1821 Digital Gallery
Η εξερεύνηση ταιριάζει στη Στέγη
ΤΕΥΧΟΣ 583

Η εξερεύνηση ταιριάζει στη Στέγη

Ιζαμπέλ Ιπέρ, Δημήτρης Παπαϊωάννου, η ομάδα της Πίνα Μπάους και άλλα πρωτοποριακά και συναρπαστικά προσγειώνονται στην πόλη

Ναι, μπορεί τα 4 Ε (Έλληνες, Εξωστρέφεια, Ευρώπη και Εκπαίδευση) να καθορίζουν τους άξονες στο πρόγραμμα της Στέγης, όμως διατρέχοντάς το καταλήγεις σε ένα ακόμα «Ε»: ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ. 

Η Στέγη μεταμορφώνει τον καθένα μας σε εξερευνητή της παγκόσμιας πρωτοπορίας – ή να πούμε σ’ έναν Κολόμβο, καθώς το αφιέρωμα «Made in USA» (από 13/11) έρχεται να μας συστήσει ό,τι πιο πρωτοποριακό υπάρχει στην Αμερική σήμερα. 

Οι παραστάσεις εγείρουν θέματα σεξουαλικής ταυτότητας, κάνουν queer αναγνώσεις, ασχολούνται με gender studies. Αυτή είναι η μία πλευρά, γιατί η άλλη εξερευνά νέους τρόπους θέασης. Ήδη για την παράσταση «The Record» εδώ και καιρό δουλεύουν 45  Έλληνες (6-75 ετών), ενώ η τελευταία παράσταση του αφιερώματος «Thank Υou For Coming: Attendance» θα μας ανεβάσει πάνω στη σκηνή για να μοιραστούμε τη χορογραφία. Ο τολμών μαθαίνει τα συναισθηματικά του όρια. 

Η εξερεύνηση ταιριάζει στη Στέγη, που θα έλεγε και Ο’Νηλ. Γι’ αυτό μην περιμένουμε κανένα συμβατικό ανέβασμα για κλασικά κείμενα όπως «Οι τρεις αδελφές», «Δον Ζουάν», «Θεία Κωμωδία», «Φαίδρα» ή στα έργα του Σέξπιρ. Ούτε κλισέ προσεγγίσεις στις παραστάσεις του αφιερώματος για τη Συρία. Εδώ έρχονται οι δημιουργοί επειδή έχουν κάτι να πουν, κι όχι δείχνοντας το διαβατήριο καταγωγής τους. Παγκόσμιες πρεμιέρες, διεθνείς συμπαραγωγές με μεγάλους διεθνούς φορείς, φεστιβάλ Jazz, εφηβικού θεάτρου, το FFF, καθιερωμένα ονόματα και ομάδες όπως η Ιζαμπέλ Ιπέρ, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, η ομάδα της Πίνα Μπάους δίνουν το «παρών» δίπλα σε δημιουργούς που επιτέλους ήρθε ο καιρός να μάθουμε το όνομά τους. Κρυφό κλειδί για να συνεννοούμαστε οι μυημένοι; Υβριδική τέχνη ή το αποτέλεσμα που προέρχεται από συγκερασμό των τεχνών με τις νέες τεχνολογίες. (Δες την παράσταση που ανεβάζουν ο Σύλλας Τζουμέρκας και η Γιούλα Μπούνταλη «Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά -  Ένας δολοφόνος στο Τόκιο» ή «Τα χρόνια της αθωότητας» που ανεβάζει η Nova Melancholia). Είπαμε: εξερεύνηση. 

Σχετικα
Ίβο βαν Χόβε: Ο «Γυάλινος κόσμος» αφορά την επιβίωση
Ίβο βαν Χόβε: Ο «Γυάλινος κόσμος» αφορά την επιβίωση

Όσο για την εκκίνηση; Γίνεται με τη «Στέγη στην Αθήνα». Δεν θα μπορούσε διαφορετικά. Αφού γνωρίζουμε πολύ καλά πως η Στέγη δεν είναι μόνο ένας χώρος φιλοξενίας παραστάσεων, αλλά –ευτυχώς– ένας φορέας παρεμβατικής πολιτιστικής πολιτικής. Στα πλαίσια της δράσης το «Dancing Athens» χορογραφεί την καθημερινότητά μας. Να φροντίσουμε να είμαστε 1 & 2/10 στο Σύνταγμα, στην Πλατεία Κοτζιά, στο Μουσείο της Ακρόπολης ή στο ΕΜΣΤ και είναι σίγουρο πως θα… απογειωθούμε. Για να προσγειωθούμε, όταν τελειώσει η σεζόν. 

TΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ (ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ)

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Σχετικα
Καλογεροπούλου για Σερβετάλη: Απαράδεκτο να παίζει ανεμβολίαστος
Καλογεροπούλου για Σερβετάλη: Απαράδεκτο να παίζει ανεμβολίαστος

All we have

Tim Etchells

Οκτώβριος 2016 - Ιούλιος 2017

All we have is words, All we have is worlds διατυμπανίζει με τα φωτεινά γράμματά του ο Βρετανός καλλιτέχνης Tim Etchells, που «ρίχνει φως» στο αυτονόητο: είμαστε τα λόγια μας, είμαστε οι κόσμοι μας. Μια εγκατάσταση με γράμματα νέον στο εξωτερικό του κτιρίου της Στέγης και πολλές φράσεις μέσα στο κτίριο που μας καλούν να τις ανακαλύψουμε.

