν αρχίσει να μάς δίνουν πρόσβαση σε κάποιες από τις σημαντικότερες παραγωγές του αρχείου τους. Αυτό από τις 11 Απριλίου ξεκινά να κάνει και η Εθνική Λυρική Σκηνή, με την προβολή 10 παραστάσεων της εντελώς δωρεάν.  

Μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις όπερας, οπερέτας, μπαλέτου, μουσικού θεάτρου και για παιδιά θα διατεθούν στο ελληνικό και το διεθνές κοινό, μέσω της Ε.Ρ.Τ., της ιστοσελίδας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της σελίδας της στο Facebook. Ανάμεσά τους συναντάμε παραστάσεις με διεθνείς σταρ, όπως η Ανίτα Ρατσβελισβίλι, που έχουν κατά καιρούς φιλοξενηθεί στο Ηρώδειο, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ και στην Εναλλακτική Σκηνή της. Όλες οι παραστάσεις, μάλιστα, θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους τόσο τηλεοπτικά, όσο και διαδικτυακά, ενώ η κάθε μία θα συνεχίζει να είναι διαθέσιμη για 30 ώρες μετά την προβολή της στην ιστοσελίδα της ΕΛΣ. 

Ποιος ο σκοπός της διάθεσης των παραστάσεων αυτών ανοιχτά στο κοινό; Η Εθνική Λυρική Σκηνή θέλει να αναδείξει τον θεραπευτικό, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα της λυρικής τέχνης, προσφέροντας κάποια από τα λυρικά αριστουργήματα που κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει σε όσους έχουν ανάγκη την επαφή με τον πολιτισμό τις μέρες του αυτοπεριορισμού.

10 παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής τον Απρίλιο δωρεάν στις οθόνες σας #εικονικεςπρεμιέρεςΕΛΣ

Αναλυτικά το πρόγραμμα των παραστάσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που θα προβληθούν δωρεάν τον Απρίλιο      

Σχετικα
Όλα όσα θα δούμε αυτή την εβδομάδα στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση
Όλα όσα θα δούμε αυτή την εβδομάδα στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση

Όπερα 
Κάρμεν – Ζωρζ Μπιζέ 
Θα μεταδοθεί από την Ε.Ρ.Τ.2 το Σάββατο 11 Απριλίου 2020 στις 23.15 
Παράλληλη μετάδοση στο Web TV της Ε.Ρ.Τ. και στη Facebook page της Ε.Λ.Σ.  
Μαγνητοσκοπήθηκε στις 31 Ιουλίου 2018 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού 
Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός / Σκηνοθεσία Στήβεν Λάνγκριτζ 
Με την Ανίτα Ρατσβελισβίλι στον ρόλο του τίτλου 
Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία, Μονωδούς και την Παιδική Χορωδία της Ε.Λ.Σ. στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής 

Με μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του ρεπερτορίου –σύμβολο του έρωτα και της ελευθερίας– εγκαινιάζει η Ε.Λ.Σ. τον κύκλο των μαγνητοσκοπημένων μεταδόσεών της από τη Δημόσια Τηλεόραση. Η «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ εξακολουθεί να προκαλεί σήμερα όπως και όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, πριν από 145 χρόνια στο Παρίσι. Η Κάρμεν υπερασπίζεται την ελευθερία της και το δικαίωμα να επιλέγει η ίδια ερωτικούς συντρόφους, όχι να την επιλέγουν αυτοί. Αποτελεί απειλή για κοινωνίες ανδροκρατούμενες και πατριαρχικές. Οι επιλογές της απειλούν τα θεμέλιά τους. Μόνη λύση η εξόντωσή της. Την αναλαμβάνει ο ερωτευμένος και «προδομένος» Δον Χοσέ. 

Ο σκηνοθέτης Στήβεν Λάνγκριτζ τοποθέτησε την ιστορία της Κάρμεν στη σημερινή Ευρώπη των κλειστών συνόρων και της φτώχειας. Η Εθνική Λυρική Σκηνή έφερε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την κορυφαία μεσόφωνο της εποχής μας Ανίτα Ρατσβελισβίλι. Με μια μορφή επιβλητική, δυναμική, άγρια, με μια φωνή εντυπωσιακής ποιότητας και όγκου, η Ρατσβελισβίλι μοιάζει να είναι η προσωπικότητα για την οποία γράφτηκε ο ρόλος αυτός. Μαζί της σπουδαίοι πρωταγωνιστές, όπως ο Πάβελ Τσέρνοχ, ο Διονύσης Σούρμπης, η Μαρία Μητσοπούλου κ.ά. 

