1821 Digital Gallery
Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου αλά Γαλλικά

Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου αλά Γαλλικά

3 σύγχρονα δραματουργικά κείμενα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τρία σύγχρονα γαλλικά θεατρικά έργα, σκηνοθετημένα από τρεις Έλληνες σκηνοθέτες της νεότερης γενιάς, σε τρεις νέες θεατρικές παραγωγές ειδικά για το Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου "Γαλλικό Θέατρο à la grecque".

Στον ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο χώρο(-2) του Ιδρύματος παρουσιάζεται ένα θέατρο ψυχής, μνήμης, επίκαιρο, θέατρο πολιτικό, θέατρο λόγου. Έργα που δεν διστάζουν να αναμετρηθούν με τον πόνο του ξεριζωμού, την φυγή και την αίσθηση να μην ανήκεις πουθενά. Έργα που κατορθώνουν να φέρουν ακόμα πιο κοντά δυο διαφορετικές πολιτισμικές παραδόσεις με βαθύ και γόνιμο παρελθόν, όταν βρεθούν σε άξια χέρια νέων Ελλήνων σκηνοθετών.

Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, θέατρο, Γαλλικό Θέατρο à la grecque

"Το Γαλλικό Θέατρο à la grecque" είναι ένας θεσμός που αγαπήθηκε ιδίως από τους νέους διότι κατάφερε να συνομιλήσει με τους προβληματισμούς της εποχής, μέσα από τα πιο σύγχρονα κείμενα της γαλλικής δραματουργίας. Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, θα παρακολουθήσουμε ό, τι καλύτερο έχει να επιδείξει το σύγχρονο γαλλικό θέατρο.

Σχετικα
ΕΛΕΡ: ένα νέο θέατρο στην Πλάκα
ΕΛΕΡ: ένα νέο θέατρο στην Πλάκα

Τα τρία γαλλικά έργα μεταφράστηκαν στα ελληνικά ειδικά για την πρώτη παρουσίασή τους στη χώρα μας. Μερικά από αυτά έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Θεατρικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και περιλαμβάνονται στον 5ο τόμο της σειράς “Νέο γαλλικό θέατρο” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ‘Αγρα.

  

Σχετικα
«Ρινόκερος»: Η πρώτη φωτογραφία με Αιμιλιανό Σταματάκη στην πρόβα
«Ρινόκερος»: Η πρώτη φωτογραφία με Αιμιλιανό Σταματάκη στην πρόβα

21-23 Οκτωβρίου/21:00/ "No man’s land" σε σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα

Βασισμένο σε δύο έργα της Alexandra Badea, το "Aller-Retour" και το "Varisia, 13 Juillet"

Η Alexandra Badea για το έργο: "Μιλάω για σύνορα ορατά και αόρατα, για τείχη φυσικά (τα ποτάμια που μας χωρίζουν), για τείχη που χτίζουν οι ίδιοι οι άνθρωποι (η πράσινη γραμμή στη Λευκωσία), τα τείχη που έχουν ανεγερθεί στη σκέψη μας".  

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Λύρας για το έργο: " Όλοι βλέπουμε τον ανθρώπινο πόνο σε εικόνες αλλά σπάνια τον αισθανόμαστε. Τι σημαίνει να είσαι 'ξένος'; τι σημαίνει 'αναγκαστική μετανάστευση'; Ποια είναι η αίσθηση του εκτοπισμού και της υπαρξιακής εκκρεμότητας; Τι σημαίνουν αυτά τα ερωτήματα στο ανθρώπινο τοπίο αισθήματος;"  

Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Λύρας, Μετάφραση: Βένια Σταματιάδη, Σκηνικά-Κοστούμια: Απόλλωνας Παπαθεοχάρης, Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, Μουσική-ηχητική εγκατάσταση: Αντώνης Παπακωνσταντίνου, Βοηθός σκηνοθέτη: Γεωργία Πιερρουτσάκου, Βοηθός παραγωγής: Λιάνα Ανδρικοπούλου  

Διανομή: Αρτεμης Γρύμπλα, Ηλίας Λάτσης, Βένια Σταματιάδη

  

  

25-27 Οκτωβρίου/21:00/"Το κορίτσι στο σκοτεινό δάσος" του Philippe Minyana σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή

Μια “μουσική σύνθεση” που εμπνέεται από αρχαίους μύθους, αποτρόπαιη και εκδικητική, όπως μόνο τα παραμύθια μπορούν να είναι. Η ιστορία ενός μικρού κοριτσιού που ενηλικιώθηκε βίαια και μαρτυρικά ώσπου έγινε αηδόνι και έφυγε μακριά.

Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χατζής: "Σήμερα έχει χαθεί κυρίως η δυνατότητα να εμπλέκεται κανείς, μέσω μιας συναισθηματικής εμπειρίας, με κάτι που καθορίζεται από μια προσωπική αναζήτηση, από μια βαθιά υπαρξιακή ανάγκη η ακόμα και φόβο.O Minyana με υλικά το μύθο, τη βία, το έγκλημα, την τιμωρία, καταλήγει να ανυψώσει τα σκοτεινά ένστικτα του ανθρώπου σε ποίηση".  

 

Σκηνοθεσία:-Σκηνική εγκατάσταση-Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Χατζής, Μετάφραση: Εργαστήρια μετάφρασης Γαλλικού Ινστιτούτου 2015-2016, Διεύθυνση και επιμέλεια μετάφρασης: Δήμητρα Κονδυλάκη, Επιμέλεια κίνησης: Χριστίνα Βασιλοπούλου

Διανομή: Πασχάλης Καραντζάς, Μαρία Μαλλούχου, Αγλαϊα Παππά και Γεράσιμος Δημοβασίλης

Συμμετέχει ο Γιώργος Παπαδάκης

  

  

29-31 Οκτωβρίου/21:00/"Diktat" του Enzo Cormann σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη

Δυο αδέλφια συναντιούνται μετά από 25 χρόνια. Βρίσκονται μαζί επί 15 ώρες σε ένα εγκαταλειμμένο κτίριο. Γύρω τους τα ερείπια του εμφύλιου σπαραγμού. Μια πολιτική αλληγορία με φόντο στιγμές της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας των τελευταίων 50 χρόνων που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο.

Ο σκηνοθέτης Μάνος Καρατζογιάννης για το έργο: "Δυο στρατόπεδα. Οι Γαλάζιοι και οι Κόκκινοι. Μια ιστορία. Η ίδια. Πάντα. Παντού. Σ’ όλες τις χώρες. Σ’ όλες τις εποχές. Καθεστώς ο Διχασμός στην πόλη. Όπως στην οικογένεια του Βάλ και του Πιετ. Δυο αδέλφια από την ίδια μάνα. Ο πατέρας… Ποιος θα επικρατήσει; Τι θα επικρατήσει; Τι μπορεί να ανατρέψει το καθεστώς;"

Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης, Μετάφραση: Εργαστήριο μετάφρασης Γαλλικού Ινστιτούτου 2015-2016, Διεύθυνση και επιμέλεια μετάφρασης: Ανδρέας Στάικος, Σκηνικός χώρος: Γιάννης Αρβανίτης, Επιμέλεια κοστουμιών: Βασιλική Σύρμα, Φωτισμοί: Δημήτρης Μπαλτάς, Μουσική: Γιώργος Πούλιος, Video art: COM.ODD.OR, Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρέας Ανδρέου

Διανομή: Μάξιμος Μουμούρης, Μάνος Καρατζογιάννης

Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, θέατρο, Γαλλικό Θέατρο à la grecque

Υποστηρικτής των παραστάσεων: SACD (Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques)

Χορηγοί επικοινωνίας των παραστάσεων: ΕΡΤ, Culturenow.gr, Onlytheater.gr , Amagi.gr, All About Festivals.gr, Pepper 96,6  

  

Info:"Γαλλικό Θέατρο à la grecque", 21/10-31/10, 21:00,  Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, 210 3418550  

Τιμές εισιτηρίων: 10 €

Εισιτήρια προπωλούνται: Στα ταμεία του Ιδρύματος Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση. Για αγορά με πιστωτική κάρτα, τηλεφωνικά στο 210 3418579 (Δευ-Παρ 11:00 - 14:00) και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος.

Εισιτήρια προπωλούνται επίσης και στα παρακάτω σημεία: Ticket Services Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου), καταστήματα Forthnet, Seretis travel Πανεπιστημίου 61  

Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 08:00-22:00.  

Περισσότερες πληροφορίες: ΕΔΏ

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5