Επιμέλεια - συντονισμός: Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Κωνσταντίνα Σουλιώτη

Υβρίδια:

Στα όρια τέχνης και τεχνολογίας

7.11.2016 – 15.1.2017 | 12:00 - 21:00 Εκθεσιακός χώρος & Κεντρική Είσοδος

Θέλετε να δείτε την επιστήμη να συναντά την τέχνη; Τεχνολογία, ακτιβισμός και ποπ κουλτούρα συμβαδίζουν στη νέα έκθεση που πραγματοποιεί η Στέγη σε συνεργασία με το καινοτόμο ερευνητικό και πολιτιστικό κέντρο νέων μέσων Ars Electronica Linz. Μπορούν τα φυτά να κάνουν φωτοσύνθεση με ψηφιακά μέσα; Πώς θα ήταν η αναπαράσταση της ψηφιακής σας περσόνας στον κόσμο των κοινωνικών δικτύων;

Επιμέλεια: Manuela Naveau Συντονισμός: Χρήστος Καρράς

ΘΕΑΤΡΟ

Το κάλεσμα της άγριας φύσης

Ελένη Ευθυμίου

24.10.2016 – 31.5.2017

[Θέατρο εκτός Στέγης -Εκπαίδευση]

Η Ελένη Ευθυμίου σκηνοθετεί το ομώνυμο αλληγορικό μυθιστόρημα του Τζακ Λόντον και μας καλεί να γοητευθούμε από τη μαγεία του σύγχρονου θεάτρου που δημιουργείται με απλά μέσα. Στην παράσταση οι ηθοποιοί ζωντανεύουν τις περιπέτειες του σκύλου μέσα από την αφήγηση και τη μουσική. Μια ευκαιρία να πιστέψετε στις απίστευτες δυνάμεις που και οι ίδιοι κρύβετε μέσα σας. Άκου το τραγούδι της δικής σου αγέλης-ομάδας και ανακάλυψε ποιος είσαι.

While I was waiting

Omar Abusaada & Mohammad Al Attar

Αφιέρωμα στη Συρία

26-27.10.2016 | 21:00 — Κεντρική Σκηνή

Πώς μοιάζει το φως που ξεπροβάλλει μέσα από τα ερείπια; Την ώρα που οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις μετασχηματίζουν ταχύτατα την πατρίδα του σε no man’s land, ο Σύριος σκηνοθέτης Ομάρ Αμπουσαάντα ακούει τον παλμό μιας καρδιάς να χτυπά. Ακτιβιστής καλλιτέχνης, θιασώτης του θεάτρου ντοκουμέντου και λειτουργός ενός θεάτρου με πολιτική σημασία, ο Αμπουσαάντα ενώνει τη φωνή του με τη σπαρακτική κραυγή του λαού του για σωτηρία.

Ο Μοσκώβ Σελήμ

του Γεώργιου Βιζυηνού

σκηνοθεσία: Δημήτρης Ξανθόπουλος

12.11.2016 – 9.4.2017 | 19:00 Εφηβική Σκηνή

Η Εφηβική Σκηνή της Στέγης τολμά ένα ταξίδι στη γλώσσα, παρουσιάζοντας ένα από τα πιο σπουδαία διηγήματα του Γεώργιου Βιζυηνού, το Μοσκώβ Σελήμ, ένα έργο βαθιά αντιπολεμικό, ύμνο στη φιλία και τον άνθρωπο. Το διήγημα αφηγείται την ιστορία της συνάντησης του συγγραφέα-αφηγητή με έναν Τούρκο στρατιώτη, ο οποίος, μετά την απόρριψη από τον πατέρα του, επιζητεί τη δικαίωσή του στα πεδία των μαχών. Όταν, μετά από χρόνια, πέφτει στα χέρια των εχθρών, ξαφνιάζεται από την ανθρώπινη συμπεριφορά τους και συνειδητοποιεί ότι το μίσος που διατηρούσε έως τότε ήταν αδικαιολόγητο.

Σονέτο / Άμλετ

Boris Nikitin

16-18.12.2016 — Μικρή Σκηνή

Αφιέρωμα στον Σαίξπηρ

Το Σονέτο 20 του Σαίξπηρ είναι ένας ύμνος στην ερωτική επιθυμία, με αντικείμενο του εκφραζόμενου πόθου έναν ανδρόγυνο νεαρό. Ο Νικίτιν μαζί με τον περφόρμερ και τραγουδιστή Julian Meding μετατρέπουν τη σαγηνευτική ποίηση του Σαίξπηρ σε εκτυφλωτική τέχνη ζωής. Το Σονέτο 20 αναμειγνύεται με τον Άμλετ, το διασημότερο έργο του συγγραφέα, σε μια electropop περφόρμανς που παίζει με το βλέμμα, τη φαντασία και την επιθυμία μας.

By Heart

Tiago Rodrigues

16-18.12.2016 — Μικρή Σκηνή

Αφιέρωμα στον Σαίξπηρ

Ο διακεκριμένος δημιουργός και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Πορτογαλίας, Tiago Rodrigues, αποθεώνει τη δύναμη της ποίησης, της μνήμης, της ελευθερίας και μας μιλά για την ασφαλή κρυψώνα που πάντα βρίσκουν στο μυαλό και την καρδιά μας κάποια απαγορευμένα κείμενα. Όπως είχε πει ο Τζωρτζ Στάινερ: «Όταν 10 άνθρωποι αποστηθίσουν ένα ποίημα, δεν υπάρχει πια τίποτα που μπορεί να κάνει η KGB, η CIA ή η Γκεστάπο. Το ποίημα θα επιβιώσει.»

 

Phaedra(s)

Krzysztof Warlikowski

20-22.12.2016 | 20:00 — Κεντρική Σκηνή

Μια αληθινή σταρ, η αντισυμβατική ιέρεια του γαλλικού κινηματογράφου έρχεται στη Στέγη για να ερμηνεύσει πολύ περισσότερα από το ρόλο της Φαίδρας, της τραγικής βασίλισσας που ερωτεύτηκε τον γιο του άνδρα της.

