Visual Browsing

Ειρήνη Αναγνωστοπούλου, χωράει ένας «Ελέφαντας στο δωμάτιο»;

Η Ειρήνη Αναγνωστοπούλου και «Ένας ελέφαντας στο δωμάτιο» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Η ηθοποιός και συγγραφέας της παιδικής παράστασης της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής μιλά στην Athens Voice
  • A-
  • A+
0
Η Ειρήνη Αναγνωστοπούλου γράφει και παίζει στην παιδική παράσταση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών «Ένας Ελέφαντας στο Δωμάτιο

Ζωντανή μουσική. Παιδικά γέλια. Και καλές ενήλικες σκέψεις για το μέλλον. Η Ειρήνη Αναγνωστοπούλου έγραψε ένα θέατρο δωματίου για όλους εμάς που βλέπουμε έναν «Ελέφαντα στο Δωμάτιο» και δεν ξέρουμε πώς «να παίξουμε» μαζί του. Έτσι λοιπόν και εμείς αποφασίσαμε να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε για αυτό το παιχνίδι που δεν έχει ηλικία. Και δεν πρέπει να έχει.

Πώς να κρυφτείς από τα παιδιά και πώς να παίξεις
«Ανεξαρτήτως ηλικίας, έρχεται ο άλλος στο θέατρο, πληρώνει το εισιτήριο του, αφιερώνει χρόνο από τη ζωή του σε αυτό που του έχεις ετοιμάσει. Κάθε κοινό είναι κατά βάθος απαιτητικό. Απλά το ενήλικο κοινό αυτολογοκρίνεται ως προς τις αντιδράσεις. Τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν από τέτοια. Χαίρονται; Θα στο δείξουν γενναιόδωρα. Βαριούνται; Θα χασμουρηθούν απροκάλυπτα. Φοβήθηκαν; Θα κλάψουν. Δεν τους είπες την αλήθεια; Θα σου το φωνάξουν. Τους άρεσε το τραγούδι; Σηκώνονται πάνω και χορεύουν. Συμμετέχουν χωρίς τσιγκουνιά και αυτό κάνει την εμπειρία μοναδική. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον αν σε μια παράσταση και οι ενήλικες άφηναν τον εαυτό τους τόσο ελεύθερο! Σήμερα ένας μικρούλης, μέσα στη χαρά του, μπήκε κυριολεκτικά στο έργο! Ανέβηκε πάνω στη σκηνή κανονικά για να βοηθήσει τον ήρωα και ξαφνικά βρέθηκα ως μαμά επι σκηνής με…δυο παιδιά!»

Οι δυσκολίες μιας παράστασης
«Δεν υπάρχει παράσταση που να είναι εύκολη, αλλά δεν είναι και αυτό το ζητούμενο! Κάθε παράσταση έχει τις δικές της δυσκολίες μιλώντας για το τεχνικό κομμάτι. Σε μια παράσταση για παιδιά έρχεσαι αντιμέτωπος με το πολύ εκφραστικό κοινό και αυτό μπορεί να έχει απαιτητικές στιγμές. Από την άλλη όμως, σου δίνει και μεγάλη ώθηση: η έντονη ανταλλαγή είναι τροφή για τον ηθοποιό. Επίσης η πρωινή ώρα για κάποιους έχει μια δυσκολία, αλλά νομίζω ότι μόλις ξεκινήσει η παράσταση όλα αυτά ξεχνιούνται, ανεβαίνεις στο κύμα και πας».

Η Ειρήνη Αναγνωστοπούλου γράφει και σκηνοθετεί την παράσταση «Ένας ελέφαντας στο δωμάτιο» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Σχετικα
Η Ελπίδα Σταθάτου, ο «Στεγόσαυρος» και οι διατροφικές διαταραχές
Η Ελπίδα Σταθάτου, ο «Στεγόσαυρος» και οι διατροφικές διαταραχές

Το κοινό φεύγοντας
«Να πάρει καταρχάς ένα βίωμα. Ότι μετείχε σε κάτι. Χαίρομαι όταν φεύγουν γεμάτοι χαρά. Χαίρομαι και όταν συγκινούνται. Τα παιδιά απορροφούν πολλά από το θέατρο αλλά είναι υποσυνείδητη η ανταλλαγή. Θα ήθελα να πάρουν εικόνες και μια αισθητική καλλιέργεια. Επίσης το οτι είναι οκ να έχεις έναν φανταστικό φίλο! Οι μεγάλοι από το έργο θα μου άρεσε να πάρουν μια υπενθύμιση: να μην ξεχνούν να χαίρονται, να μην ξεχνούν τα παίζουν. Να βλέπουν τον κόσμο για λίγο μέσα από τα μάτια των παιδιών τους. Ίσως τότε να τον φροντίσουν και λίγο περισσότερο».