Σχετικα
Πόσο εύκολο είναι να μεγαλώνεις έναν ποδοσφαιριστή «παιδί-θαύμα»;
Πόσο εύκολο είναι να μεγαλώνεις έναν ποδοσφαιριστή «παιδί-θαύμα»;

Συναυλία 
Ρεσιτάλ Δημήτρη Πλατανιά 
Θα μεταδοθεί από την ιστοσελίδα της ΕΛΣ τη Μ. Δευτέρα 13 Απριλίου 2020 στις 20.00 και θα παραμείνει στη σελίδα για 30 ώρες. Παράλληλη μετάδοση στη Facebook page της Ε.Λ.Σ.  
Μαγνητοσκοπήθηκε στις 18 Απριλίου 2019 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος – Ε.Λ.Σ. στο Κ.Π.Ι.Σ.Ν. 

Στο πρώτο του ρεσιτάλ στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κ.Π.Ι.Σ.Ν., ο Δημήτρης Πλατανιάς αναμετρήθηκε με δημοφιλείς άριες από όπερες των Μότσαρτ, Ροσσίνι, Βάγκνερ, Βέρντι, Τζορντάνο, Μασνέ και τραγούδια των Βέρντι, Τόστι, Σαμάρα. Με συνοδεία στο πιάνο τη Σοφία Ταμβακοπούλου, ο Δημήτρης Πλατανιάς εντυπωσίασε το κοινό με τις μοναδικές του ερμηνείες. 

Μπαλέτο 
Η λίμνη των κύκνωνΚωνσταντίνος Ρήγος / Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι
 
Θα μεταδοθεί από την ιστοσελίδα της ΕΛΣ τη Μ. Τετάρτη 15 Απριλίου 2020 στις 20.00 και θα παραμείνει στη σελίδα για 30 ώρες. Παράλληλη μετάδοση στη Facebook page της Ε.Λ.Σ.  
Μαγνητοσκοπήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2018 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος – Ε.Λ.Σ. στο Κ.Π.Ι.Σ.Ν. 
Μουσική διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης / Χορογραφία Κωνσταντίνος Ρήγος 
Με την Ορχήστρα, τους Α΄ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής 

Η «Λίμνη των κύκνων» του Τσαϊκόφσκι διαχρονικά συναρπάζει και συγκινεί το κοινό, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί πρόκληση στην καριέρα των χορευτών αφού οι δεξιοτεχνικές ικανότητες και ο λυρισμός που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη ερμηνεία του έργου υπερβαίνουν σχεδόν τα ανθρώπινα όρια. Παράλληλα, πρόκειται και για ένα μουσικό έργο μεγάλων ερμηνευτικών απαιτήσεων. 

H παραγωγή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2018 σε χορογραφία του Διευθυντή Μπαλέτου Κωνσταντίνου Ρήγου αντιπαραθέτει εκτενή κομμάτια της πρωτότυπης χορογραφίας του μπαλέτου των Πετιπά / Ιβάνοφ με μια νέα χορογραφική ματιά, επιχειρώντας να θέσει ερωτήματα, αλλά και να αναζητήσει απαντήσεις για το πώς μπορούν να «ξαναδιαβαστούν» σήμερα τα μεγάλα έργα του ρεπερτορίου του κλασικού χορού. Ο Ρήγος υπέγραψε μια μεταμοντέρνα ανάγνωση και μετέτρεψε το κλασικό μπαλέτο σε κάτι που θα μπορούσε να ονομαστεί «μετακλασικό», αφού συνδιαλέγεται και επαναπλαισιώνει το πρωτότυπο, δημιουργώντας ένα νέο έργο. 

Το βλέμμα του Ζήγκφρηντ είναι ο κύριος φορέας της αφήγησης. Δικές του φαντασιακές προβολές είναι ο λευκός και ο μαύρος κύκνος, τους οποίους καλείται να κυνηγήσει και να σκοτώσει: καθώς δεν είναι παρά κομμάτια του εαυτού του, το βέλος του τόξου του θα βρει τελικά και τον ίδιο. 