Η Ιζαμπέλ Ιπέρ μεταμορφώνεται σε θεά, βασίλισσα, ιερή πόρνη, ερωτευμένη αυτόχειρα και ζωντανό είδωλο του αυτοκαταστροφικού πάθους και γίνεται ξανά η ακαταμάχητη μούσα του κορυφαίου Πολωνού σκηνοθέτη Κριστόφ Βαρλικόφσκι σε έναν παιγνιώδη όσο και μεγαλειώδη σκηνικό στοχασμό για τον έρωτα, με αφορμή τον Ευριπίδη, τον Σενέκα και τρεις σύγχρονούς μας λογοτέχνες.

Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά – Ενας δολοφόνος στο Τόκυο

Σύλλας Τζουμέρκας & Γιούλα Μπούνταλη

25-30.12.2016 & 2-8.1.2017 | 21:00 Μικρή Σκηνή

Η απαγωγή του λάθος αγοριού από το σωστό σπίτι,
ο εκβιασμός του βιομηχάνου για λύτρα, το λυσσαλέο ανθρωποκυνηγητό των αστυνομικών για την αποκάλυψη του ενόχου και η αυτοθυσία ενάντια στη μισαλλοδοξία ξεδιπλώνουν τον κοινωνικό χάρτη του Τόκυο σε ένα συναρπαστικό αστυνομικό θρίλερ. Μετά τις διεθνώς διακεκριμένες συνεργασίες τους στη Χώρα προέλευσης και στην Έκρηξη, ο Σύλλας Τζουμέρκας και η Γιούλα Μπούνταλη διασκευάζουν το pulp μυθιστόρημα του Εντ Μακ Μπέιν, Λύτρα για τον Βασιλιά, σε μια υβριδική παράσταση που θα μεταμορφώσει τις εγκαταστάσεις της Στέγης.

ΧΟΡΟΣ

Dancing Athens

Το Dancing Athens ανοίγει τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο στο χορό και το θέατρο με έργα τεσσάρων χορογράφων από όλο τον κόσμο, σε ένα φεστιβάλ «ανοιχτού χώρου» με ελεύθερη είσοδο, που ίσως σήμερα, με τον περιορισμό πρόσβασης ολοένα και περισσότερων ανθρώπων στο κοινό αγαθό της τέχνης, αλλά και με τον αυξανόμενο έλεγχο των κινήσεών μας στο δημόσιο χώρο, το έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη.

Είσοδος ελεύθερη

Σύλληψη & Επιμέλεια: Κάτια Αρφαρά

PHOTO_Bodies Marseiile

1.bodies in urban spaces

Cie. Willi Dorner

1.10.2016 | 18:00 Σημείο Εκκίνησης: Πλατεία Συντάγματος

2. One One One

Γιάννης Μανταφούνης & Aoife McAtamney

2.10.2016 | 11:00 Μουσείο Ακρόπολης – Προαύλιο

 

3. In Plain Site

Trisha Brown

1-2.10.2016 | 12:00 Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

4. danse de nuit

Boris Charmatz

1-2.10.2016 | 21:00 — Πλατεία Κοτζιά

Αφιέρωμα στη Συρία

Displacement

Mithkal Alzghair

26-27.10.2016 | 19:00 — Μικρή Σκηνή

«Χορεύοντας εδώ για το θάνατο εκεί». Εγκατεστημένος στη Γαλλία από το 2010, ο ταλαντούχος Σύριος χορογράφος Mithkal Αlzghair παρακολουθεί τη συνεχιζόμενη καταστροφή της χώρας του μέσα στο πολύπλοκο πλαίσιο των επαναστάσεων, των πολέμων και των συγκρουόμενων ιδεολογιών. Στο Displacement, το τελευταίο του έργο, εξερευνά μέσα από μουσικά και κινητικά μοτίβα παραδοσιακών χορών τη δυναμική και την παράδοση της συριακής κουλτούρας και διαπραγματεύεται τα θέματα της εκτόπισης και της εξορίας.

Sweet Mambo

Pina Bausch

3-6.11.2016 | 20:30 — Κεντρική Σκηνή

Όλα είναι πιθανά και όλα συνυπάρχουν σε αυτό το κολάζ της ανθρώπινης εμπειρίας. Ένα σύμπαν παράλογο και τρυφερό, βίαιο και μελαγχολικό. Στο προτελευταίο έργο της, Sweet Mambo, η θρυλική χορογράφος Πίνα Μπάους συνδυάζει αριστοτεχνικά την κίνηση, το λόγο, τη μουσική και το βίντεο για να αναδείξει τη γοητεία και την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων. Στο ποιητικό σύμπαν που δημιουργεί, άντρες και γυναίκες εξερευνούν πόθους και φόβους, μοιράζονται επιθυμίες και ιστορίες και οδηγούν τον καθένα από εμάς, σαν μέσα από καθρέφτη, στη δική του ξεχωριστή εμπειρία.

