Θεατρο - Οπερα

Εσύ θα έκανες «το πείραμα» στο Μέγαρο Μουσικής;

Κύκλος θέατρο @ Μegaron Underground: Πέντε ηθοποιοί πραγματοποιούν ένα θεατρικό πείραμα με απρόβλεπτες συνέπειες

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kentriki.jpg

Ένα ίσως από τα παράδοξα της επιστήμης είναι η συμπεριφορά του ηλεκτρονίου που αλλάζει όταν το παρατηρούν. Το γεγονός ότι αυτό το μικροσκοπικό σωματίδιο συμπεριφέρεται σαν να έχει συνείδηση έκανε τους επιστήμονες να πραγματοποιήσουν το πείραμα της διπλής σχισμής, αποδεικνύοντας για πρώτη φορά τη διπλή φύση του ηλεκτρονίου.* Αυτό το πείραμα ενέπνευσε και το έργο της Ζέτης Φίτσιου που ανεβαίνει στο Υποσκήνιο Β΄ της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη.

Πέντε ηθοποιοί παίρνουν μέρος σε αυτό το επιστημονικό-θεατρικό πείραμα που έχει απρόβλεπτες συνέπειες, και μαγνητίζουν το κοινό. Η Μυρτώ Αλικάκη, ο Κωνσταντίνος Ελματζίογλου, ο Πέτρος Λαγούτης, η Φαίη Ξυλά και ο Μενέλαος Χαζαράκης, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Ανδρέα Φλουράκη, ενσαρκώνουν τα μέλη μιας οικογένειας που ζει «εγκλωβισμένη» σε μια διάφανη σφαίρα. Έξω από αυτήν, ένας επιστήμονας άλλοτε τους παρατηρεί φανερά κι άλλοτε χωρίς να τον αντιλαμβάνονται. Η συμπεριφορά τους εξαρτάται απόλυτα από το βλέμμα του. Όπως τα ηλεκτρόνια, στο «πείραμα της διπλής σχισμής», αυτά τα «ανθρώπινα σωματίδια» αλλάζουν όταν γίνονται αντικείμενο παρατήρησης. Πόσο μεταβάλλεται η στάση τους; Ποια πτυχή του εαυτού τους προσπαθούν να κρύψουν και ποια να προβάλουν;

to_peirama.jpg

*Το περίφημο «πείραμα της διπλής σχισμής» έδειξε ότι τα ηλεκτρόνια όταν «καταλάβαιναν» ότι κάποιος τα παρατηρεί, συμπεριφέρονταν τελείως διαφορετικά απ’ όταν η παρουσία του παρατηρητή παρέμενε κρυφή. Διατυπώθηκε λοιπόν η σκέψη ότι αυτό το απειροελάχιστο σωματίδιο της ύλης έδειχνε να διέπεται από κάποια μορφή συνείδησης. Πολλοί εναντιώθηκαν και ο επιστημονικός κλάδος διχάστηκε σχετικά με το αν έχει λογική κάτι τέτοιο. Κανένας όμως δεν φανταζόταν ότι αυτό το πείραμα θα γινόταν η αρχή για να γνωρίσουν οι φυσικοί την κβαντομηχανική.


Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στο Guide της Athens Voice

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