Visual Browsing
10 μαγευτικές εικόνες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας

10 μαγευτικές εικόνες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας

Δείτε τους νικητές του διαγωνισμού Υποβρύχιας Φωτογραφίας της Χρονιάς 2018
© Renee Capozzola

Ο ωκεανός είναι τόσο όμορφος όσο και τρομακτικός κι είναι πολλοί οι φωτογράφοι που απαθανατίζουν απίστευτες εικόνες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μέσα από τον διαγωνισμό Υποβρύχιας Φωτογραφίας της Χρονιάς 2018 προέκυψαν οι νικητές του που έχουν φωτογραφίσει υποβρύχιους θησαυρούς.

Όλες οι φωτογραφίες έπρεπε να έχουν ληφθεί υποβρύχια (επιτράπηκαν και φωτογραφίες πολλαπλών επιπέδων με την προυπόθεση ότι ένα μέρος τους ήταν υποβρύχιο). Επιπλέον, δεν υπήρχαν περιορισμοί στη μετέπειτα επεξεργασία. Φωτογράφοι από 63 χώρες κατέθεσαν περισσότερες από 5 χιλιάδες φωτογραφίες για να διαγωνιστούν σε κάποια από τις 11 κατηγορίες, αλλά και για το μεγάλο βραβείο.

Ο γερμανός φωτογράφος Tobias Friedrich ήταν ο μεγάλος νικητής. Το έργο του λέγεται «Κύκλος Πολέμου» και δείχνει μία πανοραμική θέα του ναυαγισμένου SS Thistlegorm, γεμάτο με σειρές από μοτοσικλέτες τύπου 16H φορτωμένες σε φορτηγά Fordson WOT-3. Ο Friedrich εξήγησε ότι είχε την ιδέα για αυτή τη φωτογραφία εδώ και κάποια χρόνια, αλλά το να βρει τον τρόπο να την συνθέσει ήταν περίπλοκο: «Ο τοίχος ήταν πολύ κοντά και δεν μπορείς να πας αρκετά προς τα πίσω ώστε να φωτογραφίσεις όλο το σκηνικό. Έτσι, έπρεπε να δημιουργήσω μία πανοραμική εικόνα της ίδιας σκηνής για να τραβήξω όλο το κατάστρωμα με το φορτίο, συμπεριλαμβανομένου και του φωτός που έδινε στην εικόνα περισσότερο βάθος».

Ο κριτής του διαγωνισμού Peter Rowlands τόνισε ότι, αν και δεν ήταν η πρώτη φορά που κάποιος τράβηξε αυτή τη φωτογραφία, η καλλιτεχνική σύνθεση είναι αυτό που έκανε τον Friedrich να ξεχωρίσει: «Με τον τέλειο φωτισμό και την ηρεμία αυτής της φωτογραφίας, προβλέπω ότι δεν θα υπάρξει ποτέ καλύτερη αποτύπωση αυτού του θέματος από εδώ και πέρα».

Σχετικα
Το Athens Photo World 2021 φέρνει στην πόλη το φωτορεπορτάζ
Το Athens Photo World 2021 φέρνει στην πόλη το φωτορεπορτάζ

#1 Κατηγορία Compact Φωτογραφία των Βρετανικών Θαλασσών: «Peek-A-Boo!» από τον Martin Edser, Ηνωμένο Βασίλειο

«Είναι πάντα διασκεδαστικό να βουτάς και να φωτογραφίζεις φώκιες, αλλά αυτή η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστή. Δεν είχα δει καμία σε αυτή μου την κατάδυση, πιθανώς γιατί ήταν αργά το απόγευμα και απολάμβαναν τον ύπνο τους στην ακτή. Είχα αρχίσει να χάνω τις ελπίδες μου όταν ξαφνικά ένα κεφάλι ξεπρόβαλε από τα φύκια και μου έριξε μία εξεταστική ματιά. Εξαφανίστηκε ξανά όσο γρήγορα είχε εμφανιστεί, για να πεταχτεί ξανά λίγες στιγμές αργότερα με έναν τρόπο που μπορώ να τον περιγράψω μόνο παρομοιάζοντας τον με το παιχνίδι "Κούκου – τσα"! Το νερό ήταν θολό και η χρήση φλας δεν αποτελούσε επιλογή, αλλά βρισκόμασταν στα ρηχά και ήταν ένα ηλιόλουστο απόγευμα, έτσι υπολογίζοντας πού ήταν πιο πιθανό να εμφανιστεί πάλι το κεφάλι και χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο άνοιγμα και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα κλείστρου, μπόρεσα να αποθανατίσω αυτή την αξιομνημόνευτη εμπειρία και το πρόσωπο του συμπαίκτη μου».