Khaos

Laurent Chétouane

9-11.12.2016 | 20:30 — Κεντρική Σκηνή

Πώς μεταφράζεται το χάος στη χορογραφία; Υπάρχει τρόπος μια χορογραφία να μην επαναλαμβάνει κανένα μοτίβο; Τέτοια ερωτήματα βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας δουλειάς του Laurent Chétouane, σε συμπαραγωγή της Στέγης. Το Khaos είναι ένα καλλιτεχνικό πείραμα, που επιχειρεί να ενσωματώσει το χάος επανατοποθετώντας το στο ρόλο της γενεσιουργού δύναμης. Χάρη σε ένα ειδικά σχεδιασμένο σύστημα ηχείων, δημιουργεί «μουσικό χάος» για τους θεατές και τους ερμηνευτές – πέντε χορευτές και τρεις μουσικούς.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ-ΧΟΡΟΥ

Made in USA13-29.11.2016

Πρωτοπόροι καλλιτέχνες και ομάδες που ταράζουν τα νερά της σύγχρονης αμερικανικής σκηνής, από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, καταλαμβάνουν το Νοέμβριο όλους τους χώρους της Στέγης. Ριζοσπαστικά πειράματα με έργα ρεπερτορίου, θέματα φύλου και ταυτότητας, εξερευνήσεις της ποπ κουλτούρας, αντισυμβατικές προσεγγίσεις των μεταμοντέρνων της Judson Church, έξυπνες χρήσεις των νέων τεχνολογιών, αλλά και συμμετοχικές τεχνικές που φέρνουν στη σκηνή ερμηνευτές και θεατές, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του δυναμικού και πολυσυλλεκτικού φεστιβάλ Made in USA.

Σύλληψη & Καλλιτεχνική Διεύθυνση Φεστιβάλ: Κάτια Αρφαρά

Judson Church is Ringing in Harlem (made-to-measure)

Twenty Looks or Paris is Burning at The Judson Church (M2M)

Trajal Harrell

13-14.11.2016 | 19:00 — Μικρή Σκηνή

Made in USA [ΧΟΡΟΣ]

Ο Trajal Harrell επιχειρεί μια queer ανάγνωση της ιστορίας, μια φανταστική συνάντηση δυο κόσμων ώστε να φωτίσει πώς το ίδιο το σώμα «διαβάζει»/ερμηνεύει τα ιστορικά γεγονότα.

Η παράσταση είναι στα αγγλικά.

The Record

600 HIGHWAYMEN

13-14.11.2016 | 21:00 — Κεντρική Σκηνή

Made in USA [ΘΕΑΤΡΟ]

45 άνθρωποι, ηλικίας 6-75 ετών, άγνωστοι μεταξύ τους, συναντιούνται για 61 λεπτά. Με την παρουσία, την κίνηση και την ακινησία τους, τα βλέμματα και τη σιωπή τους, τις «χορογραφίες» και τα ζωντανά ταμπλό που δημιουργούν επί τόπου, παράγεται μια μνημειώδης σύνθεση για τη σημασία του να είσαι παρών στο «εδώ και τώρα».

A Piece of Work

Annie Dorsen

16-17.11.2016 | 19:00 — Μικρή Σκηνή

Made in USA [ΘΕΑΤΡΟ]

Πώς θα ήταν αν οι ντανταϊστές, οι αποδομιστές, οι δημιουργοί διαδραστικών εφαρμογών και συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και οι αναρχικοί χάκερ του Ίντερνετ ανέβαζαν τον σαιξπηρικό Άμλετ από κοινού με τον Heiner Müller και τη Laurie Anderson;

Η παράσταση είναι στα αγγλικά.

Who Left This Fork Here

Daniel Fish

16-17.11.2016 | 21:00 — Κεντρική Σκηνή|

Made in USA [ΘΕΑΤΡΟ]

Τρεις γυναίκες-περφόρμερ, διαφορετικών ηλικιών, βρίσκονται ανάμεσα σε γενέθλιες τούρτες, κάμερες, καλώδια, λαμπτήρες και βιντεοπροβολές. Είναι άραγε η Όλγα, η Ιρίνα και η Μάσα; Ίσως. Το βέβαιο είναι πως πρόκειται για μια απρόβλεπτη διαχείριση των Τριών Αδερφών, ένα ηλεκτρισμένο σκηνικό ποίημα αποκαλυπτικό της οριακής κατάστασης των τσεχοφικών ηρωίδων.

Η παράσταση είναι στα αγγλικά

Phone Homer

Michelle Ellsworth

20-21.11.2016 | 19:00 — Μικρή Σκηνή

Made in USA [ΘΕΑΤΡΟ]

Χαρισματική περφόρμερ και χορεύτρια, αλλά και δεινή video-artist, η Μισέλ Έλσγουορθ μας συστήνεται με το «ελληνικό» multimedia σόλο της, έναν εξωφρενικά αστείο και υπερβατικά ευφυή ύμνο στη μυθική Κλυταιμνήστρα. Αντλεί υλικό από την ομηρική Ιλιάδα και τον Αισχύλο, αφιερώνει μια ολόκληρη διαδικτυακή πλατφόρμα στην ηρωίδα της, συνομιλεί μέσω Skype με τον Αγαμέμνονα και τον Αίγισθο, επιστρατεύει σατιρικά αυτοσχέδια βίντεο, φτιάχνει παρωδίες ακαδημαϊκών ομιλιών και ερμηνεύει η ίδια μια καλωδιωμένη στο Google Κλυταιμνήστρα, σε ένα αλά-Woody Allen σύμπαν, γεμάτο κίονες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου απομυθοποιούνται εξίσου οι μύθοι αλλά και τα... χάμπουργκερ!

a quartet

Heather Kravas

20-21.11.2016 | 21:00 — Κεντρική Σκηνή

Made in USA [ΧΟΡΟΣ]

Mπαλέτο, παραδοσιακοί χοροί, φιγούρες από μαζορέτες και κινήσεις από διεκδικήσεις εργατών: στο a quartet, τέσσερις εξαιρετικοί, διαφορετικού ύφους χορευτές ερμηνεύουν τέσσερα σόλο που εκτυλίσσονται ταυτόχρονα, αντλώντας στοιχεία από ασύνδετες πηγές.