Οπερέτα 
Η νυχτερίδα – Γιόχαν Στράους ο νεότερος 
Θα μεταδοθεί από την ιστοσελίδα της ΕΛΣ τη Δευτέρα 20 Απριλίου 2020 στις 20.00 και θα παραμείνει στη σελίδα για 30 ώρες. Παράλληλη μετάδοση στη Facebook page της Ε.Λ.Σ.  
Μαγνητοσκοπήθηκε στις 5 Μαρτίου 2020 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος – Ε.Λ.Σ. στο Κ.Π.Ι.Σ.Ν. 
Μουσική διεύθυνση Γιώργος Ζιάβρας / Σκηνοθεσία Αλέξανδρος Ευκλείδης 
Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία, Μονωδούς και σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Ε.Λ.Σ. 

H «Νυχτερίδα» του Γιόχαν Στράους του νεότερου είναι το έργο με το οποίο εορτάστηκε στις 5 Μαρτίου 2020 η επέτειος των 80 χρόνων λειτουργίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς η διάσημη οπερέτα είναι το πρώτο έργο με το οποίο ξεκίνησε τις δραστηριότητές του το μοναδικό ελληνικό λυρικό θέατρο στις 5 Μαρτίου 1940. 

Στο έργο όλα ξεκινούν από φάρσα που είχε γίνει στο παρελθόν: μετά από αποκριάτικο χορό ο Δρ Φάλκε βρέθηκε να τριγυρνά στους δρόμους, μέρα μεσημέρι, μασκαρεμένος με κοστούμι νυχτερίδας. Υπεύθυνος ήταν ο Γκάμπριελ φον Άιζενσταϊν, στον οποίο ο Φάλκε αποφασίζει να ανταποδώσει τα ίσα κατά τη διάρκεια χορού που παραθέτει ο Ρώσος πρίγκιπας Ορλόφσκι. Άφθονη σαμπάνια και μάσκες φροντίζουν για κέφι, παρασύροντας τους πρωταγωνιστές σε σειρά παρεξηγήσεων. Για διαφορετικούς λόγους όλοι καταλήγουν στη φυλακή, όπου τελικά αποκαλύπτεται η πραγματικότητα. 

Παρά το γεγονός ότι η «Νυχτερίδα» θεωρείται η αντιπροσωπευτικότερη και διασημότερη βιεννέζικη οπερέτα, υπερβαίνει τα στερεότυπα του είδους, δηλαδή δεν αποτελεί ακόμα μια συρραφή από βαλς, μαζούρκες και πόλκες –τις οποίες μάλιστα ο Στράους έγραφε με χαρακτηριστική άνεση–, αλλά κατόρθωσε να αναπτύξει δομές ικανές να στηρίξουν μια κωμική όπερα. Στην ιδιαιτέρως επιτυχημένη παραγωγή, η σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη μεταφέρει τη δράση του έργου στα αστικά σαλόνια της Αθήνας και στις καμπάνες του Αστέρα Βουλιαγμένης, κατά τη δεκαετία του ’60. 

Τη «Νυχτερίδα» διευθύνει ο ανερχόμενος μαέστρος Γιώργος Ζιάβρας, ενώ στους βασικούς ρόλους θα απολαύσουμε τους Δημήτρη Πακσόγλου, Ελένη Καλένος, Άρτεμη Μπόγρη, Βασιλική Καραγιάννη, Βασίλη Καβάγια, Γιάννη Σελητσανιώτη κ.ά. 

Μπαρόκ όπερα 
Η βασίλισσα των ξωτικών – Χένρυ Πέρσελ 

Θα μεταδοθεί από το την ιστοσελίδα της ΕΛΣ την Τετάρτη 22 Απριλίου 2020 στις 20.00 και θα παραμείνει στη σελίδα για 30 ώρες. Παράλληλη μετάδοση στη Facebook page της Ε.Λ.Σ.  
Μαγνητοσκοπήθηκε στις 12 Μαΐου 2018 στην Εναλλακτική Σκηνή της Ε.Λ.Σ. στο Κ.Π.Ι.Σ.Ν. 
Μουσική διεύθυνση Μάρκελλος Χρυσικόπουλος / Σκηνοθεσία Γιάννης Σκουρλέτης / bijoux de kant / Με τη συμμετοχή του Συνόλου Παλαιάς Μουσικής Latinitas Nostra, της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων και Μονωδών της Ε.Λ.Σ. 

Η αριστουργηματική όπερα «Η βασίλισσα των ξωτικών» του Χένρυ Πέρσελ, σε μουσική διεύθυνση Μάρκελλου Χρυσικόπουλου και σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη / bijoux de kant απέσπασε ενθουσιώδη σχόλια από κοινό και κριτικούς σε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Εναλλακτικής Σκηνής της Ε.Λ.Σ. (Απρίλιος-Μάιος 2018). 

