Visual Browsing
Το Πανεπιστήμιο Πατρών τιμά τον Θεόδωρο Τερζόπουλο

Το Πανεπιστήμιο Πατρών τιμά τον Θεόδωρο Τερζόπουλο

Τον ανακηρύσσει σε Επίτιμο Διδάκτορα για το σύνολο του έργου του
Tadashi Suzuki

Την Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών ανακηρύσσουν τον Θεόδωρο Τερζόπουλο σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, αποδίδοντάς του την ύψιστη ακαδημαϊκή τιμή για το σύνολο του έργου του.

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος είναι από τους πλέον σημαντικούς Έλληνες σκηνοθέτες με παγκόσμια ακτινοβολία την οποία οφείλει κυρίως στις ρηξικέλευθες σκηνοθεσίες του Αρχαίου Δράματος. Έχοντας πάντα ως έδρα την Ελλάδα όπου συνεχίζει να ανεβάζει παραστάσεις ελληνικού και παγκόσμιου ρεπερτορίου στο θέατρό του, ήδη εδώ και 30 χρόνια, από την δημιουργία της Ομάδας Άττις, έχει παρουσιάσει  με την  Ομάδα του άνω των 2000 παραστάσεων στα σημαντικότερα διεθνή Φεστιβάλ και μεγάλα θέατρα του κόσμου (Επιδαύρου, Δελφών, Κωνσταντινούπολης, Μπογκοτά, Βερολίνου, Κάλιαρι, Teatro Olimpico της Βιτσένζα,  κ.ά.). Επιπλέον, έχει σκηνοθετήσει Έλληνες και ξένους ηθοποιούς σε παραστάσεις αρχαίου δράματος σε παραγωγή σημαντικών ξένων Φεστιβάλ και θεάτρων όπως Πέρσες με το θέατρο Μέγιερχολντ (Μόσχα), Βάκχες με το Düsseldorfer Schauspielhaus, Οιδίποδα Τύραννο με το Θέατρο Αλεξαντρίνσκι (Αγία Πετρούπολη), Προμηθέα Δεσμώτη με το Έσσεν και την Κωνσταντινούπολη, Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης 2010, Προμηθέα Δεσμώτη, Αντιγόνη, Αγαμέμνονα με την Κεντρική Ακαδημία Θεάτρου του Πεκίνου,  Βάκχες με το Εθνικό Θέατρο της Ταϊβάν (Ταϊπέι), Αντιγόνη με το Wilma Theater στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ ενώ για άλλες παραγωγές, ειδικά για σκηνοθεσίες έργων του δασκάλου και φίλου του Χάινερ Μύλλερ, έχει συνεργαστεί με το θέατρο Ταγκάνκα της Μόσχας, το Ινστιτούτο Γκροτόφσκι (Βρότσλαβ), την Όπερα της Περμ στη Ρωσία, κ. ά.

Ο Τερζόπουλος έχει κάνει γνωστό το Αρχαίο Δράμα στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές, ταξιδεύοντας με την Ομάδα του σε χώρες της Νότιας Αμερικής, στην Αυστραλία, στον Καύκασο. Δημιούργησε δική του Μέθοδο υποκριτικής και σκηνοθεσίας  που αποτελεί αντικείμενο διδασκαλίας, μαζί με τις παραστάσεις του αρχαίου δράματος,  σε τμήματα θεατρικών και κλασικών σπουδών σε τριάντα τουλάχιστον Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του κόσμου. Η «Μέθοδός» του κυκλοφόρησε σε βιβλίο συνοδευόμενο από dvd με επίδειξη πρακτικών ασκήσεων το οποίο μεταφράστηκε ήδη στις περισσότερες ευρωπαϊκές ή ασιατικές γλώσσες ενώ εντός ολίγου κυκλοφορεί και η μετάφραση στα φαρσί. Εξάλλου, μονογραφίες και συλλογικοί τόμοι για το έργο του έχουν δημοσιευτεί  εκτός από τα ελληνικά, στα γερμανικά, αγγλικά, ρωσικά, κινεζικά, πολωνικά, τουρκικά και κορεάτικα.

Έχει διατελέσει Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Ευρωπαϊκών Συναντήσεων στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, Πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Μεσογειακού Θεάτρου και Πρόεδρος από το 1993 έως σήμερα της Διεθνούς Επιτροπής της Θεατρικής Ολυμπιάδας  με διοργανώσεις στους Δελφούς, Σιζουόκα, Μόσχα, Κωνσταντινούπολη, Σεούλ, Πεκίνο, Βρότσλαβ.

Σχετικα
62 επιδραστικά ονόματα στο Θέατρο σήμερα
62 επιδραστικά ονόματα στο Θέατρο σήμερα

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017 και ώρα 12.00 στην Αίθουσα Τελετών «Οδυσσέας Ελύτης» (Κτίριο Διοίκησης)

Πρόγραμμα

  • Προσφώνηση από την Πρύτανι του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγήτρια Βενετσάνα Ε. Κυριαζοπούλου
  • Χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Καθηγητή Βασίλειο Ι. Κόμη
  • Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Καθηγητή Σταύρο Ι. Τσιτσιρίδη
  • Παρουσίαση του τιμώμενου από τον Καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Δημήτριο Γ. Τσατσούλη
  • Αναγόρευση του Θεόδωρου Δ. Τερζόπουλου σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών από τον Κοσμήτορα, Καθηγητή Βασίλειο Ι. Κόμη
  • Ανάγνωση του Τίτλου του Επιτίμου Διδάκτορος από την Πρύτανι του Πανεπιστημίου Πατρών
  • Περιένδυση του τιμώμενου με την τήβεννο και επίδοση του μεταλλίου του Πανεπιστημίου Πατρών από την Πρύτανι, Καθηγήτρια Βενετσάνα Ε. Κυριαζοπούλου, στον τιμώμενο
  • Ομιλία του τιμώμενου,  Σκηνοθέτη Θεόδωρου Δ. Τερζόπουλου, με τίτλο: «Η Επιστροφή του Διονύσου»

Δεξίωση

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και ώρα 17.30, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο, ο κ. Θ. Τερζόπουλος, σε συνεργασία με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Σάββα Στρούμπο, θα κάνει επίδειξη της σκηνοθετικής του μεθόδου. Η εκδήλωση είναι ανοικτή  για το κοινό.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Abstract Poetry
Abstract Poetry
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή
22.05.2019
Abstract Poetry
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5