Age & Beauty Part 1: Mid-Career Artist/ Suicide Note or &:-/

Miguel Gutierrez

24-25.11.2016 | 19:00 — Μικρή Σκηνή

Made in USA [ΧΟΡΟΣ]

Ο Miguel Gutierrez κατέκτησε μια ξεχωριστή θέση στη σκηνή του χορού της Νέας Υόρκης εκφράζοντας τις αγωνίες της γενιάς του. Ο Γκουτιέρεζ μοιράζεται γενναιόδωρα μαζί μας ένα έργο προσωπικό, ειλικρινές, με χιούμορ και πολύ χορό.

The Evening

Richard Maxwell

24-25.11.2016 | 21:00 — Κεντρική Σκηνή

Made in USA [ΘΕΑΤΡΟ]

Το The Evening είναι μέρος ενός τρίπτυχου που αποτελεί ελεύθερη μετάπλαση της Θείας Κωμωδίας του Δάντη, μια ελεγεία στημένη σε ένα καταγώγιο, με ζωντανή μουσική και τρεις αρχετυπικούς Αμερικανούς αντιήρωες: έναν παλαιστή, τον διεφθαρμένο μάνατζέρ του και μια πόρνη.

Η παράσταση είναι στα αγγλικά.

Showcase

Richard Maxwell

26-27.11.2016 | 20:00, 21:00 & 22:00 Εκτός Στέγης

Made in USA [ΘΕΑΤΡΟ]

Τριάντα λεπτά διαρκεί ο μονόλογος που έγραψε και σκηνοθετεί ο σπουδαίος Αμερικανός Ρίτσαρντ Μάξγουελ. Αρκούν, όμως, για να δει κανείς τι σημαίνει κλινικής ακρίβειας ρεαλισμός τόσο στην υποκριτική τέχνη όσο και στη διοίκηση επιχειρήσεων.

Tell Me Love Is Real

Zachary Oberzan

28-29.11.2016 | 19:00 — Μικρή Σκηνή

Made in USA [ΧΟΡΟΣ]

Πώς συνδέονται η Whitney Houston, o Paul Simon, ο Buddy Holly, o Bruce Lee, η Amelia Earhart, o Serge Gainsbourg, ο Bob Dylan, μια υπέρβαρη ετοιμόγεννη γυναίκα, τα Xanax και η αγάπη; Μία είναι η απάντηση: ο Zachary Oberzan είναι εδώ! Η δαιδαλώδης σκέψη του, πάνω στο ερώτημα «γιατί ζούμε τελικά;», παίρνει σάρκα και οστά σε μια απίστευτα τρυφερή παράσταση, γεμάτη χιούμορ, τραγούδια, ζεστασιά και απρόοπτα, κάπου στα όρια ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ, τη stand-up comedy και την περφόρμανς.

Thank Υou For Coming: Attendance

Faye Driscoll

28-29.11.2016 | 21:00 — Κεντρική Σκηνή

Made in USA [ΧΟΡΟΣ]

Οι πέντε ερμηνευτές ανοίγουν ασταμάτητα νέους κώδικες προσέγγισης με το κοινό, ενώ ταυτόχρονα δένονται σε έναν αξεδιάλυτο κόμπο. Αυτή η περιπλοκή φέρνει διαρκώς στην επιφάνεια νέες ιστορίες σωμάτων και καλεί τους θεατές σε ένα ατέλειωτο ταξίδι επανεφεύρεσης της εμπειρίας μιας ομαδικής χορογραφίας. Όλα τίθενται υπό αμφισβήτηση, από το πώς υποδέχεται η ομάδα το κοινό και πώς τοποθετείται το θέαμα μέσα στο χώρο, μέχρι το ποιος είναι ο περφόρμερ και ποιος ο θεατής. Ετοιμαστείτε να ζήσετε το ζωντανό θέαμα ως κοινή πολιτική πράξη!

[ΜΟΥΣΙΚΗ]

“The Ship”

Brian Eno

3-23.10.2016 * Ομιλία 4.10.2016  | Μουσική - Εγκατάσταση

Με εννοιολογική αφετηρία τη βύθιση του «Τιτανικού», τον Α ́ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη διαρκή «τραμπάλα» του ανθρωπίνου γένους ανάμεσα στην ύβρη και στην παράνοια, ο Brian Eno, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της μουσικής του 20ού και του 21ου αιώνα, παρουσιάζει το The Ship, συνδέοντας σε αυτό τρεις από τις κυριότερες πτυχές του έργου του: τη μουσική, τις εγκαταστάσεις και την τραγουδοποιία.

Οι Διασπορές σε Διάλογο: Πολυπολιτισμός, Μετανάστευση και Αυτοσχεδιαστική Φαντασία

7-9.10.2015 | Μουσική  - Λέξεις & Σκέψεις| Μικρή Σκηνή

Medea Electronique Koumaria Residency

7.10.2016| Μουσική |Μικρή Σκηνή | 20:00

Στο πλαίσιο του Οι Διασπορές σε Διάλογο

Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα υβριδικών μορφών τέχνης: performances, site specific εγκαταστάσεις, χορός, sound art, video και άλλες τέχνες της εικόνας καταλαμβάνουν τη Στέγη στον απόηχο του ερευνητικού εργαστηρίου Κοumaria Residency, που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Κουμαριάς κοντά στη Σπάρτη.