Στην παράσταση η δράση μεταφέρεται στα δάση της Αρκαδίας, ενώ πρωταγωνιστές είναι δύο ερωτευμένοι νέοι, η Δάφνη και ο Απόλλωνας. Μαζί θα χαθούν μια νύχτα στο δάσος, όπου θα παρασυρθούν σε μυστηριακές τελετουργίες, προκειμένου τελικά να οδηγηθούν σε μεγαλειώδη ένωση. Ο Γιάννης Σκουρλέτης και η ομάδα bijoux de kant δημιούργησαν ένα μαγευτικό εικαστικό σύμπαν με παλαιούς ήχους και νέα ενδύματα που μεταφέρει το κοινό στην Αρκαδία των ανεκπλήρωτων επιθυμιών. 

Animated όπερα για παιδιά και νέους 
Το αηδόνι του αυτοκράτοραΛένα Πλάτωνος 

Θα μεταδοθεί από την ιστοσελίδα της ΕΛΣ την Παρασκευή 24 Απριλίου 2020 στις 20.00 και θα παραμείνει στη σελίδα για 30 ώρες. Παράλληλη μετάδοση στη Facebook page της Ε.Λ.Σ.  
Μαγνητοσκοπήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2019 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος –Ε.Λ.Σ. στο Κ.Π.Ι.Σ.Ν. 
Λιμπρέτο Γιώργος Βολουδάκης / Σκηνοθεσία Κατερίνα Πετσατώδη
 

Ένα μοναδικό έργο της Λένας Πλάτωνος πάνω στο ομώνυμο παραμύθι του Άντερσεν έγινε animated όπερα από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Η Λένα Πλάτωνος, το έργο της οποίας έχει συνδεθεί με τον κόσμο των παιδιών μέσα από τη θρυλική «Λιλιπούπολη», έγραψε το «Αηδόνι του αυτοκράτορα» σαν μια μελωδική παραβολή για τη άνιση σχέση την τεχνολογίας με τον άνθρωπο. Πρόκειται για ένα έργο σπάνιας ομορφιάς και ευαισθησίας σε μια εντυπωσιακή παραγωγή, όπου η όπερα γίνεται προσβάσιμη στα παιδιά μέσω του animation, δημιουργώντας έναν καινούριο, μαγικό, αλλά και συναρπαστικό κόσμο. Το σύγχρονο μήνυμα του έργου, η συνύπαρξη αναλογικής και ηλεκτρονικής μουσικής, φυσικού και τεχνητού ήχου, η ευρηματική χρήση του animation και της live performance, οι μελωδικές γραμμές της Λένας Πλάτωνος και η δεξιοτεχνική φωνητική γραφή καθιστούν το Αηδόνι του αυτοκράτορα μια ιδεώδη γνωριμία των παιδιών με τον μαγικό κόσμο της λυρικής τέχνης. 

Όπερα 
Ναμπούκκο – Τζουζέππε Βέρντι 
Θα μεταδοθεί από την Ε.Ρ.Τ.2 το Σάββατο 25 Απριλίου 2020 στις 23.15 . Παράλληλη μετάδοση στο Web TV της Ε.Ρ.Τ. και στη Facebook page της Ε.Λ.Σ.  
Μαγνητοσκοπήθηκε στις 6 Ιουνίου 2018 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού 
Μουσική διεύθυνση Φιλίπ Ωγκέν / Σκηνοθεσία Λέο Μουσκάτο 
Με τον Δημήτρη Πλατανιά στον ρόλο του τίτλου 
Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της Ε.Λ.Σ. 

Ο «Ναμπούκκο» θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες όπερες του Τζουζέππε Βέρντι. Σε προσωπικό επίπεδο ανέδειξε τον Βέρντι ως τον σημαντικότερο Ιταλό συνθέτη του 19ου αιώνα, ενώ σε συλλογικό επίπεδο μετατράπηκε σε σύμβολο του αγώνα για την ενοποίηση της Ιταλίας. Η υπόθεση αφορά την αιχμαλωσία των Εβραίων από τον βασιλιά της Βαβυλώνας Ναβουχοδονόσορα. Όταν, στην αλαζονεία του, εκείνος ζητά απ’ όλους να τον προσκυνήσουν ως θεό, τον πλήττει κεραυνός. Όταν αναγνωρίζει ως μόνο αληθινό θεό τον Ιεχωβά, βρίσκει πάλι τα λογικά του, απελευθερώνει τους Εβραίους και συναινεί στη σχέση της πραγματικής κόρης του, της Φενένας, με τον Ισμαήλ, ανιψιό του βασιλιά της Ιερουσαλήμ. Στον Ιεχωβά στρέφεται στο τέλος και η Αμπιγκαΐλε, που σφετερίστηκε την εξουσία του Ναμπούκκο. Η όπερα είναι διάσημη, μεταξύ άλλων, για το περίφημο χορωδιακό των Εβραίων σκλάβων, το οποίο επέχει θέση εθνικού ύμνου για τους Ιταλούς, καθώς εξέφρασε το συλλογικό αίσθημα ενάντια στον Αυστριακό κατακτητή. 