Σχετικα
Eurovision 2021: Έφτασε η ώρα του Α' ημιτελικού
Eurovision 2021: Έφτασε η ώρα του Α' ημιτελικού

#2 Νικητής στην κατηγορία Πορτραίτο: «A Sand Tiger Shark Surrounded By Tiny Bait Fish» από την Tanya Houppermans, ΗΠΑ

«Πάντα ανυπομονώ να βουτήξω στο ναυάγιο του Caribsea και να δω τους οπτικά άγριους, αλλά στην πραγματικότητα ήμερους, καρχαρίες τίγρεις της άμμου που συχνάζουν στο ναυάγιο. Εκείνη τη μέρα καθώς κατευθυνόμουν στο ναυάγιο, δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που έβλεπα. Εκατομμύρια μικροσκοπικά ψάρια, γνωστά ως "ψάρια – δολώματα", είχαν συγκεντρωθεί μαζί σε μία τεράστια μπάλα δολωμάτων πάνω από το ναυάγιο, με δεκάδες καρχαρίες τίγρεις να περιπλανιούνται οκνηρά ανάμεσα τους. Καθώς κολυμπούσα αργά προς το κέντρο της μπάλας από δολώματα, κοίταξα προς τα πάνω και παρατήρησα έναν καρχαρία τίγρη μερικά μέτρα πιο ψηλά. Κολύμπησα ανάσκελα από κάτω του προσπαθώντας να μην τον ξαφνιάσω. Ενώ κινούμουν παράλληλα με τον καρχαρία στο νερό, τα ψάρια – δολώματα διασπάστηκαν δίνοντας μου μία καθαρή λήψη του από κάτω μέρους αυτού του πανέμορφου καρχαρία και μία από τις καλύτερες εμπειρίες μου μέχρι τώρα ως υποβρύχια φωτογράφος».

#3 Κατηγορία Ασπρόμαυρο: «Morning Flight» από τον Filippo Borghi, Ιταλία

«Κατά τη διάρκεια της άνοιξης από τον Απρίλη έως τον Ιούνιο στην ακτή Μπάχα Καλιφόρνια μπορούμε να δούμε μία από τις πιο εντυπωσιακές μετοικίσεις της θάλασσας. Χιλιάδες σαλάχια μομπούλα μετοικούν κατά μήκος αυτής της ακτής. Είχα προσπαθήσει πολλές φορές να ανακαλύψω αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο, αλλά δεν είχε προκύψει. Φέτος, κατά τη διάρκεια ενός πρωινού σαφάρι στη θάλασσα είδαμε μία διαφορετική ομάδα από πανέμορφα σαλάχια. Πήδηξα στο νερό και τα ακολούθησα για μερικές ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων μία μικρή ομάδα από αυτά μετακινήθηκέ σε μία ρηχή περιοχή, όπου μπόρεσα να τα φωτογραφίσω σε τέλειο φωτισμό».

#4 Κατηγορία Ασπρόμαυρο: «Hypnosis» από την Wendy Timmermans, Ολλανδία

«Είμαι δεύτερη στην παγκόσμια κατάταξη ελεύθερης κατάδυσης και μπορώ να κολυμπήσω μέχρι και στα 83 μέτρα κρατώντας την αναπνοή μου. Το να κολυμπάω βαθιά, όμως, είναι μόνο ένα μικρό μέρος του πάθος μου για τον υποβρύχιο κόσμο και για εμένα το να κάνω ελεύθερη κατάδυση στις Μεξικάνικες Καταβόθρες έχει υπάρξει όνειρο για πάρα πολλά χρόνια. Ως ελεύθεροι δύτες, εξερευνούμε την άβυσσο με μόνο μία ανάσα, με τον πιο αγνό τρόπο. Μας επιτρέπει να κινούμαστε με χάρη μέσα στο νερό και κάνει τον χρόνο να παγώνει για μία στιγμή. Η ηρεμία, η ομορφιά και η γαλήνη αυτής της απόμερης Καταβόθρας αντανακλούν το επίπεδο της ηρεμίας που κυριαρχεί στο άθλημα μας. Η φωτογραφία δείχνει τον Guillame Bihet, έναν συνάδερφο υποβρύχιο φωτογράφο ελεύθερης κατάδυσης. Μαζί δημιουργούμε τις φωτογραφίες μας και μοιραζόμαστε τη δουλειά μας ως Seadrops Photography. Η ελεύθερη κατάδυση μας δίνει το τέλειο εργαλείο για να περιπλανούμαστε ελεύθερα και να αυτοσχεδιάζουμε. Η φωτογραφία τραβήχτηκε μόνο με φυσικό φως στην Καταβόθρα Nah Yah στο Yucatan Peninsula του Μεξικό».