Wasl

7.10.2016 | Μουσική | Μικρή Σκηνή | 21:30

Στο πλαίσιο του Οι Διασπορές σε Διάλογο

Από τις πλέον εμβληματικές φωνές και εκφραστικές φωνές της Μέσης Ανατολής και δεξιοτέχνισσα του ούτι, η Kamilya Jubran μας επισκέπτεται με δύο εκλεκτούς μουσικούς συνοδοιπόρους της. Η Sarah Murcia στο κοντραμπάσο και ο Werner Hasler στην τρομπέτα και στα electronics συγκροτούν μαζί της ένα σύνολο, στο οποίο ο ασυνήθιστος συνδυασμός των οργάνων και η χημεία ανάμεσα στα μέλη του υπόσχονται μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Οι στίχοι του Παλαιστίνιου ποιητή Salman Masalha και του Μαροκινού Hassan Najmi αναδεικνύουν μια διαφωτισμένη, σύγχρονη όψη του αραβικού κόσμου καθώς, σε συνδυασμό με τον ήχο, αναδύεται μια διεγερτική για το πνεύμα τέχνη που δημιουργεί χώρο για αναστοχασμό και πρωτόγνωρα συναισθήματα

Συνέδριο Πολυπολιτισμός, Μετανάστευση και Αυτοσχεδιαστική Φαντασία

8-9.10.2016 | Λέξεις & Σκέψεις| Μικρή Σκηνή

Στο πλαίσιο του Οι Διασπορές σε Διάλογο

Απέναντι στα πρωτοφανή δεινά που εκτυλίσσονται ενώπιόν μας, υπάρχει άραγε θέση σε βασισμένες στην τέχνη πρακτικές για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης;

Επιμέλεια: Eric Lewis, Χρήστος Καρράς

Ομιλητές: Αμαλία Ζέπου, Νέλλη Καμπούρη, Θωμάς Μαλούτας, Valerie Amiraux, Ajay Heble, George Lipsitz, Christine Straehle, Daniel Weinstock, Deborah Wong, συμμετέχοντες στο Koumaria Residency

Για το πλήρες πρόγραμμα, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Στέγης.

The Dwarfs of East Agouza

9.10.2016| Μουσική | Μικρή Σκηνή | 21:00

Στο πλαίσιο του Οι Διασπορές σε Διάλογο

Τρεις ακούραστοι ταξιδιώτες του μουσικού underground διασταυρώνουν τις εμπειρίες τους σε ευφορικά ψυχεδελικά μάντρα με φόντο τις πυραμίδες της Γκίζας. Ο Αμερικανός Alan Bishop, ο Καναδός Sam Shalabi και ο Αιγύπτιος Maurice Louca συναντιούνται στη συνοικία της Ανατολικής Αγκούζα του Καΐρου, όπου και ζουν τα τελευταία χρόνια. Με δεδομένη την κοινή τους αγάπη για τη μουσική του αραβικού κόσμου και με αφετηρία τους τον αυτοσχεδιασμό, επιτυγχάνουν μια σπάνια μουσική σύνδεση: από το κέντρο του αραβικού κόσμου στο γερμανικό kraut rock της δεκαετίας του ‘70, από την Αίγυπτο στο διάστημα και από το σήμερα στα βάθη του αρχέγονου ρυθμού.

Λόγος ερωτικός

του Δημήτρη Παπαδημητρίου

Το ελληνικό σχέδιο

18-19.10.2016 | Μουσική |Κεντρική Σκηνή | 20:30

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, με αναφορά το έργο του ποιητή Γιώργου Σεφέρη, Ερωτικός Λόγος, προχωρά σε μια απόπειρα μεταφοράς της ποιητικής φόρμας σε μουσική

Καλλιτεχνική επιμέλεια: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Σύνθεση: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Ορχήστρα: Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ

Μετασχηματισμοί 1

Bach, Mozart, Satie…: ταξίδι στην Ανατολή

Το ελληνικό σχέδιο

2.11.2016 |Μουσική| Μικρή Σκηνή | 21:00

Τι συμβαίνει όταν ο Μπαχ, o Μότσαρτ, o Σατί ή ίσως και o Coltrane, σε μια φανταστική περιήγηση στην Πόλη, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, συναντούν τον Πάνο Δημητρακόπουλο, τον Θωμά Κωνσταντίνου και τον Δημήτρη Τσάκα; Τι γίνεται όταν το τσέμπαλο συναντά το ούτι, το εκκλησιαστικό όργανο το κανονάκι και μαζί τους συνδιαλέγεται ένα σαξόφωνο;

Coin Coin

Chapter Three

Matana Roberts

4.11.2016| Μουσική | Μικρή Σκηνή | 21:00

Από τις σημαντικότερες νέες προσωπικότητες της αμερικανικής αβανγκάρντ, η πολυσχιδής Matana Roberts έχει μια έντονη δραστηριότητα σε διάφορα πεδία: μουσική, video art, αυτοσχεδιασμός, σεμινάρια, λογοτεχνία, διαλέξεις, σαξόφωνο,  εκπαίδευση, χορός, περφόρμανς, τραγούδι, εργαστήρια,θέατρο, σύνθεση, συναυλίες... Το πολύπτυχο και πολύτεχνο έργο της, Coin Coin (φόρος τιμής σε μια εμβληματική μορφή της αφροαμερικανικής ιστορίας), αντανακλά την καλλιτεχνική και κοινωνική της ταυτότητα, καθώς εκεί συνδιαλέγονται τέχνη, ιστορία και οικογενειακά βιώματα. Τόπος συνάντησης είναι ένα φαντασιακό ηχοτοπίο φιλόξενο στο φορτισμένο ήχο του σαξοφώνου και στην ποιητική έκφραση, στην εικόνα που Dirk Hesse κατακερματίζεται και ανασυντίθεται, στο ηλεκτρονικό ηχόχρωμα αλλά και στο αρχέγονο τραγούδι.