Στην παραγωγή της Ε.Λ.Σ., σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου Ιταλού σκηνοθέτη Λέο Μουσκάτο, «η τραγωδία των Εβραίων που απελάθηκαν και υποδουλώθηκαν αφενός θυμίζει την τραγωδία των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, αφετέρου μοιάζει πολύ με τα βασανιστήρια που υιοθετήθηκαν στα σύγχρονα στρατόπεδα κράτησης, όπως στο Γκουαντάναμο», όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης στο σημείωμά του. 

Τον ρόλο του τίτλου ερμήνευσε ο διάσημος Έλληνας βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς, ο οποίος έχει διαπρέψει ως Ναμπούκκο σε μεγάλες σκηνές σε όλο τον κόσμο. Μαζί του οι Σάε-Κιουνγκ Ριμ, Ρικκάρντο Τζανελλάτο, Έλενα Κασσιάν κ.ά. Τη μουσική διεύθυνση υπογράφει ο Γάλλος αρχιμουσικός Φιλίπ Ωγκέν. 

Οπερέτα 
Ο μικάδος – Γκίλμπερτ και Σάλλιβαν 
Θα μεταδοθεί από την ιστοσελίδα της ΕΛΣ την Κυριακή 26 Απριλίου 2020 στις 20.00 και θα παραμείνει στη σελίδα για 30 ώρες. Παράλληλη μετάδοση στη Facebook page της Ε.Λ.Σ. Μαγνητοσκοπήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2017 στην Εναλλακτική Σκηνή της Ε.Λ.Σ. στο Κ.Π.Ι.Σ.Ν. 
Μουσική διεύθυνση – Ενορχήστρωση Μιχάλης Παπαπέτρου / Σκηνοθεσία Ακύλλας Καραζήσης / Με τη συμμετοχή εξαμελούς ενόργανου συνόλου και Μονωδων της Ε.Λ.Σ. 

Τον Δεκέμβριο του 2018, τα ερωτικά φλερτ στην Εναλλακτική Σκηνή της Ε.Λ.Σ. κόπηκαν… σπαθί! Για μια σειρά οκτώ παραστάσεων, η κωμική όπερα «Ο μικάδος» των Γκίλμπερτ και Σάλλιβαν, προπατόρων των Monty Python και των αδελφών Μαρξ, ενθουσίασε κοινό και κριτικούς σε μια άκρως επιτυχημένη παραγωγή με άφθονο γέλιο. Οι δημιουργοί του Μικάδου Ουίλλιαμ Σβενκ Γκίλμπερτ και Άρθουρ Σάλλιβαν εμπνέονται από την ατμοσφαιρική Άπω Ανατολή για να συνθέσουν μια κοφτερή σάτιρα των κοινωνικοπολιτικών ηθών του 19ου αιώνα. Στη μαγική πολιτεία του Τιτιπού, όπου ο Μεγάλος Αυτοκράτορας (Μικάδος) είχε απαγορεύσει το κόρτε, οι ερωτύλοι ράφτες γίνονταν δήμιοι για να μην αποκεφαλίσουν… τον εαυτό τους, οι βουλευτές αυτοανακηρύσσονταν σε «άρχοντες των πάντων» και τα απαγορευμένα φλερτ ανθίζουν στις πιο απίθανες εκδοχές. Μια συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής με την Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή. Η μουσική διεύθυνση και ενορχήστρωση ανήκει στον Μιχάλη Παπαπέτρου, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ακύλλας Καραζήσης. 

