Visual Browsing
Delta ξανά
ΤΕΥΧΟΣ 519

Delta ξανά

Ο Μιχάλης Δέλτα επιστρέφει με νέο άλμπουμ μετά από 4 χρόνια. Λίγο πριν την πρώτη παρουσίαση του «Inner City Light» μιλά για την πόλη, την αγάπη και τη Στέρεο Νόβα ιστορία.

Συνδημιουργός της Στέρεο Νόβα αντήχησης και διαμορφωτής του αθηναϊκού ηλεκτρονικού ήχου με διαρκή παρουσία στη διεθνή techno σκηνή. Ο Μιχάλης Δέλτα επιστρέφει με νέο άλμπουμ μετά από 4 χρόνια. Το «Inner City Light» κυκλοφόρησε στις 16 Μαρτίου στη Λιθουανία από το ανερχόμενο techno label, Cold Tear Records. Ο ήχος του ολοκληρώθηκε μέσα από μια σειρά συχνών ταξιδιών στο Βερολίνο όλο αυτό το διάστημα, αντανακλώντας αστικά τοπία που μελοποιούνται και εξελίσσονται αργά και υπνωτιστικά μέσα από ρυθμικά μινιμαλιστικά patterns σε κινηματογραφικές εξιστορήσεις. Λίγο πριν την πρώτη αυτή παρουσίαση της νέας του δημιουργίας ο Μιχάλης Δέλτα μιλά για τη μουσική του, την πόλη, την αγάπη και τη Στέρεο Νόβα ιστορία.

Πώς σου φαίνεται η Facebook πραγματικότητα; Πώς βλέπεις τους κανόνες του παιχνιδιού;

Το Facebook το χρησιμοποιώ περισσότερο για ό,τι αφορά τη μουσική μου δράση. Δεν με ενοχλεί τίποτα περισσότερο από ό,τι και στην πραγματική ζωή. Το fcbk είναι αντανάκλασή της.

Λόγω της κρίσης και της έντασης της εποχής όλοι φαίνεται να είναι ετοιμοπόλεμοι. Πώς βιώνεις την κρίση και ποια είναι η θέση σου για τη νέα κατάσταση των πραγμάτων;

Σχετικα
Red Hot Chili Peppers: «Ναι» στο αντίδοτο της έλλειψης συναυλιών
Red Hot Chili Peppers: «Ναι» στο αντίδοτο της έλλειψης συναυλιών

Δεν με έχει ξαφνιάσει τίποτα. Τα όσα θα μπορούσα να θίξω, τα περιγράφει καλύτερα ένα τραγούδι των Στέρεο Νόβα που γράφτηκε πριν 23 χρόνια, το «Ταξίδι της Φάλαινας». Όλοι τώρα πήρατε χαμπάρι την όποια κρίση;

Tι μπορεί σήμερα να νικήσει την εθνική κατάθλιψη;

Η ατομική θεραπεία ή με άλλα λόγια η ψυχοθεραπεία με ψυχολόγο. Έχουν βγει στην επιφάνεια όλα τα δαιμόνια και τα τελώνια της ελληνικής οικογένειας, μονάχα η ψυχανάλυση μπορεί να σε βοηθήσει να αποκτήσεις διαχείριση αυτών των συναισθημάτων. Τίποτα άλλο.

Σχετικα
Robert Johnson: Πούλησε την ψυχή του στον Διάβολο;
Robert Johnson: Πούλησε την ψυχή του στον Διάβολο;

Πάντα συνομιλούσες με τη διεθνή ηλεκτρονική σκηνή συνεργαζόμενος συχνά με ξένες εταιρείες. Ωστόσο ποτέ δεν το ανάδειξες (εντός εισαγωγικών). Τη στιγμή που μουσικοί με πολύ μικρότερη εμπειρία το κάνουν θέμα. Είναι ζήτημα χαρακτήρα, επιλογής ή κάτι άλλο;

Η μουσική μου που κυκλοφόρησε στο εξωτερικό έλαβε τις όποιες δάφνες της στο βασικό πυρήνα της ηλεκτρονικής παγκόσμιας μουσικής. Είχα απίστευτες κριτικές από τα έντυπα και τους ανθρώπους του χώρου που με σεβάστηκαν και φέρθηκαν με γενναιοδωρία. Στην Ελλάδα ο κόσμος με σέβεται κι εγώ αντίστοιχα κρατάω μια διακριτική στάση στην επιτυχία όταν έρχεται επειδή έτσι αισθάνομαι μέσα μου. Σήμερα ο νέος δίσκος μου, το «Inner City Light» βρίσκεται στα Νο 1 των charts της παγκόσμιας techno σκηνής και ξέρω πως δεν βρίσκεται τυχαία εκεί, το λέω ήρεμα και προσγειωμένα. Ξέρω πολύ καλά αν αυτό που έχω δημιουργήσει μπορεί να λάβει τέτοιες αξιώσεις.

Mαζί με τη νέα κυκλοφορία έχεις σκεφτεί να κάνεις μια ειδική έκδοση που θα συγκεντρώνει τα τόσα tracks και releases που υπάρχουν σε διαφορετικές ετικέτες;

Ωραία η ιδέα αυτή. Αλλά λόγω των διαφορετικών εταιρειών πιθανόν χρειάζεται νομικά πλαίσια τα οποία δεν γνωρίζω ακριβώς. Ωστόσο ο νέος δίσκος θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή σε cd ή vinyl.