AZIZA

featuring: Dave Holland, Chris Potter, Lionel Loueke & Eric Harland

10.11.2016| Μουσική | Κεντρική Σκηνή | 20:30

Ο ήχος της τζαζ, σήμερα, από ένα all-star κουαρτέτο. Ο πρωτοπόρος θρυλικός μπασίστας Dave Holland, ο πολύπειρος bebopper Chris Potter, ο πολυβραβευμένος πληθωρικός ντράμερ Eric Harland και ο χαρισματικός, ιδιαίτερος κιθαρίστας Lionel Loueke συνεργάζονται ιδανικά, χωρίς αυτοπεριορισμούς. Ο ήχος τους ακούγεται σαν τέχνη με γονίδια εφευρετικότητας, τεράστιας πείρας, συνεχών μεταμορφώσεων και αφομοιωμένων αντιθέσεων. Έργο δημιουργικής ελευθερίας που δεν αφήνεται σε ανεξέλεγκτη ροή, αλλά έχει πάντα συνειδητό στόχο και πρόθεση.

6ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ

2-4.12.2016 |Φεστιβάλ Μουσικής |Μικρή Σκηνή | 21:00

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου

Γιώργος Κοντραφούρης: πιάνο

Alexi Tuomarila: πιάνο

Νίκος Αναδολής: πιάνο

Aki Rissanen: πιάνο

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου

GRIX feat. Λουκία Παλαιολόγου

Φλώρος Φλωρίδης: reeds, πνευστά

Αντώνης Ανισέγκος: πιάνο

Γιώργος Δημητριάδης: τύμπανα

Λουκία Παλαιολόγου: φωνή

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου

Spyros Manesis Trio

Σπύρος Μάνεσης: πιάνο, συνθέσεις

Joao Hasselberg: κοντραμπάσο

Kaspars Kurdeko: ντραμς

Οι Μύθοι του Κόσμου γίνονται τραγούδια για παιδιά

Κύκλος «Το Ελληνικό Τραγούδι» 

Το ελληνικό Σχέδιο

3.12.2016 -18:00, 4.12.2016 -12:00 |Μουσική | Κεντρική Σκηνή

Η μυθολογία από χώρες όλου του κόσμου, με ιδιαίτερες, πανέμορφες και μοναδικές ιστορίες και φανταστικά πλάσματα, θα γίνει αφορμή για τη δημιουργία ενός ανθολογίου τουλάχιστον 20 νέων τραγουδιών για παιδιά, σε συνεργασία με νέους δημιουργούς που αναδείχθηκαν από τους «Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού». Τα τραγούδια θα παρουσιαστούν σε δύο συναυλίες-παραστάσεις με αφηγητή και πλούσιο σε ηχοχρώματα ορχηστρικό σύνολο.

In Vain

Ergon Ensemble

6.12.2016 | Μουσική |κΚεντρική Σκηνή | 20:30

To Ergon Ensemble, το επιτυχημένο ελληνικό σύνολο με την εξειδίκευση στη σύγχρονη μουσική, εμφανίζεται για τέταρτη φορά στη Στέγη, παρουσιάζοντας το πρωτοποριακό έργο In Vain (2000) του Αυστριακού Georg Friedrich Haas. Πρόκειται για μια σύνθεση που καθηλώνει τον θεατή, οδηγώντας τον από το φως στο σκοτάδι, και ύστερα πάλι στο φως, φέρνοντας στην επιφάνεια όλες εκείνες τις ανοίκειες στιγμές που κρύβονται στις σκιές και σκιαγραφώντας την αίσθηση του αδύνατου, σε ένα μουσικό τοπίο όμοιο με λιθογραφία του Escher.

ΣΙΝΕΜΑ

Bobby Roth

29-30.9.2016 — Mικρή Σκηνή

Η Στέγη παρουσιάζει το βραβευμένο σκηνοθέτη, σεναριογράφο και παραγωγό Bobby Roth, κυρίως γνωστό από τηλεοπτικές σειρές και επεισόδια όπως τα Prison Break, The Insiders, Lost, Grey's Anatomy, The Mentalist, Criminal Minds κ.ά., καθώς και από τις ταινίες Heartbreakers, Circle of Power, The Boss' Son και Independence Day. Μια ιδανική ευκαιρία για τους σινεφίλ να δουν τρεις από τις μεγάλου μήκους ταινίες του σκηνοθέτη αλλά και να κοιτάξουν από την «κλειδαρότρυπα» τα γυρίσματα και τους ηθοποιούς από τις αγαπημένες τους σειρές και να μυηθούν στα μυστικά του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, καθώς και στα παρασκήνια της οπτικοακουστικής βιομηχανίας.

Ιn Εdit

20-23.10.2016 — Κεντρική Σκηνή & Μικρή Σκηνή

Από τον Ziggy Stardust στους Blur, από τη Nina Simone στην Janis Joplin και από τον Leonard Cohen στους Sparklehorse, το μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικού κινηματογράφου στον κόσμο, In-Edit, έρχεται να μας ταρακουνήσει. Κανείς δεν μπορεί να μείνει καθισμένος στη θέση του ακούγοντας τις μελωδίες που σημάδεψαν τη ζωή του και βλέποντας τις μύχιες σκέψεις των αγαπημένων του τραγουδιστών ενώ έγραφαν ιστορία. Ένα φεστιβάλ που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους μουσικόφιλους όλου του κόσμου κατακλύζει με ήχους και εικόνες τη Στέγη για τέσσερις μέρες. Stay tuned!