#5 Βρετανός Υποβρύχιος Φωτογράφος της Χρονιάς: «Love Birds» από το Grant Thomas, Ηνωμένο Βασίλειο

«Πάντα με συνέπαιρναν οι πάνω – κάτω φωτογραφίες, που συνδέουν τον καθημερινό επίγειο κόσμο που όλοι γνωρίζουμε με τα λιγότερο οικεία υποβρύχια μυστικά. Επέλεξα το Loch Lomond ως την τοποθεσία για την λήψη λόγω του ειδυλλιακού  σκηνικού, της πρόσβασης στο νερό και των φιλικών κύκνων. Η αρχική μου ιδέα ήταν να αποτυπώσω μία διασπασμένη λήψη ενός κύκνου να τρώει κάτω από την επιφάνεια του νερού, αλλά όταν παρατήρησα πόσο άνετοι ήταν κοντά μου ήμουν σίγουρος ότι με λίγη υπομονή θα μπορούσα να τραβήξω μία μαγευτική φωτογραφία και των δύο. Ήταν μεσημέρι, ο ήλιος βρισκόταν ψηλά στον ουρανό τσαλαβούτησα αργά μέσα στο ρηχό νερό, επιτρέποντας στους κύκνους να νιώσουν άνετα με την παρουσία μου. Όταν άρχισαν να ψάχνουν για φαγητό κάτώ από την επιφάνεια του νερού, έπρεπε απλά να περιμένω την τέλεια στιγμή συγχρονισμού».

#6 Κατηγορία Μακροφωτογραφίας: «Pretty Lady» από τον Tianhong Wang, Κίνα

«Αυτός είναι ένας ιαπωνικός πυγμαίος ιππόκαμπος, πολλά πλάσματα προκειμένου να προστατευτούν, θα παραμείνουν στο δικό τους περιβάλλον ή σε ένα του ίδιου χρώματος. Όταν τράβηξα αυτή τη φωτογραφία, χρησιμοποίησα ένα μεγάλο άνοιγμα και δοκίμασα μία ποικιλία από διαφορετικούς συνδυασμούς μεθόδων φωτισμού για να θολώσω το παρασκήνιο και να τονίσω το αντικείμενο της φωτογραφίας, ενώ την ίδια στιγμή χρησιμοποίησα χρώματα κοντινά σε αυτά το παρασκηνίου και μετά μία έντονη αντίθεση γι αρμονία. Ο σκοπός μου ήταν να δημιουργήσω ένα πιο ενιαίο παρασκήνιο και αντικείμενο με το ροζ παρασκήνιο να κάνει το αντικείμενο να ξεχωρίζει και να δίνει έναν χαριτωμένο χαρακτήρα στην φωτογραφία και να αφήνει μία καλύτερη εντύπωση».

#7 Κατηγορία Ευρείας Κλίσης: «Blacktip Rendezvous» από την Renee Capozzola, ΗΠΑ

«Στην Γαλλική Πολυνησία, υπάρχει ένας υγιής πληθυσμός καρχαριών λόγω της έντονης προστασίας τους. Είναι το αγαπημένο μου μέρος να φωτογραφίζω καρχαρίες, καθώς συνήθως συχνάζουν στα ρηχά, γεγονός τέλειο για διαχωρισμένες λήψεις. Η πρόθεση μου ήταν να βγω κατά τη δύση του ήλιου και να τραβήξω μία πάνω – κάτω φωτογραφία των καρχαριών. Αυτή η λήψη αποτελούσε πρόκληση, καθώς είχα μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα που ο ήλιος θα βρισκόταν στον ορίζοντα και έτσι απαιτούνταν πολλαπλές προσπάθειες για αρκετές μέρες. Ένα μικρό κλείστρο, ένας μεγάλος φακός και ένα φλας χρησιμοποιήθηκαν για αυτή τη φωτογραφία. Δυστυχώς, περισσότερη από 100 εκατομμύρια καρχαρίες πεθαίνουν κάθε χρόνο, κυρίως λόγω της υπεραλιείας και της υψηλής ζήτησης της σούπας από πτερύγιο καρχαρία. Οι καρχαρίες δημιουργούν ένα ισορροπημένο υδάτινο οικοσύστημα. Ελπίζω ότι εικόνες όπως αυτή θα τραβήξουν την προσοχή των ανθρώπων και θα αυξήσουν την ανησυχία για τους καρχαρίες και άλλα υδρόβια ζώα σε όλο τον κόσμο».