Το θέατρο σε εξέλιξη
«Παρά τις δυσκολίες των καιρών το θέατρο προχωράει και θα προχωράει πάντα. Δεν διαχωρίζω τα είδη, παιδικό και ενήλικο. Εξέλιξη υπάρχει έτσι κι αλλιώς όσο αναζητάς τρόπους να πεις μια ιστορία. Χωρίς να έχω δει όσες παραστάσεις ήθελα τα τελευταία δυο χρόνια, η αίσθηση που μου έχουν αφήσει όσα έχω δει είναι η επιστροφή στην απλότητα και μια προσπάθεια αφαίρεσης προς χάριν της αφήγησης. Μιλώντας για το θέατρο που απευθύνεται σε παιδιά, μου αρέσει που βλέπω να φεύγει το πολύ βολάν και το χρυσό περιτύλιγμα και που το ενδιαφέρον των δημιουργών εστιάζει στην αμεσότητα και σε ένα πιο ειλικρινές εδώ και τώρα».

Η Ειρήνη Αναγνωστοπούλου γράφει και σκηνοθετεί την παράσταση «Ένας ελέφαντας στο δωμάτιο» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Σχετικα
Έλιο Τζερμάνο: «Ας ξαναβρούμε την ανθρωπιά μας»
Έλιο Τζερμάνο: «Ας ξαναβρούμε την ανθρωπιά μας»

Η μνήμη και η Ειρήνη Αναγνωστοπούλου
«Αν με ρωτάς αν θυμάμαι τι έκανα προχθές το απόγευμα… τότε θα σου πω ότι η σχέση μου με τη μνήμη δεν είναι καλή. Τα τελευταία χρόνια όμως την περιτριγυρίζω τη μνήμη συγγραφικά. Ας πούμε ότι ο “Ελέφαντας” ξεκίνησε από μια επίμονη προσωπική ερώτηση: που πηγαίνουν όλα εκείνα που ξεχνάμε. Μέσα στην τελευταία διετία έχω γράψει και ένα έργο για ενήλικες Το “Κήτος”, το οποίο θα είναι και η επόμενη παραγωγή της ομάδας ΕΑΝ και έχει να κάνει με τη συλλογική μνήμη. Στον Ελέφαντα οι αναμνήσεις μας βρίσκονται σε μια θάλασσα, στο Κήτος έχει στερέψει πια αυτή η θάλασσα. Όπως και να χει, απ΄ό,τι φαινεται, η φαντασία μου ταυτίζει τη μνήμη με πλάσματα μεγάλα και βαριά!»

Αγαπημένος παιδικός ήρωας
«Αν σου πω τώρα οτι δεν θυμάμαι! Αγαπούσα τη Μαφάλντα από μικρή, αλλά η Μαφάλντα είναι αντιήρωας. Μου άρεσε και ο Νιλς Χολγκερσεν- αλλα δεν νομίζω οτι ταυτιζόμουν με την προσωπικότητά του. Μάλλον μου άρεσε η αίσθηση της πτήσης, που ανέβαινε σε αυτές τις χήνες και έφευγε μακριά».

Οι γονείς των παιδιών που βλέπουν το «Ένας Ελέφαντας στο Δωμάτιο»
«Οι γονείς φεύγουν συχνά πολύ συγκινημένοι από την παράσταση. Λέω μέσα μου: αν το παιδί γελά και ο γονιός δακρύζει καλά τα πήγαμε… Τους συγκινεί νομίζω το νοσταλγικό κομμάτι της παράστασης, αυτό που έχει να κάνει με τις αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας αλλά και η γλυκόπικρη αίσθηση αποχωρισμού της δικής τους παιδικότητας. Ταυτίζονται επίσης με τον ρόλο της μαμάς του έργου, που είναι σε ένα ασταμάτητο τρέξιμο για να προλάβει τη ζωή και ασχολείται όλο με τα μικρά προβλήματά της, χάνοντας τα μεγάλα πράγματα που βρίσκονται μπροστά της. Γενικά, μικροί και μεγάλοι συμπαθούν πολύ τον Σωκράτη, τον Ελέφαντα που μπήκε στο Δωμάτιο. Κι αυτό σημαίνει ότι τον έχουν εν τέλει δει»

Η Ειρήνη Αναγνωστοπούλου γράφει και σκηνοθετεί την παράσταση «Ένας ελέφαντας στο δωμάτιο» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η θεατρική ομάδα «ΕΑΝ»
«Μέσα στο 2019 ιδρύσαμε με τον συνάδελφο και φίλο Θανάση Ακοκκαλίδη την ομάδα ΕΑΝ, δίνοντας έτσι και επίσημα μορφή σε μια ήδη υπάρχουσα συνεργασία και στην κοινή μας επιθυμία να φτιάχνουμε μαζί παραστάσεις. Πέρυσι και πρόπερσι έγινε ο Pessoa, μια παράσταση σε σύλληψη και σκηνοθεσία του Θανάση Ακοκκαλίδη, στην οποία βοήθησα κι εγώ δραματουργικά. Το επόμενο έργο που ετοιμάζουμε, όπως ανέφερα και πριν, είναι “Το Κήτος”. Προς το παρόν, λοιπόν οραματίζομαι το συγκεκριμένο ανέβασμα. Αλλά τα σχέδια δε σταματούν. Όρεξη να έχουμε και φυσικά να βρίσκουμε και τον τρόπο να τα υλοποιούμε».


Info
«Ένας Ελέφαντας στο Δωμάτιο», κάθε Κυριακή ως 12 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στο City Guide της ATHENS VOICE

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5