1821 Digital Gallery
«Η δοκιμασία του χρόνου», η έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Αλιάγα στη Λυών

«Η δοκιμασία του χρόνου», η έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Αλιάγα στη Λυών

Αφιέρωμα του γαλλικού Euronews στο έργο του Έλληνα δημοσιογράφου
facebook.com/Nikosnow/

Αφιέρωμα στο έργο του φωτογράφου Νίκου Αλιάγα έκανε το γαλλικό Euronews, χαρακτηρίζοντας τον ελληνικής καταγωγής επιτυχημένο παρουσιαστή και δημοσιογράφο της γαλλικής τηλεόρασης ως τον άνθρωπο με τα χίλια πρόσωπα.

«Γεννημένος στο Παρίσι από Έλληνες γονείς, ο δημοσιογράφος, παρουσιαστής και τραγουδιστής είναι επίσης ένας παθιασμένος φωτογράφος που όμως πατά γερά στη γη» αναφέρει ο δημοσιογράφος Σιρίλ Φουρνερής για να προλογίσει το αφιέρωμα του διεθνούς δικτύου στο φωτογραφικό έργο του Αλιάγα με την ευκαιρία της έκθεσής του «Δοκιμασία του χρόνου» στη Λυών και συγκεκριμένα στη φουάρ σύγχρονης φωτογραφίας Photo Docks Art Fair.

Όλοι ταξιδεύουμε μέσα στην ίδια βάρκα

Μετά τον βρετανικό Guardian, το έργο του Έλληνα φωτογράφου από καθημερινούς ανθρώπους των ελληνικών νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδας, εξυμνείται από τους Γάλλους δημοσιογράφους στους οποίους ο Αλιάγας δηλώνει για τη «Δοκιμασία του χρόνου» ότι επέλεξε να ονομάσει έτσι την έκθεσή του «επειδή όλοι βρισκόμαστε μέσα στην ίδια βάρκα. Κανείς δεν μπορεί να παλέψει ενάντια στον χρόνο. Παρόλα αυτά, υπάρχει ένας χρόνος που είναι πιο μυστικός, πιο πνευματικός και φιλοσοφικός και αυτός είναι ο “καιρός”. Αυτός ο προσωπικός χρόνος του καθενός είναι (ο χρόνος) που ήθελα να φωτογραφίσω. Ψάχνω την αξιοπρέπειά τους (σ.σ. των ανθρώπων που φωτογραφίζω), τη μοναδικότητά τους, τη δύναμή τους».

Σχετικα
Έντονο διάβημα της Ελλάδας προς την Προεδρία της Αλβανίας
Έντονο διάβημα της Ελλάδας προς την Προεδρία της Αλβανίας

«Το να τραβάς μια φωτογραφία, είναι (σαν να βάζεις) υπογραφή, (να παίρνεις) την ευθύνη. Το να βγαίνω με τη φωτογραφική μηχανή αυτό από μόνο του είναι μια βίαιη πράξη. Όταν βάζεις μια κάμερα μπροστά από κάποιον, καταρχήν πρέπει να του ζητήσεις την άδεια, είναι το ελάχιστο που μπορείς να κάνεις. Δεν πρέπει να τραβάς από μακριά κάνοντας ζουμ. Δουλεύω με μικρό εστιακό βάθος, 50mm, έτσι είμαι πάντα σε διάλογο με τον άλλο, συζητάω, προσπαθώ να καταλάβω τη ζωή του και αν νιώσω κάτι, αν με αγγίξει κάτι ενστικτωδώς, τότε ρωτάω: “Μπορώ να σε τραβήξω μια φωτογραφία;”. Αυτό είναι που με ενδιαφέρει, αυτό που δεν μπορεί να ειπωθεί με λέξεις, αλλά που μπορεί να αποτυπωθεί με την καμπύλη και με το φως» λέει ο ίδιος για το έργο του.

Τα χέρια λένε συχνά αυτό που δεν θέλεις να πεις

Σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο, αυτό που χαρακτηρίζει τις φωτογραφίες του Νίκου Αλιάγα σε άλλη του έκθεση, αυτή στο Παρίσι, που φέρει τον τίτλο «Μνήμη των χεριών», είναι ότι είναι τραβηγμένες με το χέρι, ενώ μεταξύ άλλων, ο επισκέπτης της έκθεσης θα δει και διασημότητες όπως τον Gerard Depardieu και τον Joey Starr. Ο Έλληνας δημιουργός εξηγεί πως «λατρεύω να φωτογραφίζω με τα χέρια. Μπορείς να αλλάξεις το πρόσωπό σου, κάνοντας αισθητικές επεμβάσεις, βάζοντας μακιγιάζ, όπως κάνω εγώ στην τηλεόραση, μπορείς να θέλεις να μοιάζεις νεότερος, αλλά τα χέρια σου δεν μπορείς να τα αλλάξεις. Τα χέρια μένουν ίδια και τα χέρια φέρουν τον χρόνο, φέρουν συχνά αυτό που δεν λες».

Σχετικα
Ο Βόλος του 20ού αιώνα σε ανέκδοτες φωτογραφίες του Κώστα Ζημέρη
Ο Βόλος του 20ού αιώνα σε ανέκδοτες φωτογραφίες του Κώστα Ζημέρη

«Δεν βγάζω πολλές φωτογραφίες. Πλησιάζω τους ανθρώπους (σ.σ. που θέλω να φωτογραφίσω) κι αν υπάρξει χημεία, μου επιτρέπω να πάρω μια φωτογραφία και η φωτογραφία δεν κρίνει. Ο άνθρωπος κρίνει, αυτός μετράει. Η φωτογραφία μπορεί να μας καταγράφει, αλλά δεν κρίνει κανένα, αυτό το αφήνει για τη δική μας συνείδηση» καταλήγει ο Νίκος Αλιάγας.

Όσοι βρεθείτε στη Γαλλία έως τις 9 Οκτωβρίου, μπορείτε να δείτε την έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Αλιάγα στη φουάρ σύγχρονης φωτογραφίας Photo Docks Art Fair στο Confluance της Λυών.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το βίντεο του Euronews

#Etoliko #StathisMagdalinos @stathismagdalinos dans mon objectif Son humilité et sa patience étaient stupéfiantes, il parlait à l’animal avec justesse et sincérité. J’imaginais toutes ces journées passées à le nourrir, le nettoyer, le panser et l’accompagner dans les oliveraies d’Etolie au petit matin. J’ai photographié Stathis, un visage sans artifices, un regard sans mensonge. Stathis est un cavalier chevronné, ses mains, ils les mêle au fumier depuis sa tendre enfance, mais ces mains là je les respecte plus que tout. "Le critère du bon cavalier: c'est celui qu'on oublie de regarder pour regarder le cheval"Nuno Oliveira

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης nikos aliagas (@nikosaliagas) στις Αύγ 20, 2016, 11:50μμ PDT

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5