#8 Νικητής της Κατηγορίας Ευρείας Κλίσης: «Humpback Whale Spy Hopping» από τον Greg Lecoeur, Γαλλία

«Κάθε χρόνο πηγαίνω στην Τόνγκα για να ηγηθώ μία μικρής ομάδας φυσιολατρών και να φωτογραφίσουμε τις μεγαλόπτερες φάλαινες. Η Τόνγκα πιθανότατα προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία για αλληλεπίδραση με τις φάλαινες στα γαλάζια νερά. Αυτή η χρονιά ήταν πολύ ιδιαίτερη, αφού με τους φίλους μου ζήσαμε κάποιες από τις καλύτερες στιγμές μου στην ζωή μου ως υποβρύχιος φωτογράφος: Πολύ περίεργες και παιχνιδιάρες φάλαινες ήρθαν να μας παρακολουθήσουν και να πάρουν την κατασκοπευτική τους στάση μπροστά από τις μάσκες μας. Αν και ζυγίζουν δεκάδες τόνους, αυτό το θηλαστικό έδειξε μεγάλη ισορροπία και δύναμη κρατώντας τον εαυτό του κάθετα στο νερό. Ήταν πολύ εντυπωσιακό και μπορούσαμε να νιώσουμε την δύναμη της φύσης, αλλά την ίδια στιγμή μας είχε συνεπάρει και η χάρη του. Είχα την ευκαιρία να παγώσω αυτή τη στιγμή με μία διαχωρισμένη λήψη, ώστε να αναδομήσω την φαντασμαγορική αυτή στιγμή».

#9 Νικητής Κατηγορίας Μακροφωτογραφίας: «Seahorse Density», από τον Shane Gross, Καναδάς

«Η λίμνη, στην οποία βρισκόμουν, έχει την υψηλότερη πυκνότητα ιππόκαμπων στη Γη, αλλά ποτέ δεν είχα δει τρεις μαζί ξανά. Είχα κατασκηνώσει στην ακτή και είχα όλη τη νύχτα να φωτογραφίσω με την ιδέα του να φωτίσω από πίσω έναν μόνο ιππόκαμπο, αλλά το να βρω τρεις μαζί ήταν ένα πραγματικό δώρο. Ήμουν υπερβολικά προσεκτικός να μη τους ενοχλήσω και κολυμπήσουν μακριά. Είχα τον αποσπώμενο στροβοσκόπιο μου και ένα υποβρύχιο φλας σε ένα μικρό τρίποδο, το οποίο τοποθέτησα από πίσω και από κάτω από το τρίο. Στη συνέχεια, περίμενα να γυρίσουν προς την πλευρά που μπορούσες να δεις τις σιλουέτες τους. Ο ήλιος έπεφτε και όσο σκοτείνιαζε το πλανκτόν πραγματικά άρχισε να επιπλέει. Όταν οι ιππόκαμποι έφαγαν κάποιο από το πλανκτόν μπορούσα να καταλάβω ότι είχαν χαλαρώσει. Ακόμα εργαζόμαστε στο να εξασφαλίσουμε σε αυτό το ιδιαίτερο μέρος προστασία και γι’ αυτό δεν μπορώ να αποκαλύψω την ακριβή τοποθεσία».

#10 Νικητής Κατηγορίας Ασπρόμαυρο: «Crocodile Reflections» από τον Borut Furlan, Σλοβενία

«Όταν η κατάδυση είχε τελειώσει για εκείνη την μέρα, ζήτησα από τον καθηγητή να με γυρίσει πίσω σε ένα μέρος, όπου συνήθως βλέπεις υδρόβιους κροκόδειλους. Ήθελα να τους φωτογραφίσω στο χαμηλό φως του δειλινού, όταν ο ουρανός θα αποχτούσε θερμά χρώματα. Όταν φτάσαμε, ο ήλιος ήταν ήδη στον ορίζοντα και ήταν πολύ σκοτεινά στο νερό. Ανέβασα τις ρυθμίσεις ISO υψηλά, ώστε να έχω ένα μέρος του θερμού φωτισμού και ρύθμισα την δύναμη των φακών μου χαμηλά. Ευτυχώς ο κροκόδειλος ήταν πολύ συνεργάσιμος και καθώς ήμασταν και οι δύο πολύ ήρεμοι, πανέμορφες αντανακλάσεις εμφανίστηκαν στην επιφάνεια. Τράβηξα πολλές φωτογραφίες με τις αντανακλάσεις του και αυτή εδώ ήταν η αγαπημένη μου. Καθώς υπάρχει ένα δυνατό γραφικό στοιχείο στην εικόνα, η μετατροπή σε ασπρόμαυρο της έδωσε ακόμα περισσότερο δυναμισμό».

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5