Flix it στη Στέγη

16.12.2016

100% σινεμά στη Στέγη με το Flix.gr. Πρεμιέρες, προβολές, σεμινάρια, εκθέσεις, συναυλίες, διαδραστικά παιχνίδια και events από όλο τον κόσμο όλο το χρόνο. Στη Στέγη βλέπουμε σινεμά... αλλιώς. Μια σειρά προβολών που κρύβουν εκπλήξεις, συστήνουν δημιουργούς, κάνουν το γύρο του κόσμου, προτείνοντας το σινεμά που θέλουμε να βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη. Έναρξη με την πρεμιέρα της ταινίας The Great Eastern των Callas και live performance με τους Callas και τον Lee Ranaldo των Sonic Youth (επιμέλεια: Νάντια Αργυροπούλου).

ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ

Κουτσομπολεύοντας με τη Marjane Satrapi

30.11.2016 | 19:00 — Κεντρική Σκηνή

Η δημιουργός του διεθνούς μπεστ-σέλερ Περσέπολις, το οποίο διασκεύασε η ίδια για τον κινηματογράφο, και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες γυναίκες στο χώρο της τέχνης, έρχεται στη Στέγη για μια συζήτηση επί σκηνής με τη δημοσιογράφο.

Επιμέλεια: Κατερίνα Οικονομάκου, Αφροδίτη Παναγιωτάκου

Hack the Camp

Ένας μαραθώνιος δημιουργικών τεχνολογιών για τους πρόσφυγες

1-3.12.2016

Πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε υπηρεσίες και αντικείμενα που κάνουν τη ζωή των προσφύγων πιο εύκολη και λειτουργική; Το Hack the Camp διοργανώνεται με σκοπό να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του προσφυγικού ζητήματος και τα ζητήματα ένταξης που αυτό θέτει. Προγραμματιστές, designers, άνθρωποι της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, εκπαιδευτές, καλλιτέχνες και άλλοι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες ή μη εργάζονται σε ομάδες και αναζητούν βιώσιμες και διαφορετικής κλίμακας λύσεις για και με τους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Η προσέγγισή μας έχει ως κεντρικό άξονα την Κριτική Μηχανική (critical engineering), δηλαδή την ανεύρεση και την «κατασκευή» μιας άμεσα εφαρμόσιμης λύσης σε ένα υπαρκτό πρόβλημα μέσα από μια καινοτόμο, κριτική αλλά και πρακτική προσέγγιση.

Το Hack the Camp πραγματοποιείται σε δύο στάδια: 21-23 Οκτωβρίου – Meet the Hackers: πρώτη συνάντηση των συμμετεχόντων και δημιουργία ομάδων (στη Διπλάρειο Σχολή), 1-3 Δεκεμβρίου – Hack the Camp: πραγματοποίηση Hackathon (στο Impact Hub Athens)

ALT.ART

DEADxAthens

13.12.2016 — Κεντρική Σκηνή

Το DEADx θυμίζει τα event TEDx και στοχεύει στη διάδοση ιδεών με τη μορφή παρουσιάσεων και καλλιτεχνικών δρώμενων (performances). Υπάρχει όμως ένα βασικό στοιχείο που το διαχωρίζει: στο DEADx κανείς από τους ομιλητές δεν είναι ζωντανός... Διακεκριμένοι συγγραφείς και ηθοποιοί συμπράττουν σε αυτή την ιδιότυπη χιουμοριστική παράσταση, που φέρνει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης προσωπικότητες και ιδέες από όλο τον κόσμο και όλες τις εποχές, από την αρχαιότητα μέχρι τον 21ο αιώνα.

DESIGN ΥΠΟ Στέγη

Digitized 2016

24.9.2016 — Κεντρική Σκηνή

Δέκα εισηγητές από κάθε γωνιά του κόσμου δίνουν ραντεβού στην Αθήνα, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, για τη σημαντικότερη συνάντηση του χώρου της ψηφιακής δημιουργικότητας στη Νοτιανατολική Ευρώπη. Ανάμεσα στους φετινούς εισηγητές είναι οι Ελβετοί Information Architects, οι Ολλανδοί Achtung, οι Νεοζηλανδοί Resn, ο γκουρού σε θέματα εικονικής πραγματικότητας Yifei Chai της Unit9 VR, οι Yatatoy από τη Φινλανδία, η διακεκριμένη σχεδιάστρια Jane Austin, επικεφαλής του τμήματος UX της βρετανικής Telegraph, καθώς και οι ιστορικοί Your Majesty από το Άμστερνταμ.

Συνάντηση για το Βιομηχανικό Σχεδιασμό

10.11.2016 — Μικρή Σκηνή

Οι Έλληνες βιομηχανικοί σχεδιαστές δεν βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση έναντι των Ευρωπαίων συναδέλφων τους, σε ό,τι αφορά τις ευκαιρίες που τους δίνονται. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι υπάρχει έλλειψη ικανών και ταλαντούχων ανθρώπων που ασχολούνται με το βιομηχανικό σχεδιασμό. Φιλοδοξία της συγκεκριμένης ημερίδας είναι να δώσει βήμα στους σχεδιαστές για να εκθέσουν ιδέες και προβληματισμούς, αλλά και στο κοινό για να γνωρίσει τη μεθοδολογία της εργασίας τους και το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους.


Ιnfo: Επικοινωνία, πληροφορίες και πώληση εισιτηρίων

Γραμμή εισιτηρίων Τηλ.: 210 900 5 800 Δευτέρα-Κυριακή 9:00-21:00

Γραμμή Φίλων της Στέγης: 213 017 8200 Δευτέρα-Κυριακή 9:00-20:00

Συγγρού 107 Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 9:00-21:00 infotickets@sgt.gr

Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα της Στέγης sgt.gr ή καλέστε στο 2109005800.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5