Θεατρο - Οπερα

Ο Γιάννης Στάνκογλου μιλάει για το ρόλο του στο «Είμαι ένας άλλος»

Aποτίει φόρο τιμής στη φιλοσοφία και τη ζωή του Ρεμπό

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 455
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
52161-115361.jpg

Ο Γιάννης Στάνκογλου σε μια συνέντευξη για το ρόλο του ως Ρεμπό

To «Είμαι ένας άλλος» του Μίκαελ Αζάρ αποτίει φόρο τιμής στη φιλοσοφία και τη ζωή του Ρεμπό. Όλα όσα απασχόλησαν τον Ρεμπό, ο θάνατος, η οικογένεια, η μητέρα, ο θεός, η ελευθερία της σκέψης και του πνεύματος, όλα όσα σκέφτηκε από τα 14 έως τα 19 του πρωταγωνιστούν στην παράσταση.

Το έργο είναι χωρισμένο σε 4 μέρη: η παιδική του ηλικία του, η επανάστασή του να φύγει στο Παρίσι, να εμπλακεί με ανθρώπους που μοιραζόταν τις ίδιες έγνοιες και να γράψει τα ποιήματά του, η φυγή του προς άγνωστους τόπους, όπου σκοτώνει τον παλιό του εαυτό, η ζωή του στη Χαράρ της Αφρικής.

Ο Ρεμπό είναι ένας άνθρωπος που ενηλικιώθηκε ενώ ήταν παιδί. Οι σκέψεις του τον τρόμαζαν και έφευγε. Ήταν ένας άνθρωπος της φυγής, της δράσης και το έκανε πολύ συνειδητά, όχι από φόβο ή ηττοπάθεια. Δεν φοβόταν, ήθελε πάντα να νιώθει ελεύθερος με όποιο κόστος μέχρι τέλους. Ήθελε να σπάσει τα δεσμά που του έβαζε η κοινωνία. Κάποτε είπε, και το χρησιμοποιούμε και στο έργο: «Όταν θα έρθει μια μέρα να σας χτυπήσει την πόρτα ο θάνατος, που θα το κάνει, δεν θα θέλατε να πείτε στον ευατό σας ότι η ζωή που ζήσατε ήταν η δική σας ζωή και όχι η ζωή που κάποιος άλλος διάλεξε για σας;». Αυτό έκανε και στη δική του ζωή, αποφάσισε να σταματήσει τη συγγραφή σε φοβερά νεαρή ηλικία και κατά πολλούς αυτή η –για μένα– πολιτική πράξη του ήταν το σπουδαιότερο έργο του. Δεν είναι τυχαίο ότι επηρέασε τόσους και τόσους διεθνείς καλλιτέχνες, από τον Μπάροουζ και τον Κέρουακ μέχρι τον Ντίλαν, τον Λένον και την Πάτι Σμιθ, αλλά και Έλληνες, όπως τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Γιάννη Αγγελάκα.


INFO

Σκην.: Αλίκη Δανέζη-Knutsen. Από 21/10, Από Μηχανής Θέατρο, Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, 210 5231131

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