Επικαιροτητα

Sarah Moon: Μία από τις σπουδαιότερες φωτογράφους γίνεται 80 ετών

Αλλά ίσως 81 ή και 83

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Sarah Moon
Η Sarah Moon © Patrick Robert/Sygma/CORBIS/Sygma via Getty Images

Sarah Moon: Η φωτογραφία μόδας, τα «swinging sixties», το ημερολόγιο της Pirelli, οι πηγές έμπνευσής της και η στροφή της προς το φιλμ και το βίντεο.

Τα έργα της Sarah Moon έφεραν στη φωτογραφία μόδας μια πνοή αινίγματος, ένα άγγιγμα σεληνιασμού. Όποια κι αν είναι η ηλικία της, η Sarah Moon γεννήθηκε με το όνομα Marielle Warin σ’ ένα νορμανδικό χωριό στις 17 Νοεμβρίου λίγο πριν ή λίγο μετά τη γερμανική Κατοχή στη Γαλλία. Η οικογένειά της κατέφυγε στη Βρετανία –ήταν Εβραίοι– και η Marielle πήρε μαθήματα σχεδίου και εργάστηκε ως μοντέλο μέχρι το 1966. Το 1970 άλλαξε όνομα και προσανατολισμό αιχμαλωτίζοντας με τον φακό της τα «swinging sixties», μια φωτογενή εποχή που προσέλκυσε πολλούς φωτογράφους και μόδιστρους. Στην αρχή, συνεργάστηκε με την Barbara Hulanicki, μια designer πολωνικής καταγωγής, που είχε ανοίξει το trendy κατάστημα ρούχων Biba στο Κένζινγκτον (το Biba έκλεισε οριστικά το 1978) Tο 1972 η Moon ήταν η πρώτη γυναίκα που έφτιαξε το ημερολόγιο της Pirelli: 12 φωτογραφίες γυναικών, μία για τον κάθε μήνα. Ακολούθησαν συνεργασίες με τους οίκους Chanel, Dior και Comme des Garçons, καθώς και με το περιοδικό Vogue. Η Sara Moon έβγαλε τα φωτομοντέλα και τη μόδα στον δρόμο και ανέδειξε ως σκηνικά το Λονδίνο και το Παρίσι τα οποία φωτογράφιζε συχνά ασπρόμαυρα και με Πολαρόιντ.

Έκθεση της Sarah Moon στην γκαλερί Camera Obscura στο Παρίσι (2008)
Έκθεση της Sarah Moon στην γκαλερί Camera Obscura στο Παρίσι (2008) © Serge BENHAMOU/Gamma-Rapho via Getty Images

Πηγές έμπνευσης της Moon είναι ο γερμανικός εξπρεσιονιστικός κινηματογράφος και οι πρωτοπόροι της φωτογραφίας του 19ου αιώνα: η ίδια αναφέρει ανάμεσα σ’ αυτούς που την ενέπνευσαν τον Γάλλο φωτογράφο Guy Bourdin και τον πιονιέρο της φωτογραφικής τέχνης και του γυμνού Eugène Durieu. Τα θέματά της –η παιδική ηλικία, ο θάνατος, τα ζώα, η φαντασία, τα όνειρα– παρουσιάζονται συνήθως με αφηγηματικό τρόπο και με συχνές παραπομπές σε παραμύθια, όπως εκείνα του Charles Perrault και του Andersen.

Το 1985 η Sarah Moon στράφηκε προς το φιλμ και το βίντεο, δημιουργώντας, μεταξύ άλλων, το μουσικό βίντεο του κομματιού «Aïcha» του Αλγερινού τραγουδιστή Khaled, ένα αφιέρωμα στον διάσημο φωτογράφο Henri Cartier-Bresson και μια «μαύρη» εκδοχή της Κοκκινοσκουφίτσας.

Khaled - Aicha

Η Sarah Moon έχει εκθέσει έργα της στο Tόκιο, στο Κιότο, στην Πράγα, στη Μόσχα, στο Αμβούργο, στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Η πιο πρόσφατη έκθεσή της με τον τίτλο «At the Still Point» έγινε στη Στοκχόλμη τον περασμένο Απρίλιο.

Sarah Moon
Sarah Moon © Foc Kan/Getty Images

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