Οπερέτα 
Σατανερί – Θεόφραστος Σακελλαρίδης 
Θα μεταδοθεί από την ιστοσελίδα της ΕΛΣ την Τρίτη 28 Απριλίου 2020 στις 20.00 και θα παραμείνει στη σελίδα για 30 ώρες. Παράλληλη μετάδοση στη Facebook page της Ε.Λ.Σ. Μαγνητοσκοπήθηκε στις 19 Μαΐου 2019 στην Εναλλακτική Σκηνή της Ε.Λ.Σ. στο Κ.Π.Ι.Σ.Ν. 
Μουσική διεύθυνση – Αποκατάσταση μουσικού υλικού Χαράλαμπος Γωγιός / Σκηνοθεσία Αλέξανδρος Ευκλείδης, Δημήτρης Δημόπουλος / Με το φωνητικό σύνολο chórεs, 18μελές μουσικό σύνολο και Μονωδούς της Ε.Λ.Σ. 

Το καυστικό χιούμορ του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, δημιουργού του Βαφτιστικού, της δημοφιλέστερης ελληνικής οπερέτας, δεν χαρίζεται σε κανέναν! Κάτι σαν διεστραμμένη διασκευή του Φάουστ από την ανάποδη, η οπερέτα «Σατανερί» είναι ένα ηθοπλαστικό έργο που εξαίρει ανερυθρίαστα την… υπεροχή της κόλασης έναντι του παραδείσου και προκρίνει, εξίσου τολμηρά και ειρωνικά με το Μαχαγκόννυ, τα οφέλη της σύγχρονης ανηθικότητας έναντι της παραδοσιακής ηθικής! Ο Σακελλαρίδης αναμειγνύει ρομαντικές άριες με δημοτικά, ρεμπέτικα, μπλουζ και φοξ τροτ και σατιρίζει την ελληνική ατιμωρησία μέσα από την ιστορία του Ανδρέα, ενός κακομοίρη «πωλούντος επί πιστώσει», που, στο αιώνιο σταυροδρόμι της αρετής και της κακίας, επιλέγει τον δεύτερο δρόμο, κατόπιν προσωπικής ξενάγησης στον άλλο κόσμο από… τον ίδιο τον Σατανά! Η παράσταση, σε μουσική διεύθυνση Χαράλαμπου Γωγιού και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη και Δημήτρη Δημόπουλου, αποκατέστησε για πρώτη φορά την αυθεντική ενορχήστρωση του 1930. 

Όπερα για παιδιά και νέους 
Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς – Θοδωρής Αμπαζής 

Θα μεταδοθεί από την ιστοσελίδα της ΕΛΣ την Πέμπτη 30 Απριλίου 2020 στις 20.00 και θα παραμείνει στη σελίδα για 30 ώρες. Παράλληλη μετάδοση στη Facebook page της Ε.Λ.Σ.  
Μαγνητοσκοπήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2017 στην Εναλλακτική Σκηνή της Ε.Λ.Σ. στο Κ.Π.Ι.Σ.Ν. 
Μουσική σύνθεση – Σκηνοθεσία Θοδωρής Αμπαζής / Μουσική διεύθυνση Μιχάλης Παπαπέτρου / Με τη συμμετοχή εξαμελούς ενόργανου συνόλου και Μονωδών της Ε.Λ.Σ.
 

Ένα συναρπαστικό μουσικό παραμύθι με υπέροχες μελωδίες, πολύχρωμα σκηνικά, εντυπωσιακά κοστούμια και γερές δόσεις χιούμορ σε μια παραγωγή υψηλών προδιαγραφών. Βασισμένο σε γνωστό ρωσικό παραμύθι, στο οποίο βασίστηκε και το διάσημο μπαλέτο του Ίγκορ Στραβίνσκι, «Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς», η πρώτη παραγγελία όπερας για παιδιά και νέους της Εναλλακτικής Σκηνής της Ε.Λ.Σ., εξιστορεί το ταξίδι του πρίγκιπα Ιβάν στο Μαύρο Δάσος του Μάγου Βασιλιά Κοσέι. Με τη βοήθεια του Λύκου Βολκ αναζητά το χρυσό Πουλί της Φωτιάς για να αποδείξει στον πατέρα του ότι αξίζει να γίνει ο επόμενος τσάρος. 

Η όπερα για παιδιά και νέους «Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς» του συνθέτη και σκηνοθέτη Θοδωρή Αμπαζή σε λιμπρέτο Σοφιάννας Θεοφάνους μάγεψε μικρούς και μεγάλους όταν παρουσιάστηκε στην Εναλλακτική Σκηνή της Ε.Λ.Σ. σε μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων (Οκτώβριος 2017 – Ιανουάριος 2018) και αποτέλεσε για τους λιλιπούτειους θεατές μια ιδεώδη εισαγωγή στον υπέροχο κόσμο της όπερας. 

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5