1821 Digital Gallery
Με τον τρόπο του Λευτέρη Βογιατζή

Με τον τρόπο του Λευτέρη Βογιατζή

«Θεωρώ πως το θέατρο Οδού Κυκλάδων είναι πλέον ένα ιστορικό θέατρο γιατί εκεί δόθηκε μια νέα προοπτική στη θεατρική έκφραση, διαμορφώθηκε μια νέα γλώσσα. Και όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο ένα ιστορικό θέατρο θα πρέπει να συνεχίζει τη λειτουργία του», λέει σε μια μεγάλη συνέντευξη στην Athens Voice και τον Δημήτρη Μαστρογιαννίτη η Ειρήνη Λεβίδη, καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου, για τον σύντροφο της ζωής της, Λευτέρη Βογιατζή.

«Όλοι οι συνεργάτες και οι ηθοποιοί υπάρχει λόγος να συνεχίσουν κάτι που τελείωσε τόσο βίαια. Γι' αυτό και διοργανώνουμε τα σεμινάρια "Ανιχνεύοντας τον τρόπο του Λευτέρη Βογιατζή", όπου θα μιλήσουν άνθρωποι που έχουν συνεργαστεί μαζί του (Αμαλία Μουτούση, Χλόη Ομπλένσκι, Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργος Σκεύας, Νίκος Κουρής κ.ά.) και θα μιλήσουν για τους τρόπους που χρησιμοποιούσε ο Λευτέρης για να τους απελευθερώνει δημιουργικά. Θα κάνουμε και την, αφιερωμένη στον Λευτέρη, θεατρική multimedia παράσταση "Hommage" σε σύλληψη και σκηνοθεσία του Σπύρου Αλιδάκη, ενώ θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε ένα πρόγραμμα προσκαλώντας σκηνοθέτες και ηθοποιούς που εκτιμάμε και πιστεύουμε, ανθρώπους που έχουν δουλέψει με τον Λευτέρη ή θα ταίριαζαν ή ήθελε να δουλέψουν μαζί του».

Η multimedia παράσταση «Hommage» είναι αφιερωμένη στον Λευτέρη Βογιατζή

Η παρουσία και το έργο του Λευτέρη Βογιατζή στο θέατρο και το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων ειδικότερα, μέσα από τα μάτια και την οπτική των συνεργατών του, αποτελεί τον κεντρικό άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται το Πρόγραμμα του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων 2017-18.

Σχετικα
Οι θεατρικές παραστάσεις του 2022 που ανυπομονούμε να δούμε
Οι θεατρικές παραστάσεις του 2022 που ανυπομονούμε να δούμε

Ήδη έχουν κάνει πρεμιέρα ο Γιάννης Σκουρλέτης με τη Γλυκερία Μπασδέκη παρουσιάζοντας σε αναθεωρημένη επανάληψη τις «Κόρες» της ομάδας bijoux de cant, που παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Μετά το μεγάλο ενδιαφέρον που προκάλεσε η Διημερίδα για τον Λευτέρη Βογιατζή τον Μάιο του 2016, σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, η νέα Σκηνή αναπτύσσει φέτος μια σειρά πρωτοβουλιών που εστιάζουν στο έργο του Λευτέρη Βογιατζή.

Λευτέρης Βογιατζής

Σχετικα
Ο συγγραφέας της Σιωπηλής Λίμνης, Νταβίντ Ντεσόλα, στο Επί Κολωνώ
Ο συγγραφέας της Σιωπηλής Λίμνης, Νταβίντ Ντεσόλα, στο Επί Κολωνώ

Τον Νοέμβριο, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων ξεκινά ένα νέο θεσμό, τα σεμινάρια με τίτλο «Ανιχνεύοντας τον τρόπο του Λευτέρη Βογιατζή». Πρόκειται για σεμινάρια 200 συνολικά ωρών, που θα ξεκινήσουν στις 31 Οκτωβρίου 2017 και θα ολοκληρωθούν στις 31 Ιανουαρίου 2018, με επικεφαλής τους Στεφανία Γουλιώτη, Νίκο Κουρή, Αμαλία Μουτούση, Γιώργο Σκεύα, ενώ θα ολοκληρωθούν με Masterclass  από την Χλόη Ομπολένσκι.

Στις 20 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η site specific παράσταση «Ηοmmage» του Σπύρου Αλιδάκη, που θα διεξάγεται σε όλο τον χώρο του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων. Πρόκειται για μια βιωματική εμπειρία όπου οι θεατές θα ανακαλύπτουν τα ίχνη και την παρουσία του Λευτέρη Βογιατζή μέσα στο χώρο του Θεάτρου, μέσα από ένα θέαμα που θα συνδυάζει θέατρο, κινηματογράφο και πολυμέσα, με τη συμμετοχή πολλών συνεργατών του.

Όσον αφορά το πρόγραμμα των παραστάσεων για το 2017-2018, έχοντας ως στόχο τη συνάντηση παλαιών με νέους συνεργάτες, το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων δίνει και φέτος το βήμα σε σκηνοθέτες της νέας γενιάς ξεκινώντας με τον Γιάννη Σκουρλέτη που μαζί με την Γλυκερία Μπασδέκη, παρουσιάζουν σε  αναθεωρημένη επανάληψη από το Φεστιβάλ Αθηνών, τις πολυπρισματικές Κόρες της bijoux de kant.

Στη συνέχεια, τη σκηνή αναλαμβάνει ο Γιώργος Σκεύας με τον «Γάμο της Μαρίας Μπράουν» μια διασκευή της ομώνυμης ταινίας του Ράινερ - Μαρία Φασμπίντερ.

Η Λένα Παπαληγούρα πρωταγωνιστεί στον «Γάμο της Μαρίας Μπράουν» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ ©Σταύρος Χαμπάκης

Το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων συμμετέχει στο έτος Μπέργκμαν με ένα τριπλό αφιέρωμα στον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, συμμετέχοντας στον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννησή του. Περικλής Μουστάκης, Γιάννης Μόσχος και Γιώργος Σκεύας αναλαμβάνουν τη σκηνοθεσία τριών έργων του που έχουν σχέση με το θέατρο.

Στο φετινό πρόγραμμα δύο ακόμα νέοι καλλιτέχνες, ο Μιλτιάδης Φιορέντζης και ο Αργύρης Πανταζάρας παρουσιάζουν δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δικές τους προτάσεις, την «Κλάρα Σούμαν, Τα χαρισματικά πρόσωπα μιας υπερμαριονέτας» και το «Ένας καλός λόγος» αντίστοιχα.

Λευτέρης Βογιατζής

Φέτος, επίσης, και μετά την επιτυχία της «Αλτσίνα» του Χέντε, το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων ξεκινά ένα νέο θεσμό, τον Μουσικό Ιούνιο, ενώ παράλληλα επεκτείνει τις δραστηριότητές του στο κτίριο της οδού Κυκλάδων 6, όπου θα πραγματοποιηθούν τα σεμινάρια «Ανιχνεύοντας τον τρόπο του Λευτέρη Βογιατζή» και το αφιέρωμα «Λευτέρης Βογιατζής - Γιώργος Διαλεγμένος: Μια θυελλώδης σχέση 30 χρόνων».

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5