Πόσο σε έχει επηρεάσει σαν άνθρωπο η μόνιμη φαντάζομαι εκδήλωση σεβασμού και αγάπης από το κοινό των Stereo Nova και της προσωπικής σου πορείας όλα αυτά τα χρόνια;

Είμαι ευγνώμων προς όλους τους ανθρώπους που αντιλαμβάνονται την εντιμότητά μου και την αισθητική μου ως δημιουργό. Σαφώς και η αγάπη τους μου δίνει δύναμη και ώθηση πολλές φορές για να στέκομαι στο σημείο που έχω επιλέξει να βρίσκομαι ως συνειδητός και πρωτοπόρος άθελά μου.

image

Γιατί έχει σταματήσει να μας απασχολεί το μέλλον; Και τελικά μήπως το μέλλον που περιμέναμε έχει μετεξελιχθεί σε ένα τεράστιο πισωγύρισμα;

Το μέλλον μια χαρά απασχολεί, αλλά επιθετικά, όχι δημιουργικά. Όλοι ζούνε με το τι θα γίνει και πού θα πάει και αχ και ωχ και βρε πώς θα τα βγάλουμε πέρα και πωπωπω θεέ μου… και πέφτουν από τα μπαλκόνια διότι μονάχα το μέλλον τους απειλεί και ο φόβος τους ωθεί στο θάνατο. Είτε κυριολεκτικά είτε πνευματικά. Επίσης, δεν βλέπω κανένα πισωγύρισμα. Αν κάτι έμοιαζε ως progressive ήταν καμουφλάζ αυτού που πραγματικά είμαστε. Παρόλα αυτά, σήμερα με όλα όσα συμβαίνουν, υπάρχει μια καθόλου αμελητέα μερίδα ανθρώπων που εξελίσσεται και αρχίζει να έχει αναζητήσεις για το Τώρα της, που είναι το μόνο το οποίο υφίσταται ως πραγματικότητα.

Πώς επηρεάζει η σύγχρονη πόλη τη μουσική σου;

Επηρεάζει μέσα από τις αντιθέσεις της, καθώς δημιουργούνται συναισθήματα και σκέψεις που σε συνάρτηση με το μοντέλο μιας αστικής ζωής, με ό,τι αυτό σημαίνει κοινωνικά και πολιτικά, δημιουργεί την αντίδραση της Δημιουργίας. Με επηρεάζει για παράδειγμα η αρχιτεκτονική κάποιων μεγάλων πόλεων, όπως του Βερολίνου ή σημεία του Πειραιά. Μοιάζει σαν να ακούω μουσικά θέματα κοιτάζοντας τις τρεις διαστάσεις ενός κτιρίου, ή στεκόμενος επάνω σε μια γέφυρα όπως αυτή της Αθηνών-Κορίνθου.

Υπάρχει μια τάση για επιστροφή σε φυσικά όργανα. Σε έχει βάλει σε διαδικασία σκέψης για αλλαγή ενορχηστρώσεων ή μένεις πιστός στον ηλεκτρονικό ήχο που γνωρίζεις άλλωστε τόσο καλά;

Μου αρέσει ο συνδυασμός μεταξύ φυσικών οργάνων και ηλεκτρονικών ήχων. Ένα κουαρτέτο εγχόρδων, με distortion κιθάρες και ηλεκτρονικά drums ακούγεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Το πειραματίστηκα άλλωστε στο δίσκο με την Τάνια Τσανακλίδου το 2000. Είμαι εκφραστής της ηλεκτρονικής μουσικής και ανελέητα μυημένος σε αυτήν.

Θεωρείς τον εαυτό σου σε επίπεδο μουσικής παραγωγής περισσότερο έναν auteur ή σου αρέσουν και οι συνεργασίες;

Μπορώ να λειτουργήσω το ίδιο παραγωγικά και στις δύο περιπτώσεις. Ωστόσο στις συναυλίες με γεμίζει το να βρίσκομαι παρέα με άλλους μουσικούς, έχει άλλη δυναμική και ως προς το αποτέλεσμα.

Tι ετοιμάζεις στη live παρουσίαση στο Ρομάντσο;

Θα παρουσιάσω τον καινούργιο μου δίσκο «Inner City Light» που κυκλοφόρησε πριν μια εβδομάδα στη Λιθουανία από την Cold Tear Records, ένα μικρό label Techno μουσικής. Μαζί μου στη σκηνή θα βρίσκονται 2 καλοί φίλοι και μουσικοί ο Hior Chronik και ο Χρίστος Λαϊνάς. Τη βραδιά θα ενδυναμώσει η παρουσία της Μάρσας Σαλίχου σε ένα Electronica DJ Set.

Πόσο χρόνο περνάς στο στούντιό σου; Bγαίνεις συχνά έξω;

Είμαι όλη μέρα στο στούντιο. Βγαίνω για φαγητό και σινεμά. Δεν έχω τηλεόραση.

Υπάρχει αγάπη στην Αθήνα;

Η αγάπη είναι σαν τον Ήλιο. Είναι πάντα, αιώνια εκεί.Φωτίζει τα πάντα, φωτίζει παντού.

Σημασία έχει να αγαπάς;

Σημασία έχει να αγαπάς. Αλλιώς χάνεται ο Ήλιος.


Ιnfo: Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, 210 3425335. Έναρξη 22.00. Είσοδος € 8. Προπώληση: http://www.viva.gr/tickets/music/romantzo/mikael-delta-live/, Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Iανός, Reload και τηλεφωνικά στο 11876. Στις 28/3

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5