Θεατρο - Οπερα

Σατανερί: 7 λόγοι για να σας πάρει ο... διάολος!

Ο Δημήτρης Δημόπουλος αναλύει την οπερέτα Σατανερί του 1930 που ανεβαίνει στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σατανερί
Σατανερί

Ο Δημήτρης Δημόπουλος συν-σκηνοθετεί την Σατανερί μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ Αλέξανδρο Ευκλείδη μας δίνει 7 λόγους για να δει κανείς τη σατανικά ξεκαρδιστική οπερέτα

Ο stand-up κωμικός και λιμπρετίστας Δημήτρης Δημόπουλος που συν-σκηνοθετεί την Σατανερί μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ Αλέξανδρο Ευκλείδη δίνει 7 λόγους για να δει κανείς την οπερέτα και τον πάρει ο διάολος από τα γέλια! 

Η γραμμένη το 1930 οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, δημιουργού της δημοφιλέστερης ελληνικής οπερέτας όλων των εποχών Ο βαφτιστικός, εγκαινιάζει στις 17, 18 και 19 Μαΐου 2019 τον τρίτο κύκλο των Ημερών Μουσικού Θεάτρου 2019 της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που φέτος εστιάζουν σε θησαυρούς του ελληνικού ελαφρού μουσικού θεάτρου.

Δημήτρης Δημόπουλος

1. Το χιούμορ: το έργο έχει τόσες αστείες στιγμές, από βιτριολικές ατάκες μέχρι καυστικούς σχολιασμούς και από παράλογες καταστάσεις μέχρι μπαλαφαρτζίδικα συμβάντα.

2. Η μουσική: είναι απίστευτο πόσο συγχρονισμένο είναι το έργο του Σακελλαρίδη με τα όσα συμβαίνουν την ίδια περίοδο στο ελαφρύ μουσικό θέατρο της εποχής του, τόσο στην Ευρώπη όσο και στο Μπρόντγουεϊ: τζαζ, τανγκό, ύμνοι, αλλά και λαϊκότροπα τραγούδια που θα μπορούσαμε κάλλιστα να τραγουδάμε σε γλέντια!

Σατανερί
© Α. Σιμόπουλος

3. Ο θίασος: λυρικοί τραγουδιστές, μιουζικαλίστες, ηθοποιοί, όλοι μαζί σε έναν θίασο που εξυπηρετεί απόλυτα αυτό το τόσο πολυμορφικό έργο, παρέα με το φωνητικό σύνολο chórεs της Μαρίνας Σάττι. 

4. Η ορχήστρα: για πρώτη φορά από το πρώτο του ανέβασμα, το έργο θα παρουσιαστεί με την αυθεντική ενορχήστρωση από μια 18μελή ορχήστρα.

5. Ο Σατανάς: αντιγράφουμε ακριβώς από το κείμενο την παράσταση την απάντηση του ίδιου στο ερώτημα αν είναι άντρας ή γυναίκα: «Γυναίκα. Στη σατανική κοσμογονία, το θηλυκόν είναι επικρατέστερον του αρσενικού».

Σατανερί
© Α. Σιμόπουλος

6. Ο Παράδεισος: η εικόνα του παραδείσου που σκιαγραφεί το έργο απέχει πολύ από αυτό που φανταζόμαστε όλοι, όμως βλέποντας την καταλαβαίνουμε πως μάλλον είναι πιο αντιπροσωπευτική απόδοση του τι σημαίνει κανείς να είναι ηθικός και άμεμπτος στους αιώνας των αιώνων...

7. Οι Ημέρες Μουσικού Θεάτρου: η Σατανερί είναι η εναρκτήρια παραγωγή στις φετινές Ημέρες Μουσικού Θεάτρου που έχουν θεματικό άξονα το ελαφρύ μουσικό θέατρο στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα έργα του είδους ανεβαίνουν στις ελληνικές σκηνές, γνωστές οπερέτες, ξένα αλλά και ελληνικά μιούζικαλ. Η Σατανερί (1930), η Πρώτη Αγάπη (1929) και Η πριγκίπισσα της Σάσσωνος (1915), των Σακελλαρίδη, Χατζηαποστόλου και Σαμάρα αντίστοιχα, είναι τα τρία έργα που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο αυτό. Οι παραστάσεις αυτές θα είναι μια πρώτης τάξης (και μάλλον μοναδική) ευκαιρία να ακουστούν επί σκηνής αυτά τα σπάνια έργα που αποδεικνύουν πόσο ζωντανό υπήρξε από παλιότερα το μουσικό θέατρο στη χώρα μας.

1x4a5321.jpg

Δείτε όλες τις πληροφορίες στο City Guide της Αthens Voice

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