Φωτογραφια

Τα Πρόσωπα του Άουσβιτς: Μία Βραζιλιάνα καλλιτέχνης δίνει ζωή στους κρατούμενους του στρατοπέδου συγκέντρωσης

«Παρατηρούμε την ατομικότητα σε φωτογραφίες, οι οποίες ήταν προορισμένες να εξαλείψουν το ανθρώπινο στοιχείο»

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
aoysvitsh.jpg
© Faces of Auschwitz/Marina Amaral/Auschwitz Memorial Museum

«Τα Πρόσωπα του Άουσβιτς» είναι ένα φωτογραφικό project εν εξελίξει της Μαρίνα Αμαράλ, η οποία βάζει χρώμα στις φωτογραφίες των κρατουμένων του Άουσβιτς. Η Βραζιλιάνα καλλιτέχνης συνεργάζεται με το Μουσείο Άουσβιτς – Μπίρκεναου, από το οποίο προμηθεύετε τις φωτογραφίες – πορτρέτα και το ιστορικό των κρατούμενων του στρατοπέδου συγκέντρωσης, με σκοπό να δώσει στους ανθρώπους την ευκαιρία να συνδεθούν με τα θύματα του χιτλερικού καθεστώτος σε ένα ανώτερο συναισθηματικό επίπεδο, πράγμα που οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες δεν καθιστούν εύκολο, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στο Artsy.

aoysvits6.jpg
© Faces of Auschwitz/Marina Amaral/Auschwitz Memorial Museum


Οι ναζί τράβαγαν τις φωτογραφίες αυτές, για να έχουν καταγεγραμμένο κάθε κρατούμενο, και προσπάθησαν να τις κάψουν όταν το 1945 ο Σοβιετικό Στρατός πλησίαζε το στρατόπεδο. Ωστόσο, πολλές σώθηκαν από τους ίδιους τους κρατούμενους, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθούν ως επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία κατά την Δίκη της Νυρεμβέργης.

Στο φωτογραφικό υλικό συναντάμε άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών με ξυρισμένα κεφάλια και φόρμες με μπαλωμένο ένα αστέρι ή ένα τρίγωνο, κίτρινο για τους Εβραίους, κόκκινο για τους πολιτικούς κρατούμενους, πράσινο για τους εγκληματίες και ροζ για τους ομοφυλόφιλους. Ανάμεσα τους υπάρχουν άνθρωποι, για τους οποίους γνωρίζουμε όλο τους το ιστορικό, όπως ο Ιβάν Ρεμπάλκα, άνθρωποι που δραπέτευσαν, όπως η Ζανίνα Νοβάκ, άνθρωποι που πέθαναν στο στρατόπεδο, όπως η 13χρονη Ζοζέφα Γκλαζόβσκα, και άνθρωποι για τους οποίους δεν γνωρίζουμε τίποτα παρά τον αριθμό που τους έδωσε το ναζιστικό καθεστώς.

aoysvits5.jpg
© Faces of Auschwitz/Marina Amaral/Auschwitz Memorial Museum



aoysvits4.jpg
© Faces of Auschwitz/Marina Amaral/Auschwitz Memorial Museum



Το δυσκολότερο κομμάτι του project είναι ο κίνδυνος να πέσει σε μεγάλες ιστορικές ανακρίβειες. Για τον λόγο αυτό, μαζί με τις φωτογραφίες το μουσείο στέλνει στην Αμαράλ και τις αντίστοιχες κάρτες εγγραφής, όπου περιλαμβάνονται λεπτομέρειες για το χρώμα των ματιών και των μαλλιών του κάθε κρατουμένου, αλλά και το πιστοποιητικό θανάτου του, ενώ – για όποιους υπάρχουν – της χορηγούν και ό,τι άλλο έγγραφο βρίσκουν, που μπορεί να της δώσει στοιχεία για την ζωή τους. Επιπλέον, για να πετύχει τα σωστά χρώματα των στολών και των αστεριών ή των τριγώνων, συμβουλεύεται και έναν ιστορικό, τον Βάιτμαν Μπορν.

aoysvits2.jpg
© Faces of Auschwitz/Marina Amaral/Auschwitz Memorial Museum



aoysvits1.jpg
© Faces of Auschwitz/Marina Amaral/Auschwitz Memorial Museum



Μιλώντας για τις φωτογραφίες των κρατουμένων ο εκπρόσωπος τύπου του Μουσείου Άουσβιτς – Μπίρκεναου, Πάουελ Σαβίσκι, σχολίασε: «Όταν κοιτάμε τις φωτογραφίες καταγραφής που τραβήχτηκαν στο στρατόπεδο, βρισκόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με αληθινούς ανθρώπους. Κοιτάμε μέσα στα μάτια τους, μαντεύουμε τα συναισθήματα τους, παρατηρούμε την ατομικότητα σε φωτογραφίες, οι οποίες ήταν προορισμένες να εξαλείψουν το ανθρώπινο στοιχείο». 

auschwitz.jpg
© Peter Tóth

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