1821 Digital Gallery
Einstürzende Neubauten
ΤΕΥΧΟΣ 321

Einstürzende Neubauten

Ο μπασίστας του γκρουπ Αlexander Hacke λίγες μέρες πριν την άφιξή τους προδιαθέτει για δύο μυσταγωγικές εμπειρίες

Διήμερο δημιουργικής κατεδάφισης από τη βερολινέζικη κολεκτίβα με μεταβιομηχανικό θόρυβο και απόλυτη σιωπή που είναι πιο τρομακτική από ό,τι δείχνει. Ο μπασίστας του γκρουπ Αlexander Hacke λίγες μέρες πριν την άφιξή τους προδιαθέτει για δύο μυσταγωγικές εμπειρίες…

Πόσα έχουν αλλάξει αυτά τα τριάντα χρόνια; Όταν άρχισα ήμουν μόλις 15 ετών και στο σχολείο αποφάσισα ότι θέλω να γίνω μουσικός - και ήμουν αρκετά τυχερός που αποφάσισα το σχέδιο της ζωής μου τόσο νωρίς. Δεν έχουν σημειωθεί δραστικές αλλαγές. Είναι μια εξελικτική διαδικασία και φυσικά ο κόσμος έχει αλλάξει γύρω μου.

Πόσο δύσκολο είναι να παραμένεις σε ένα γκρουπ τόσα χρόνια;O λόγος που δουλεύουμε ακόμη μαζί είναι γιατί όλοι κάνουμε παράλληλα και άλλα πράγματα. Αν οι Neubauten ήταν η μόνη μας μουσική διέξοδος, τότε σίγουρα δεν θα είχαμε κρατήσει τόσο. Είμαστε σαν κολεκτίβα, συναντιόμαστε περιοδικά, δουλεύουμε πάνω στο συγκεκριμένο μουσικό μας ύφος. Έτσι υπάρχουν περίοδοι που δεν συναντιόμαστε και κάνουμε εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Πάντα σας γοητεύουν οι αλλαγές και τα νέα πρότζεκτ, όπως το CD με το λάιβ την ώρα της συναυλίας; Aυτή τη φορά θα το κάνουμε με usb sticks. Σε ένα ωραίο αλουμινένιο usb με το logo των Neubauten.

Σχετικα
Πέθανε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου - Το σπουδαίο έργο του συνθέτη
Πέθανε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου - Το σπουδαίο έργο του συνθέτη

Πώς βλέπετε τη μουσική βιομηχανία; Δεν ενδιαφέρομαι για καμία βιομηχανία. Παραπονιούνται για το τέλος της μουσικής, αλλά πάντα θα υπάρχει καλή μουσική και δημιουργικοί μουσικοί που δεν ενδιαφέρονται για τα χρήματα. Δεν ανησυχώ για το μέλλον. Υπάρχουν άλλοι τρόποι να έχουμε πρόσβαση στη μουσική, αρκεί να έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά (γέλια).

Ποιο είναι το μότο σας; Αυτό τον καιρό θέλουμε να επεκτείνουμε τον όρο μουσική στο βαθμό που καθετί είναι μουσική και την ίδια στιγμή φυσικά τίποτε δεν είναι μουσική. Ο σκοπός μας έχει αλλάξει μέσα στα χρόνια. Πάντα προσπαθούσαμε όμως να βγάλουμε τη μέγιστη δυνατή ποσότητα ενέργειας.

Τι διαβάζεις τώρα; Μου αρέσει πολύ ο Irvine Welsh, o Chuck Palahniuk αλλά αγαπώ πολύ και τη  Flannery O’Connor. Είναι μεγάλη μου επιρροή.

Σχετικα
Κάννες 2022: Cinéma de la Plage με «This is Spinal Tap»
Κάννες 2022: Cinéma de la Plage με «This is Spinal Tap»

Κάτι που δεν ξέρουμε για τον Blixa; Πώς θα τον περιέγραφες με δυο λέξεις; Γοητευτικό πλάσμα υψηλής ευφυΐας. Αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται να ξέρετε.Κάτι για το εμβληματικό logo του γκρουπ…Είναι ακόμη πιο δυνατό από το χριστιανικό σύμβολο γιατί έχει ένα μάτι που του δίνει πρόσωπο. Προέρχεται από σπηλιές του Μεξικού. Πάντα ήθελα να ταξιδέψω εκεί και να δω την αποτύπωση του σημαδιού. Δεν είναι και τόσο εύκολο, πρέπει να σκαρφαλώσεις για ώρες στα βράχια. Είναι ένα από τα πράγματα που θέλω να κάνω.

H σιωπή είναι σέξι τελικά; Όχι, δεν νομίζω ότι είναι. Η σιωπή είναι πολύ σημαντική. Όταν βγήκε το κομμάτι (“Silence is Sexy”) με τα διαστήματα απόλυτης σιωπής κανένα ραδιόφωνο δεν μπορούσε να το παίξει, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει σιωπή στο ράδιο. Στην εποχή της διαρκούς αναπαραγωγής διασκέδασης και πληροφορίας η σιωπή είναι τρομακτική. Αγαπώ τη σιωπή. Είναι η βάση της τέχνης μου. Ό,τι κάνω προέρχεται από τη σιωπή.

Θόρυβος ή μελωδία; Mελωδία. Ο θόρυβος περιέχει όλες τις μελωδίες αλλά η μελωδία είναι πιο υποδηλωτική. Ο θόρυβος φανερώνει μια απόφαση.

Τι θα δούμε στην Αθήνα; H πρώτη βραδιά θα είναι επιλογές από τα αγαπημένα μας όλων των περιόδων, ενώ η δεύτερη είναι ένα ειδικό σετ από τραγούδια που δεν έχουμε παίξει ποτέ λάιβ ή έχουμε πολύ καιρό να παίξουμε. Ακόμη, όλα τα μέλη του γκρουπ θα παρουσιάζουν ένα προσωπικό προτζεκτ. Επειδή δεν είναι εφικτό όλοι να το κάνουν σε κάθε βραδιά αποφασίσαμε να μοιράσουμε μεταξύ μας, εντός εισαγωγικών, την Ευρώπη. Στην Αθήνα θα ακούσετε το πρότζεκτ του Rudolf Moser “ΜοserMeyer”, ενώ θα υπάρχει μια ταινία με κολάζ από υλικό του γκρουπ σε επιμέλεια της Danielle de Picciotto.

Ιnfo FUZZ, Πειραιώς 209 & Π. Ιωακείμ, Ταύρος, 30/10: Live show. 31/10: Special Show με προβολή, Live, solo εμφάνιση του Βlixa και του ΜοserMeyer. Eίσοδος € 35 (30/10), € 50 διημέρου, € 20 (31/10). Προπώληση: Θρι Σίξτι, Ελασιδών 29, Γκάζι 210 3453.307, Public, Ticket House, ticketpro.gr 

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5